14 Mayıs 2024

“Çevre felaketi durduruldu”

  • PDF

hes17-4-2013Fatsa Bolaman Irmağı üzerine yapılması planlanan HES için Ordu İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme Hes projesinin yapımının durdurulmasını hükmetti.
Konu ile ilgili Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Fatsa İlçe Eş Sözcüsü Taylan Şendur bir basın açıklaması yaptı. Şendur açıklamada, ”“04.04.2013 tarihinde Ordu idare mahkemesi Fatsa Bolaman deresi üzerine yapımı planlanan ve bir kısmı yapılan Hes projesini durdurdu. Bölge halkının karşı çıktığı davaya ordu idare mahkemesi bilirkişi raporu istemişti

21.12.2012 KTÜ den gelen, alanında uzman olan akademisyenler, Prof. Dr. Ömer Yüksek(İnşaat Yüksek Mühendisi), Yrd. Doç Dr. Osman Üçüncü(İnşaat Yüksek Mühendisi) ile Prof. Dr. Devlet TOKSOY(Orman Yüksek Mühendisi)'dan oluşan bilirkişi kurulunca hazırlanan bilirkişi raporunda özetle; “...2009 tarihli Proje Tanıtım Dosyasında (PTD) ve 2011 tarihli Revize Proje Tanıtım Dosyasında (RPTD) HES'in yapılacağı yerde bir akım gözlem istasyonu (AGİ) olmadığı ve proje yerindeki debilerin tahmininde, "Su temini değerlerinin elde edilmesi için, hem daha fazla ölçülmüş değeri olan, hem de daha iyi korelasyon ilişkisi veren AGİ kullanılmıştır" ifadesi yer aldığı halde, her iki raporda herhangi bir veriye rastlanmadığı, her iki dosyada can suyu olarak, son 10 yıllık ortalama debilerin 10'unun bırakılacağı ifade edilmesine karşın bu değerlerin Regülatör için PTD'da 2.48 m³/sn, RPTD'da ise 1.6 m³/sn; Şahsene Regülatörü için ise PTD'da 0.456 m³/sn, RPTD'da 0.15 m³/sn olarak ifade edildiğinden her iki PTD'daki debi değerleri arasında çelişki olduğu, bunun yanı sıra, bu miktardaki suyun akarsu yatağında uzun sürede oluşan ekolojik dengeyi bozacak ve akarsu yatağında kurumaya sebep olmasa bile, buradaki sucul ortama uyum sağlamış olan balık ve diğer canlıları olumsuz yönde etkileyeceği, inceleme, hesaplama ve değerlendirmeler oldukça dar kapsamlı, ayrıntısız ve yetersiz düzeyde olduğu, projenin muhtemel olumsuz etkilerinin neler olacağı ve bunların hangi düzeyde çevresel etkilerin giderilmesi için gerekli ve yeterli önlemlerin ne şekilde alınıp uygulanacağı konusunda yeterince bilgi sunulmadığı, söz konusu HES inşasının çevre üzerindeki olumsuz etkileri yeterince irdelenmediği, proje tamamlandıktan sonra ve işletme aşamasındaki etkileri konusunda ise hem PTD'da hem de RPTD'da herhangi bir bilgi sunulmadığı, dosya ve arazi üzerinde incelemeler sonucunda Ordu İli, Fatsa İlçesi, Bolaman Deresi üzerinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santralinin (Şahsene ve Atilla Regülatörleri ve HES) yapılması halinde akarsu yatağında ve civarındaki doğal yapı üzerinde olumsuzluklara yol açıp açmayacağına ilişkin yeterli veri ve bilginin bulunmadığı, proje tamamlandıktan sonra ve işletme aşamasındaki etkileri konusunda herhangi bir bilgi sunulmadığı, proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince ÇED raporunun düzenlenmesinin gerekli olduğu.” yönünde rapor tanzim edildiği görülmektedir. Derelerin kardeşliği platformunun öncülük ettiği davaya sonraki süreçte Fatsa Belediyesi’de müdahil oldu.
Ve bu bilgiler belgeler ışığında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi önümüzdeki görev projenin tümden iptali olup bu ve buna benzer çevresel felaketlere sebep olacak projelerin iptalidir. Enerji ihtiyacı bahane edilerek suyun kullanım hakkının alınmasına müsade etmeyeceğimizi bu davaların müdahili olup mücadelesi içinde olacağımızı taahhüt ediyoruz” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde