19 Nisan 2024

AŞAĞIDAN YUKARIDAN

  • PDF

      Bir olayda; konuyu, düşünceyi belirli bir noktadan inceleme, olaya belirli bir yönden bakma görüş açısı anlamına gelir. Olaylar ise bakış açısına göre şekillenir. Yukarı ile aşağının bakış açıları farklı olduğunda görüntü de aynı olmaz. Olaylara doğru bakmak gerçekleri gösterir.

      Yöneticilerimiz yukarıdan bakıyor ve aşağıdakilerin de aynı şekilde görmeleri için çabalıyorlar,  ancak güneş balçıkla sıvanmıyor ki.! AKP Konya İl Başkanı, “Kışın salatalık domates yemezdik turşu yerdik, çok zenginleştik açık söyleyeyim. Çıkınca kendi toprağımızda bunu yemek lazım, ihtiyaç varsa, paran da varsa git al” derken, özetle aşağıdakilere paran yok ise yemeye hakkın yok demek istiyor.

      Bir gazeteci 100-150 yıl önce uçakla iç hatlardan hacca gidildiğini anlatırken, günümüzde geçmediği yolların ve köprülerin parasının aşağıdakiler tarafından ödendiğini bilmiyor mu? Son olarak hizmete açılan Çanakkale köprüsünden geçen günlük 4-5 bin araç sayısı yukarıdan 45 bin görünüyorsa, ödemeye devam edin eyyy millet mi demek istiyor.!

      Denizi olmayan Zambiya ile deniz anlaşması yaparken acaba haritadan başka yere bakıp Zambiya mı sandılar.? İşlerin nasıl takip edildiğinin örneği ve dört beş yerden maaş alan danışmanların liyakati.!. Yoksa oraya deniz götürme sözü mü verdiler.! Üç yanımız deniz ve gerekli olduğu halde bakanlığını niçin kurmuyoruz.?          

      Eşini kaybeden CHP’liye taziye ziyaretine giden MHP il başkan yardımcısının görevinden alındığını duyunca, üzülerek yukarıdaki kin ve nefretin tabana ekilmek istendiği aklıma geldi.

      Almanya, Türk devlet bankası Ziraat International’a  kara para ile mücadele ve işlem usulsüzlükleri  için kayyum atadığını açıkladı. Devlet bankaları yurt içinde amacı dışında çok şeylere alet edildi, demek ki bizimkiler yukarıdan yanlışı göremedi! Almanya ise doğru bakış açısıyla olaya el koydu.

      Herkesin iş bulabildiği ülkede yaşadığımız anlatılırken, daha geçen ay Adıyaman’da 19 kişilik temizlik işçisi alımına 17 bin kişinin başvurduğunu basından öğrendik.

      Üst bakışa göre yakın zamanda dünyanın gelişmiş on ekonomisinin içine girebileceğimiz söylenirken, aşağıda kuyruklar sürekli uzuyor.! Ancak reklamlar ses hızıyla devam ediyor. Üç litre çiçek yağı alacak kadar 100 TL’lik çeki törenle dağıtanlar ile Gaziantep’te ekmekte uygulamaya geçen “1 liralık indirim kuponu” sonrası fırınlarda uzun kuyruklar oluşturmayı başaranlar aynı familyanın üyeleridir.

      Televizyon yayınları siyah beyaz ve sadece TRT’nin kanalı var iken çokça izlenen ve beğenilen “Aşağıdakiler ve Yukarıdakiler” isimli dizi vardı. Büyük bir malikanede yaşayan bir aileyi ve onların çalışanlarını anlatıyordu. Gençliğimizin iz bırakan dizilerinden olup, yıllar sonra gerçeğini görmek kısmet oldu.! Yukarıdan bakanlar çok kısa bir süreliğine aşağıdakilerle yer değiştirseler. Bunların varlık mı, yokluk mu olduğuna karar verip ekonomide ilk ona mı giriyoruz, kümemi düşüyoruz acı gerçekleri görseler.! Aşağıdakilerin doğru söylediğini onaylayan vekiller ise ihraç ediliyor.

      “Yaşadığımız sıkıntılar dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği değişim sürecinden kaynaklanıyor” açıklaması aşağıdaki sıkıntıların yukarıdan görülmek istenmemesindendir ve aşağıdan ses yükseliyor. Geçinemiyoruz, insanca yaşamak için; iş, aş, hak, hukuk ve adalet istiyoruz diyor.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde