29 Mart 2024

emre-eser

YEREL BASIN NASIL GÜÇLÜ OLUR

  • PDF

Gazeteciler; habere, olguya, belgeye ve bilgiye yönelik haber ve yazılar yazan ve bu bilgiler çercevesinde okuyucusuna hizmet veren kişilerdir.

Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, internet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üçlü devlet yapısının yanında (yasacı-meclis, yürütücü-hükümet, yargilayıcı-mahkemeler) dördüncü olarak-denetleyici devlet gücü olarak anılır. Yani basın parlementer sistemlerde dördüncü güç olarak yerini almaktadır.

Kitlesel yayın organlarının vatandaşların bilgilenmesinde ve bilinçlendirilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Ulusal ve yerelde hizmet veren bu yayın organları halk – bürokrasi – siyaset arasında aracı görevi üstlenmektedir.

Bu yayın organları; herhangi bir menfaat gözetmeksizin, ön yargıdan uzak, dürüst, kişilik haklarını saygılı olarak hizmet vermeyi kendilerine ilke edinmişlerdir.

Küçük yaştan bu yana gazeteciliği uzaktan izleyen, fakat şuanda sektörün içinde bulunan biri olarak, bu sektörün dışarıdan görüldüğü gibi kolay olmadığını; hergün yeni birşeyler üretmenin, bembeyaz bir sayfayı kelime ve cümlelerle süslemenin emek ve özveriyle gerçekleştiğinin farkına vardım.

Basın ve yayın kuruluşlarına başta halk olmak üzere, bürokratların ve siyasetçilerin ihtiyacı vardır. Herkes fikirlerini duyurmak, bilgilerini paylaşmak, sorunlarını dile getirmek için basınla etkileşim içerisinde olması gerekir.

Fatsa’da yıllar geçtikçe gazetecilik adına gelişmeler devam etmektedir. Bu gelişim ve değişim vatandaşların lehine olmaktadır. Neresi olursa olsun, bir merkez de ne kadar çok gazete ve yayın organı varsa ve bu gazeteleri vatandaşlar ne kadar çok sahipleniyorsa bunun her kesime geri dönüşümü olumlu olacaktır.

75 bin nüfuslu Fatsa’mızda basın ve yayın organlarının artması ve gelişmesi benim şahsımı mutlu etmektedir. Bunun daha da artmasını temenni etmekteyim. Fakat bu artış ve yükseliş sektör içerisinde ayrılık ve düşmanlıklara yer vermemeli, aksine kenetlenmeyi ve bütünleşmeyi hedef almalıdır. Fatsa basını kaliteli yayın için rekabet etmeli, ancak yeri geldiğinde de birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeyi başarmalıdır. Basının görevi vatandaşların isteklerini ve yanlış yapılanları bürokratlara ve siyasetçilere ulaştırmak ise eğer; bunun için birlikte hareket edilmeli saygı ve sevgi çerçevesi dışına çıkılmamalıdır.

Fatsa’da basın olarak birlik ve beraberliğin sağlanması içinde yapılması gerekenlerden biriside gazeteciler derneğinin kurulmasıdır. Bu derneğin kurulmasına öncülük edecek olanlar ise bu sektöre yıllarını vermiş deneyimli abiler ve amcalarımızdır.

Böyle bir derneğin kurulması Fatsa’daki tüm gazetelerin etkinliğini güçlendireceği gibi; sektör içerisinde ki dostluğu ve kaynaşmayı arttıracaktır. Temennimiz ise ilerleyen günlerde böyle bir oluşumun yaratılabileceği ortam oluşmasının sağlanmasıdır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde