04 Mayıs 2024

ORTAK AKIL

  • PDF
      Ortak akıl, düşünce olarak ortak bir yerde buluşup, uzlaşılan konularda işbirliği yapmaktır. Ancak bunun için katılımcıların objektif olmaları gerekir. Her ne kadar ortak akıl desek de,  herkesin her konuda yüzde yüz buluşması da beklenti olamaz. Yönetim modeli olarak demokrasi, halk egemenliğine dayandığı ve  azınlığın da hakkını koruduğu için teorik olarak ortak akla olanak tanır.  
      Ortak akıl toplantıları, bir konuyu çok boyutlu bakış açısı ile değerlendirmek, ortak düşünceleri harekete geçirmek ve ortak bir yaklaşımla çözüm yollarını bulup, eylem planlarını belirlemek amacıyla yapılır.
      Ortak akıl, “Karşılaştığım herkes en az bir konuda benden daha yetenekli, öyle ki her insandan öğreneceğim bir şey var” deyiminin ta kendisidir. 
      Belediyenin geçen hafta  düzenlediği toplantı, yoğun bir katılımla ve büyük bir olgunluk içinde yapıldı. Konuşmacılar, düşüncelerini bağımsızca ve müdahale olmadan açıkladı. Toplantıyı düzenleyenlere, katılımcılara ve katkı sunanlara teşekkür ederim.
      Toplantının faydalı olabilmesi için konuşulan konular, belediyenin önderliğinde oluşturulacak çalışma komisyonları marifetiyle detaylı görüşülerek hayata geçirilmelidir. Böylece düşünce gücü de birleştirilmiş olur ki Fatsa bundan çok kazanım elde eder. Yoksa konuşulanlar salonun duvarına ve katılımcıların aklına hapsedilmiş olursa toplantı amacına ulaşamayacağı gibi, Fatsa’ya da katkısı olamaz. 
     Toplantının sonuçları değerlendirilip, eylem planına dönüştürülürse:
     -Fatsa’nın gelecekteki gündemi ve vizyonu ortaya çıkar,
     -Ortak hedefler belirlenir ve iktidar, muhalefet demeden herkesçe sahiplenilir.  
     -İlçede yaşayanlar arasında büyük bir uzlaşı ortamı oluşur,
     -Sürekli diyalogla demokrasi kültürü gelişir, 
     - Yönetim eleştirisi azalarak, bazı konular kamuoyu gündeminde yer almaz,
     -Halkla doğru iletişim ve işbirliği kuran yönetim modeli oluşarak kurumsallaşır.
     - Sonuçta şeffaf bir yapı oluşarak, seçimleri alan parti değil, devamlı Fatsa kazanır.
     Herkesin başkalarından farklı düşünme hakkı vardır. Bundan dolayı da kimseye baskı yapamaz ama şehrin geleceğinin ortak akılla planlanması da demokrasi ve kent kültürünün en güzel örneğidir. 
     Hepimizin sevdası da, kavgası da Fatsa’nın gelişmesi ve yaşayanların mutluluğu içinse ya kıvılcımı çakmak ya da samimiyeti ölçmek zamanıdır. Kent konseyini kurmaktan kaçınan bir yönetimden çok beklentimiz olmasa da umutlarımızı yeşertip soralım;
     Var mısınız, ortak aklı Fatsa’nın sesi ve gücü haline getirmeye... 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde