24 Temmuz 2024

BAŞKANLAR MÜJDELİ HABERİ VERDİ: “TMO DEPONUN ANAHTARINI GÖSTERMEYE BAŞLADI”

  • PDF

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi ve Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, son günlerde büyük düşüş yaşayan fındık fiyatlarına ilişkin Ticaret Borsası binasında ortaklaşa bir basın toplantısı düzenledi.

Toprak Mahsulleri ofisinin ilçemizde fındıkla ilgili bir takım çalışmalarda bulunduğunun müjdesini veren Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi ve Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar,  yapılan istişarelerin ardından TMO’nun çok yakın bir tarihte 2015 yılı fındık mahsulü için alım yapacakları ifade ettiklerini belirtti.

Herkes elindeki ürünün kıymetini bilsin diyen FATBO Başkanı Ali Feyzi: “Dalda ne kadar çok fındık olursa olsun üretici büyük bir sabırla elindeki fındığı pazara indirmemektedir. Üretici bu sabrı göstermeye devam ederse fındık fiyatlarının inmesi söz konusu değildir” dedi.

Her platformda fındık mahsulü üzerine büyük bir oyun oynandığını ifade ediyoruz ve bu oyuna birilerinin dur demesi gerekiyor diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ethem Kibar ise: “Türkiye Toprak Mahsulleri ofisinin çalışmalarından büyük bir onur duyduk. Hükümetimizin gücünü fındık üreticisinin arkasında olduğunu hissettik” dedi.

“T.M.O. deponun anahtarlarını göstermeye başladı”

Öncelikle cumartesi günü, T.M.O. ‘nun fındıkla ilgili çalışma yapması fındık adına sevindirici bir durumdur diyen Başkan Ali Feyzi : “ Bu çalışma, devlet bu milleti sahipsiz bırakmayacak anlamını taşıyor. TMO görevlileri ile fındıktaki fiyat, rekolte ve spekülasyon konularında görüş alışverişinde bulunduk. Mevcut fiyat durumundan hükümetin rahatsızlığını dile getirdiler ve çok yakın bir tarihte 2015 yılı mahsulü için alım yapacaklarını söylediler. Nasıl ve ne şekilde alım yapılacağı konusu önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır. Yani T.M.O. deponun anahtarlarını göstermeye başladı. Bu sevindirici haberi halkımızla paylaşıp, bir an önce de alıma başlanıp fiyatların normale dönmesini arzu ediyoruz” dedi.

“Kimse panikle mal satmasın”

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü: “Fındıkla ilgili bazı hususlara değinmek istiyoruz. Kimse panikle mal satmasın. Unutmayın malın sahibi üreticidir. İhracatçılar rakamlarla elinde fındığı olan üreticiyi panik yaptırıp, mal almak istenmektedir. Üreticinin aklını kimse rakamlarla karıştırmaya çalışmasın. Avrupa’ya daldaki fındık değil, eldeki fındık gidiyor. Öncelikle bunun bilincinde olmamız gerekiyor. Ağustos ayının sonuna kadar 2015 yılı mahsulü yurt dışına gidecektir. Bu nedenle iç piyasa tükenmiş olacaktır. Dalda ne kadar çok fındık olursa olsun üretici büyük bir sabırla elindeki fındığı pazara indirmemektedir. Üretici bu sabrı göstermeye devam ederse fındık fiyatlarının inmesi söz konusu değildir. Üretici 30 Mart gibi beklentilere kapılmamalıdır. Yani don olmazsa fındığı pazara indireceğim diyen üreticiye panikle malını satmamasını öneriyorum” dedi.

 

Kibar: “Hükümetimizin gücünü fındık üreticisinin arkasında olduğunu hissettik”

Sezona 12 liradan başlayan fındık mahsulümüzün sezon içerisinde 14 liraya kadar yükseldikten sonra bu gün 8 buçuk liraya kadar düşmesi kabullenilebilir bir olay değildir diyen Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar: “Her platformda fındık mahsulü üzerine büyük bir oyun oynandığını ifade ediyoruz. Bu oyuna birilerinin dur demesi gerekiyor. Türkiye Toprak Mahsulleri ofisinin çalışmalarından büyük bir onur duyduk. Hükümetimizin gücünü fındık üreticisinin arkasında olduğunu hissettik. Önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atıldığı zaman bundan büyük bir memnuniyet duyacağız. Şuanki fiyat fındığın olması gereken değerinin çok altında ve bundan bütün paydaşlar zarar görüyor” dedi.

“Bu yıl üreticilerimiz geçen yılın yarısı oranlarında tarım sigortası yaptırdılar”

Fındık ürününe sigorta yapan üretici sayısının 2014 yılına göre büyük bir düşüş yaşadığını da sözlerine ekleyen Başkan Kibar: “Dallarda yavaş yavaş fındık doğumları başladı. Geçen yıl çok yüksek bir rekolte yaşadığımızdan dolayı verimde bir takım düşüklükler yaşıyoruz. Fiyatların bu seviyelerde olması üreticilerin bahçeye gitme heveslerini kırıyor. Önümüzdeki sezonun fındık kalitesiyle ilgili bir takım endişelerimiz var. Hükümetin atacağı somut adımlarla bu endişeler kalkacak ve üreticilerimiz bahçelerinin bakımlarını en verimli şekilde yapacaklardır. 2014 yılında yaşanan zirai don olayından sonra 2015 yılında tarım sigortaları çok ciddi rakamlara ulaşmıştı. Bu yıl üreticilerimiz geçen yılın yarısı oranlarında tarım sigortası yaptırdılar. Sigorta başvuruları 5 Mart tarihinde sona erdi. Önümüzdeki yıllarda bu oranların artarak devam etmesi için çalışacağız” dedi.

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde