14 Mayıs 2024

Katı atık depo yerleri belirlendi

  • PDF

0503-4-2013Ordu Merkez ve diğer ilçelerin çözüm bekleyen en önemli sorunlarının başında gelen çöp sorunu, her zaman gündem oluşturdu.

Çöpler kaba depolama ile sağlığı tehdit ederken yeni çöp yeri arama da gündemden düşmedi.

Çöpler tehdit ediyor

Ordu Merkez ve Ulubey, Gürgentepe, Gölköy gibi ilçelerin çöp depolama yeri olarak Gürgentepe-Işıktepe arasındaki yer halkın tepkisi sonucu iptal edilmişti. Aynı sıkıntılar Fatsa ve Ünye ilçeleri başta olmak üzere tüm ilçelerde devam etmektedir. Kimi ilçelerde ırmak kenarına dökülen çöpler hem insana hem de doğaya yönelik tehdit edici varlığını sürdürmektedir.

Düzenli depolama yapılmalı

Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün sitesinde de yayımlanan katı atık depoları için şunlar vurgulanıyor: “İlimizde tüm Belediyelerce toplanan evsel atıklar (çöp) vahşi depolama yapılarak bertaraf edilmektedir. Bu sahalar rehabilite edilip Düzenli Depolama sahaları yapılırsa; Doğal Kaynaklar daha az kullanılır, Üretim, kullanım ve bertaraf aşamasında çöpün çevreye vereceği zarar azalır, Atıkların geri kazanımı ile enerji kaynağı oluşur, Atıkların ayrılması, toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı ile su, hava ve toprak kirliliği azalır, bitki ve hayvanlar üzerindeki risk ortadan kalkar, Doğal çevrenin korunması ile çevre ve insan sağlığı tehdidi ortadan kalkar.” Denmektedir

Katı atık deposu bölgeleri

Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün belirlediği katı atık depo bölgeleri olarak belirlenen yerler şunlardır:

ORÇEB-BİR

(Ordu, Ulubey, Gürgentepe, Kabadüz, Perşembe, Gülyalı Belediyeleri ve Belde Belediyeleri ) için Perşembe İlçesi, Yarlı Köyü mevkiinde bulunan 21,8 Ha Ormanlık alanda ilgili mer’i mevzuat gereklerini yerine getirmek şartı ile Katı Atık Bertaraf Tesisinin kurulmasına karar verilmiştir.

ORÇEB-BİR, Perşembe ilçesi, Yarlı Köyünde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Ayrıştırma Ünitesi ile ilgili olarak 09.09.2011 tarihinde faaliyet alanında yer incelemesi yapılmıştır.

“Canik Çevre Birliği

(Ünye, Akkuş, Çaybaşı, İkizce Belediyeleri ve Belde Belediyeleri ) için Çaybaşı İlçesi İlküvez Beldesi Göksu Köyü mevkiinde bulunan 13 ha Ormanlık alan alternatif saha olarak belirlenmiştir.

Canik Çevre Tur. Geliş. İşletme Birliği, Ünye İlçesi İlküvez Beldesi, Göksu Köyü, Yoğunoluk-Akpınar yol ayrımında kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisiyle ilgili olarak 20.08.2011 tarihinde ÇED başvurusu yapmış olup Bakanlık tarafından verilecek fizibilite onayı yapılmıştır.08.12.2011 tarih ve 190 karar Nolu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir Kararı verilmiştir. Katı atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi projesi ile ilgili inşaat işleri ihalesi gerçekleştirilmiş olup 03.09.2012 tarihinde yer teslimi/işe başlama yapılmıştır.

Bolaman Havzası Birliği

(Aybastı, Kabataş, Çamaş, Çatalpınar, Gölköy Belediyeleri ve Belde Belediyeleri) 23.08.2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2085 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Mahalli İdare Birliklerinin kurulmasına izin verilmesi hakkında karar ile Ordu İli Aybastı İlçesi Bolaman Havzası

Belediyeler Birliği kurulmuştur.

Bolaman Havzası Belediyeler Birliği, Gölköy İlçesi Karahasan Beldesi Seyit Mahallesi Hıra Tarla Mevkii’nde bulunan arazide Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasıyla ilgili

İl Mahalli Çevre Kurulunda değerlendirilmek üzere Müdürlüğümüze müracaatta bulunulmuş olup 30.06.2011 tarihli Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasına karar verilmiştir.

Birliğin Gölköy İlçesi Karahasan Beldesinde bulunan orman arazisinde kurulacak Katı

Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili proje hazırlıkları devam etmektedir.

Elekçi Havzası Birliği

(Fatsa, Kumru, Korgan Belediyeleri ve Belde Belediyeler) Fatsa ilçesi Hatipli Beldesi Bozdağ Mevkii Yazıcıoğlu Mahallesinde bulunan orman arazisinde Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasıyla ilgili 09.01.2012 tarihinde İl Mahalli Çevre Kurulunda değerlendirilmek üzere Müdürlüğümüze müracaatta bulunulmuş olup 20.01.2012 tarihli Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulmasına karar verilmiştir.

16.08.2012 tarih ve 60 sayılı Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Daire Başkanlığının oluru ile yer tahsisi yapılmış olup Proje ve ÇED çalışmalarına başlanmıştır.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde