14 Mayıs 2024

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’le Buluştu

  • PDF

cengiz-3-4-20131999 yılında ülkemizde meydana gelen, büyük kayıplara yol açan, 17 Ağustos depreminden hemen sonra 08.09.1999 tarihinde İMF’nin dayatmasıyla sosyal güvenlik ile ilgili 4447 sayılı yasa kabul edildi.

Emekli olma şartlarını da değiştiren 4447 sayılı bu yasaya göre:

a) Bu tarihten itibaren işe girecek olanlar için daha önce kadınlarda 38 olan emekli yaşı 58’e, erkeklerde 43 olan emekli yaşı da 60’a çıkarıldı.

b) SSK’ın emekliliği için gereken gün sayısı 7000’e çıkarıldı.

c)Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük olanlar kademeli yaş ve gün şartı getirildi.

Bu yasanın kabulü onbinlerce insanımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos 1999 depremine denk geldiğinden ve o tarihte bu yasadan etkilenenlerin bir kısmı enkaz altında bulunduğundan, bir kısmı da onların acılarını yaşadığından yani ülkemizde tam bir yas ortamı olduğundan yasaya gerekli tepki gösterilmedi.

Arada geçen zaman sürecinde bu yasadan etkilenen vatandaşlar sosyal medya üzerinde örgütlenerek emeklilikte yaşa takılanlar diye gruplar kurarak, burada mağduriyetlerini paylaştılar. Gün geçtikçe sayıları daha da artan mağdurlar basınında dikkatini çekerek hükümete ve siyasi partilere ulaşarak sorunlarını dile getirmişlerdir. Başbakan’a, bakanlara ve milletvekillerine dosyalar vererek haksızlığın giderilmesini istemişlerdir.

Emeklilikte yaşa takılan bu insanlar verdikleri bu dosyalarda işe girdiklerindeki SSK’lı olma şartlarının bir gecede çıkan yasa ile 5 ila 10 yıl arasında değiştiğini beyan ederek, maç devam ederken oyunun kurallarının değiştiğini çıkan hiçbir yasanın geriye doğru işletilemeyeceğini dile getirmişlerdir. Emeklilikte yaşa takılan bu insanlar şu anda 45-50 yaş aralıklarında olup, çoğu özel sektörde olduğu için özel sektöründe belli bir yaştan sonra çalıştırmadığından dolayı işsizlerdir. Prim gün sayıları 6000 ile 10000 arası olan 25 yılını tamamlayan bu insanlar tekrar iş başvurusu yaptıkları zaman yaşlısın diye işe alınmıyorlar, emekli olmak için SSK’ya müracaat ettiklerinde gençsin diye geri çevrilmektedirler. Devlet de personel alımlarından 35 yaş şartı dese de müracaat ettikleri zaman geri çevrilmektedirler. Bu insanlar işsiz, mağdur, çocuklarına günlük harçlıklarını veremeyen insanlardır.

Emeklilikte yaşa takılan grubun içinde yer alan Cengiz Kantarcı’dır. Cengiz kantarcı bir senedir bu gurubun içerisinde ve gurubun lider isimlerinden biridir. Bu gurubun ses getirmek için İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve diğer illerde de eylemlerle ve basın açıklamaları yaparak ses getirdiklerini görmek ve yazılı basını kullanarak konuyu devamlı gündemde tutmayı başarmışlardır.

Gurup sözcüleri Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ile bir toplantı yaparak sorunlarını ilgili bakana anlatmış olup, çözüm konusunda hükümetten yardım istemişlerdir. Bakan Faruk Çelik büyük titizlikle 2,5 saat mağdurları dinledikten sonra bir mağduriyetin olduğunu kabul ederek, mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılaşacağını söz vermiştir. Bu toplantıya katılanlardan biriside Cengiz Kantarcı’dır.

Gurup çalışmaları artık sonuç vermeye başlamış olup, son zamanlarda basında da çıkan haberlerden çözüm yolunda çalışmaların başladığı ve mağduriyetin giderilerek, 1999 yılından önce SSK’lı olan insanların sıkıntılarının giderileceği yönünde haberler çıkmaya başlamıştır.cengiz3-4-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde