29 Mart 2024

BİR TUTAM

  • PDF

            Aşağıda değineceğim konuları tanıyor ve yaşıyor muyuz? Sonunda yorumlayın akrabalık ilişkilerimizin olup olmadığını ve bize benzeyip benzemediğini değerlendirin.

            Sanayi devriminden sonra bilgi teknolojilerini de doğal olarak ıskalayan ülkeler sanayileşememiş ve nüfusunun büyük bölümü tarımda çalışan ülkeler geri kalmıştır. Ancak devlet desteği olmayan ve yeterli ürünü alamayan tarım kesimi de çöküş haline geldiğinden dünyanın dört bir yanından tarım ürünleri ithalatı samanda dahil olmak üzere başlar. Yabancılar bizim meralarda maden, bizimkiler de oralardan tarımsal ürün arar.! Kış mevsiminde yaşamak için şeker bulamayan arıların bile uçamayıp telef olduğu yerde, uçuyoruz uçuyorrr naralarına gelde inan.! Ancak yerli uçağın yıllardır havada kalır.!

            Eğitim hizmetlerinin çağdışı ve yetersizliğinin yanı sıra bir de kitap okuma yoksunluğu eklenince sorgulama, eleştirme ve düşünce yeteneği körelerek kaybolur. Doğru ve güvenilir kaynaklar takip edilmeyince de hurafelere inanış ve toplumu yanlış yönlendiren kanallara yöneliş başlar. Eğitim yetersizliği bununla da bitmez. Bilim alanında geri gidiş başlar ve başta güzel sanatlar olmak üzere toplum diğer sanat dallarına da kayıtsız ve ilgisiz kalır. Devamında milli duygular körelir ve çok yaşa padişahım ve körü körüne şükretmek dönemi başlar. Kısacası bilim üretimi yok olur. Üretemedikçe de ithalat başlar ve dış borçlar yükselir.

            İnsanlar sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamadığından toplum sağlığı hızla bozulur. Bunun karşısında yetersiz kalan ve her fırsatta hekimleri yok sayan yöneticiler, çıkışı sağlığı özelleştirmede bulur. Özel sağlık kuruluşları devlette görev yapan hekimleri bünyesinde toplarken devlet hastaneleri boşalır. Sonrası ise zaten yetersiz beslenen toplumda paran kadar sağlık hizmeti alır ve paran kadar yaşarsın dönemi başlar. İlaç alımlarındaki katılım payları da gittikçe hasta aleyhine yükselir.

            Kimi aptal insanların şöhretli olduğu görülmeye başlanır ve televizyonlarda çoğunlukla magazin programları izlenir. O aptal kişiler o programlarda hiç bilmedikleri konular hakkında saatlerce ahkam keserler ve yönetimdekileri övgüden baştacı yapıp yere kondurmazlar.! Bir araya gelen üç beş kişi toplumsal çürümeyi, nasıl insanca yaşanır tartışması ve günlük fiyat artışı yerine .....  o programların kritiğini yaparlar. Böylece cahil toplumda magazin gerçek gündemi örtmek görevini başarıyla yerine getirmenin safasını sürer.!

            Geçinemeyen toplum, ekmek kavgası için iç göçe başlar. Bu kez metropol şehirler oluşur ve kent düzeni bozulmaya başlar. İşi olanların bir kısmı da haklı olarak yetersiz ücretten dolayı başta doktorlar olmak üzere dış göçe başlar. Bereketli Anadolu topraklarında ve dört mevsimin aynı anda yaşandığı güzel ülkede geçimin yerini göç alır. Bizim sanayicilerimizin bir kısmı da daha düşük ücretlerle Afganlı, Suriyeli ...... gibi dışarıdan izinli ya da kaçak gelenleri çalıştırmaya başlar ve maliyeti düşürürken kârını büyütür.!

            Yönetenler zenginleştikçe halk fakirleşir. Halkın karnı, zenginin gözü doymaz dönemi başlar. Fakirleşen halkın muhafazakarlığından yararlanan ve dini kullanarak oy toplayanlar halkı sürekli şükretme moduna getirmiş olur. Ondan sonra işleri daha da kolaylaşır. Ülkede olumsuz ne varsa muhalefete yüklerler. Tıpkı ekonomik bozukluğu dokuz yıl önceki gezi olaylarına yükledikleri gibi. Oradan dış güçlerde nasibini alır.!

            Geri kalmış ülkelerin ortak özelliklerinden bir tutam yazdık.

            Niçin derseniz; bize ne kadar benziyorlar da ondan, değil mi?

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde