05 Mayıs 2024

ÖZGÜRLÜK

  • PDF
     Özgürlük, herhangi bir kısıtlamaya, şarta, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumudur.  Eş anlamı hürriyet dir.
     Merkezi Washington’da bulunan ve demokrasi, siyasi özgürlükler ile insan hakları konularında çalışmalar yürüten Freedom House, "Dünyada Özgürlük 2017" raporunu yayınladı. Raporda Türkiye, "bir yıl içinde özgürlüklerin en fazla kötüye gittiği ülke" olarak yer aldı.
     195 ülkenin değerlendirildiği raporda özetle;
     -Hükümetin son beş yılda, siyasi ve temel haklara saygısının giderek azaldığı, sıkıntılı alanların, “azınlık hakları, ifade özgürlüğü, dernek hakları, yolsuzluk ve hukukun üstünlüğü” olduğu açıklandı.
     -Özgür, kısmen özgür ve özgür değil şeklinde değerlendirilen raporda, ülkemizin geçen yıl 100 üzerinden 53 olan ortalama puanı 38’e düşerek kısmen özgür çıktı. 
     -Türkiye, basın özgürlüğü ve internet özgürlüğü alanlarında ise “özgür değil” kategorisinde yer aldı.
     -Rapora göre Türkiye, son 10 yılda özgürlüklerde en çok kötüye gidişin yaşandığı ülkeler sıralamasında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye’nin ardından ise Afrika ülkesi Gambiya geldi. 
     Özgürlük, bireysel değil, toplumsaldır. Özgürlük, insan olma niteliğidir ve düşünen insana yakışandır. Özgür insan, düşünen, yaratan, zekâsını geliştiren ve mutluluğu sonsuz çoğaltabilendir. O halde özgür insan, toplum için de daha gelişmiş ve eşitlikçi bir yaşamın kapılarını da zorlayıp açacak olandır.
     Rousseau: “İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur. Falan kimse kendini başkalarının efendisi sanır ama böyle sanması onlardan daha köle olmasına engel değildir” der.
     Atatürk’ün, “Cumhuriyet, düşünce özgürlüğünden yanadır. Samimi ve yasal olmak koşuluyla her düşünceye saygı duyarız. Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküş vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür” söyleminin güncelliği açısından kendimize özgür düşünce atlası oluşturmak zorundayız.       
     Yoksa özgürlük, anayasada ve yönetenlerin beyninde saklı kaldığı süreçte ölmüş sayılır. 
     Rapora da Türkiye; “Bir yıl içinde özgürlüklerin en fazla kötüye gittiği ülke” olarak yer almışsa “Nereden nereye” geldiğimiz, “Dünyada Özgürlük 2017" raporunda ortaya çıkmıştır.                                              
     İster inanın, ister inanmayın. İster kanın, ister kanmayın...!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde