06 Mayıs 2024

LEYLEK

  • PDF
     Ahlak, birey ve toplum tarafından benimsenmiş, insan yaşamına yön veren kurallar topluluğudur. Toplumsal olgu olarak yaşanmasına ahlaklılık, karşıtına da ahlaksızlık denir. Ahlak kuralları, bir kişi, grup ya da toplum için belirli bir zamanda ve yerde geçerli olan değer yargıları olup, geri kalmış toplumlarda ahlak deyince akla önce cinsellik gelmektedir 
     Son yıllarda özellikle çocuk ve kadın tacizleriyle gündeme gelen ahlaksızlık deyimi günlük yaşantının iliklerine kadar işlemiş ve her alana yayılmıştır. 
     İşverenin işçiye hakettiğinden az ücret ödemesi ve sosyal haklarını yerine getirmemesi ya da tersi durumda işçinin işini iyi yapmaması iş ahlaksızlığıdır.
     Esnafın müşteriye bilerek ayıplı ürün vermesi ya da değerinin üzerinde ücret alması ve alın teri dökmeden başkalarının üzerinden gelir sağlanması da ticari ahlaksızlıkdır.
     Siyasi gücün kamu işlerinde kullanılması, hakkı olanın yerine haketmeyen ancak güçlü olanın tercih edilmesi yada birtakım oyunlarla toplum üzerinde baskı kurulması da örtülü bir ahlaksızlık değilmidir?
     Bu tür ahlaksızlıkların ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olarak azalması tesadüf olmayıp, eğitim ve kültür düzeyleriyle doğrudan bağlantılıdır.
      Cinsel taciz ve çocuk istismarı suçu işleyen hayasız ve ahlaksız kişiler en ağır cezayı almalıdır. Ancak idam cezaları çözüm olamaz, sadece halkta psikolojik rahatlama sağlatır. Temel çözüm, eğitim seviyesinin yükselmesiyle daha uzun vadeli ve kalıcı çözümlerdir. Bu bataklığı ancak çağdaş eğitim almış bir toplum ile aydın din adamlarının işbirliği kurutabilir. Kışkırtıcı ve yobaz kişilerin de bazı söylemleriyle bataklığa mikrop taşıdıkları görülmektedir. Yasalar suç işleyenleri cezalandırır ama çocuklar yasayla değil, eğitimle kurtulur. 
      Çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılması ve önlenmesi için TBMM’ye sunulan önerge, muhalefet partili vekiller tarafından kabul edilirken, AKP’lilerce reddedilmesi düşündürücüdür. Çözümü idamda arayanlara sormak isterim; Çocuk tacizcilerini astığımızda, diğer ahlaksızları ne yapacağız?
      Temel kavramları; İyi, kötü, özgürlük, erdem, vicdan olan ahlak felsefesi ve çocuklar ile ergenin bedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve cinsel gelişimlerini takip etmek, cinsinin özellikleri ve karşı cinsin özellikleri ile bir bütün içinde yaşamasına yardımcı olmak amacıyla verilen  bilgileri içeren cinsel eğitim derslerinin okulların her kademesinde yaş gruplarına uygun içeriklerle okutulması önemlidir.  Aile de bu konuda büyük duyarlılık göstermelidir. 
      Ahlaksızlığı darağacıyla değil, eğitim ve vicdanlarla kurutabiliriz. İdam günlük, eğitim kalıcı çözümdür. 
      Kaldı ki, yasalar da iyi ahlak olmadan korunamaz. Çünkü ahlakın olmadığı yerde kanun işe yaramaz. 
      Ülkemiz bu işi “Seni leylekler getirdi yavrum” masallarıyla değil, felsefe ve cinsel eğitimle çözmelidir. Unutmayın leylekler on iki ay göç etmiyor.
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde