14 Mayıs 2024

Bütün Beldeler Fatsa’nın Mahallesi Oluyor

  • PDF

belde-10-4-2013Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Ordu’nun Büyükşehir olmasından sonra yaptığı değerlendirme toplantılarına devam ediyor. Başkan Anlayan, Bolaman Beldesine giderek, ilk önce Bolaman Belediye Başkanı Sabri Serdaroğlu nu makamında ziyaret etti ve daha sonra Bolaman Merkeze giderek bir kahvede sohbet toplantısı düzenledi. Anlayan burada vatandaşlarla bir araya gelerek Büyükşehir’i değerlendirdi.

Başkan Anlayan, Bolaman Beldesinde yaptığı toplantıda, Ordu’nun Büyükşehir olmasının Ordu’ya ne kazandıracağı ve bu sürecin seçim öncesi, seçim sonrası nasıl işleyeceği hakkında bilgi verdi.

“Bütçe İki Katına Çıktı”

Anlayan, “Bazı vatandaşların endişeleri var. Örneğin; ”Büyükşehir Belediyesi bizim çok uzak olan bu mahallemize nasıl bakacak? Büyükşehir Belediye Başkanı bize bakmaz. Sadece Ordu’ya bakar. Ordudan gelmez, bütün payları Ordu merkez alır’ diyorlar.

Büyükşehir olma yasası kapsamında Ordu’nun Büyükşehir olabilmesi için biz oldukça gayret gösterdik. Fatsa halkına daha kısa sürede daha iyi bir hizmet verebilmek için daha fazla bütçeye ihtiyaç vardır. Ve Büyükşehir de daha fazla para demek. Çünkü Büyükşehir’in İller Bankasından aldıkları pay daha yüksek olduğu için bütçeleri de daha yüksek. Dolayısıyla bu daha fazla yatırım demek. Yeni yasayla Büyükşehir’lerin bütçeleri 2 katı artırıldı. Kaldı ki Büyükşehir’in bütçesi iller bankasından almış olduğu paylar ile sınırlı değil. O sebeple Büyükşehir ve Büyükşehir’e bağlı İlçe Belediyeleri daha fazla kaynak kullanacak. Bu vesile ile daha fazla yatırım yapılacak. Büyükşehir eskiden yalnız merkez İlçeye hizmet ediyordu. Yeni yasaya göre artık Vilayetin tamamına hizmet edecek. Yani ne kadar Köy, Belde, Mahalle var ise hepsini kapsıyor.

“Bütün Beldeler Fatsa’nın Mahallesi”

2014 mali seçimlerinde Ordu bu şekilde seçimlere girecek. Bu seçimle beraber nasıl değişiklikler olacak. Yeni Büyükşehir Yasası ile artık Köy ve Belde diye bir şey kalmıyor. Bütün Köylerin Köy statüsü, Beldelerin Belde statüsü sonlandırılıyor. Beldeler bağlı olduğu İlçenin Mahallesi oluyor. Köyler ise devam ederek Köy Muhtarlığı değil Mahalle Muhtarlığı oluyor. Bu da artık hizmeti Belediye’den almaları demek oluyor. Beldeler asla mahrumiyet yaşamayacak. Artık İlçe Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı olarak iki Belediye Başkanı seçecekler ve iki Belediye’den hizmet alacaklar. Yeni Büyükşehir yasasına göre sadece resmi olarak Orman Köyü vasfı almış Köylerimiz köy statüsünde kalacak. Fakat Fatsa’da Orman Köyü zaten yok. O sebeple bütün Köylerimiz Fatsa’nın Mahallesi olacak. Muhtarlıklarımız Mahalle muhtarı olarak devam edecek.

Kapanan Beldelerin bünyesinde bulunan Mahalleler ayrı ayrı Muhtarlık değil, Beldenin tamamı tek Muhtarlık olarak seçime girecekler.

“Mahalleler Birleşebilir Ya Da Bölünebilir”

Büyükşehir Belediyesi’ne bir yetki verildi. 2014 mali seçiminden sonra Büyükşehir Belediyesi İlçelerde bir aksaklık görür ise Mahalleri birleştirebilir ya da bölebilir. Tabi 500 kişinin altına düşmemek kaydı ile farklı Muhtarlıklara dönüştürebilir.

“4 Sandık Kurulacak”

Fatsa’da 58 tane Köyümüz, 8 tane Belde, 13 adet Merkez Mahalle var toplam 79 adet Muhtarlığımız olacak. Şuanda tamamı 110 bine yakın nüfus var. Önümüzdeki seçimde vatandaşlarımızın seçmen olanları, bir Mahalle Muhtarı, bir İlçe Belediye Başkanı, bir İlçe Belediye Meclis üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı olarak dört oy kullanacaklar.

Bütün ana yolların yapımı ve bakımı Büyükşehir’e geçecek. Bu tür çalışmaların hepsinden Büyükşehir sorumlu olacak. Hepsi Büyükşehir’in hizmet alanında. O yüzden Şehrin en uzak noktasına bile Büyükşehir hizmet götürecek. Ve biz İlçe Belediyeleri olarak bu birimleri Büyükşehir’e devredeceğiz.

“Vatandaşlarımızı Korkutuyorlar”

Yani Beldelerden aldığımız eleman, borç ve araçları bizimkilerle beraber birleştirerek Büyükşehir’e devredeceğiz. Büyükşehir’in bütçe ve imkanları daha fazla olduğu için, şuandaki hizmetlerden çok daha fazla yatırım olarak hayata geçecek. Büyükşehir olduğumuzda emlak vergilerinde artış olacak. Bu doğrudur. Fakat bu kesinlikle kimsenin gözünü korkutacak kadar değildir Köyler bile emlak vergisi verecek diye Köydeki vatandaşlarımızı korkutuyorlar. Köyler hizmet almaya başlayacak fakat en az 5 sene emlak vergisi vermeyecek. Verdiklerinde ise bu miktar bir sigara ücreti bile değil.

Kısaca özetlersek Büyükşehir demek daha çok para, daha çok hizmet demek. Ben bir kez daha Büyükşehrimizin hayırlı olmasını diliyorum dedi.

Anlayan Bolaman halkına gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ederek beldeden ayrıldı.belde10-4-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde