30 Nisan 2024

YERLİ MALI

  • PDF
    I.Dünya Savaşı sonrası ekonomik darlığın ardından dışarıya para akışının önlenmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşturulması amaçlanmıştır. 1923’de Atatürk tarafından toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde yurdun bağımsızlığının korunması ile yerli mallları üretilmesi ve kullanılması da  kararlaştırıldı. 1946’dan itibaren 12-18 Aralık tarihleri “Yerli Malı Haftası” olarak tüm okulllarda kutlanmaya başlandı. 1983 yılında ismi “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirilerek yerli tüketimi teşvik ederek yerli malının çoğalması ve ülke zenginliğinin artması hedeflenmişti.
    Yerli malı ürün ise milli sanayi ile üretilir. Ne yazık ki bizim yerli ve milli sanayimiz olan üretim merkezlerimiz (Sümerbank, Etibank ve burada yazamadıklarımız vb gibi) ya kapatıldı ya da özelleştirme adı altında birilerine peşkeş çekildi.
     Erdemir, İsdemir. 
    Oymapınar barajı ve Seydişehir Alüminyum A.Ş.
    Paşabahçe, Anadolu, Trakya cam Sanayileri.
    Çimento fabrikaları.
    Türkiye Zirai Donatım Kurumunun fabrikaları ve işletmeleri.
    Gemlik, Samsun, İstanbul, Kütahya Gübre fabrikaları.
    EBK Tesisleri, Şeker fabrikaları. 
    Devam edelim; 
     PETKİM’den TÜPRAŞ’a ve Hidroelektrik santrallerden termik santrallere, 
    Bankalardan, TÜRK TELEKOM’a, Maden işletme tesislerinden sigorta sektörüne, SEKA’dan Limanlara, Gemilerden Havaalanlarına.
    Dinlenme tesisleri ve tatil köylerinden,  Emekli Sandığı otellerine. Köprüler ve otoyollardan TEKEL’e. Daha yazamadıklarımız var hemde bir sürü.
    Tekel denince aklınıza alkol ve sigara geliyor ama, bunların yanında sunni iplik müessesesi, Kibrit Fabrikası taşınmazları, Jüt İpliği Fabrikası, Tuz Fabrikaları ve taşınmazları vardı. Tekel’in sadece alkollü içki bölümü 17 fabrika, hammadde, stok ve varlıklarıyla, 2004 yılında 292 milyon dolara MEY İçki Sanayi ve Ticaret AŞ’ye satıldı, MEY İçki’de iki yıl sonra 810 milyon dolara ABD’de kurulu ortak bir gruba (Texas Pacific Group) satıldı. 2011 yılında Amerikalılar’da 2 milyar 100 milyon dolara, dünyaca ünlü içki devi İngiliz DİAGEO Şirketine sattı. Yedi yılda 1.808.000.000 (Bir milyar sekizyüz sekiz milyon) dolar daha yüksek fiyata satılan ticaretin adını siz koyun soygun mu, beceriksizlik mi? 
    Nereden nereye geldik. Milli futbol takımımız prim paylaşımı için milli olmayan milyonlarca Euro yüzünden kavgaya tutuşmuştu. Bir süt reklamında oynayan on mumaralı inek ithal samanla geviş getirirken ürünü ayran da milli içkimiz oldu! Yerli fındığımız var ama değersiz, kırıp kırp içini yemekte fayda var!
    Kaldıysa “Yerli malı” haftamız kutlu olsun... 
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde