29 Mart 2024

DARBESİZ DARBE

  • PDF

     Darbe; Askeri anlamda bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işidir. Günlük kullanımda ise birini kötü duruma düşüren, sarsan olay anlamındadır. Sonucu ise ülkenin ve vatandaşların zor duruma düşmeleridir.                                                                 

      Darbenin askerisi de sivili de modern toplumların ve gelişmiş ülkelerin gündemlerinde yer almaz. Uzağa gitmeden 1960 lardan beri Türkiye, Yunanistan, Irak, Libya, Umman, Şili, Pakistan, Ekvator Ginesi, Burkina Faso, Tunus, Myanmar, Sudan, Gambiya, Katar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fiji, Moritanya, Madagaskar, Honduras, Mısır, Tayland gibi ülkelerde darbeyle işbaşına gelmiş liderlere rastlanır. Bir kısmının adını bile duymadığımız  bu ülkelerde demokrasi med cezir gibidir.

      Darbeler, demokrasi zeminini pekiştirememiş ülkelerde gelenek haline gelmiş olup demokrasiyi yaşatıp büyütmeyeceği gibi, çoğulculuğa dayanmayan gevşek yönetimlerde darbeye davetiye çıkarır. Bu bir kısır döngü haline gelmiştir. Bazı darbeleri de küresel güçler ülke insanlarının bilgisi ve etkisi dışında yaptırır. Burada darbe yaptıran ülkenin yakın ve uzak çıkarları önemlidir. Örneğin; Şili’de 11 Eylül 1973 tarihinde  ve 12 Eylül 1980 de Ülkemizde yapılan darbeler gibi. Bu darbelerin temeli özellikle CIA tarafından çok önceleri atılmış ve kobay ülkeleri darbe şartları için ( Sağ-sol çatışması, ekonomik dönüşümler ve krizler, mezhep kışkırtıcılığı, vb gibi) hazırlamışlardır. Bunun sonucu ülkemizde serbest piyasa ekonomisi kısa dönemde, ılımlı islamda uzun dönemde yerleşik duruma geçmiştir. Bugün demokrasi fukarası olarak yediğimiz meyveler bunların ürünüdür!

      Hiç bir şey öncesiz değildir. Ülkemiz bu duruma nerelerden getirilmiştir. Fethullaçılar ile AKP nin kan kardeşi olduğundan hareketle darbecilerin sadece cemaata bağlı olan kişilerden oluştuğuna inanmak zor. Sahne gerisinde başka aktörlerin varlığını da düşünmekteyim. Darbenin bir numarası olarak ilan edilen eski hava kuvvetleri komutanının o makama gelmesi Balyoz ve Ergenekon düzmecelerindeki yurtsever subayların hapse atılıp emekli edilmesiyle oldu. Darbeye karıştığı gerekçesiyle görevden alınan ve gözaltında tutulan Anayasa Mahkemesi üyesi Alparslan Altan,  AKP hükümetleri tarafından AYM üyeliğine getirilmek için yasal yeterliliği olmadığı halde hülle yoluyla atanan bir üyedir. Üstelik, bu “hülle”de, Cumhurbaşkanı olarak A. Gül’ün, Başbakan olarak R.Tayyip Erdoğan’ın ve Bakan olarak da Binali Yıldırım’ın imzası ve rolü bulunuyor. Onbinlerce olan yanlış ve yandaş kadrolaşmanın sadece bu iki örneği, hükümetin siyasi kadrolarını kan kardeşlerinden oluşturduğunu ve onların da bumerang gibi geriye döndüğünün resmidir. Darbenin bir numaralı sanığını kuvvet komutanı yaparken neler döndü kimbilir?

      2002 Seçimlerinden beri ezici çoğunlukla iktidar olarak kasaptaki ete soğan doğramayan da, 27 Nisanda öten de olmak üzere altı genel kurmay başkanı ile çalışan ve muhalefetin özel yaşamının mahrem alanlarını bile görüntüleyen  hükümetin bu istihbaratı alamaması, Ergenekon düzmecesinde tutuklanan generaller için “Allah’a çok şükür ki Türkiye bunların zamanında savaşa falan girmemiş” diyen Bülent Arınç’ın ifadesinden bile daha da vahim ve düşündürücüdür. Bu günün masumiyeti dünün hatalarını ve suçlarını örtmemektedir.

      Bırakın akşamları demokrasi nöbeti falan tutmayı çünkü bizde demokrasi yok, tek adamlık var...! Ama siz partimizin propagandasını yapmaya devam edeceğiz diyorsanız buyurun on dört yıldan beri meydan sizin... Askeri ve sivil bütün darbeleri lanetlerken, bu girişimin hükümetten öte rejime yapıldığını düşünüyorum. Bu düşünceyi de  Ümit Yaşar Oğuzcan dizelemiş;                                                                            

       Öyle bir açmaza düştü ki vatan.  

       Uyku belli değil düş belli değil.  

       Çöktü üstümüze bir kara duman.  

       Işık belli değil, loş belli değil.

       Not: 20 Temmuz 2016 tarihli Yenihaber gazetesinde yayımlanan yazımdır.

 

Son Güncelleme: Salı, 19 Temmuz 2022 14:04
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde