28 Mart 2024

CİVİL FINDIK!

  • PDF

   Bu hafta  24 Haziran 2018 öncesi seçim vaatlerinden biri olarak ortaya atılan ve değişik uygulamalarla sürekli gündemde kalan millet bahçelerinde gezinmek istedim. Çevre ve şehir plancısı, mimar, peyzajcı falan değilim, teknik konuları bilemem. Ancak her duyarlı insan gibi çevrenin korunması gerektiğine inanırım. Bildiğim bir şey parkların adı millet bahçesine dönüştürülerek Osmanlının 1800’lü yılların sonunda ortaya attığı fikirleri yeşertmek.!

    Adı ister park, ister millet bahçesi olsun ihtiyaç olan yere yapılması kentleri güzelleştirir.

    Ancak:

    -Rant düşüncesi öncelik olmayacak,

   - Yandaşlara ihale edelim düşüncesi olmayacak,

   -Planlı bir şekilde kurulacak,

   -Atatürk havaalanı gibi işler durumlardaki büyük yatırımlar yok edilerek halkın gazını almak için oraların bir parçacığına yapılmayacak.

   -Doğal güzellikler ve sit alanlarını talan etmek için kullanılmayacak .... gibi art düşüncelerden soyutlanmış olacak.

   Ormanları ve çevreyi korumayan düşünceden iyi niyetle yapılmış millet bahçesi beklemek, güneşi doğudan batırmaya benzemez mi.?

   İlimiz Ordu’da yıkılacak olan eski stadyumun yerine millet bahçesi yapılacağı müjdesini! AKP milletvekili M. Gündoğdu vermiş. Bu vekilimiz daha önceleri de fındık üreticisine destek olacağını söyleyerek “kendimi yakarım” gibi iddialı konuşmuştu. Ancak Meclis'te fındık önergesine kabul oyu verememişti.! Yani sözüne sahip çıkmamıştı.

   Anlayacağınız vekil fındık bahçesinin zorluğundan bıktığı için millet bahçesi sevdasına tutuşmuş ama Allah için konuşursak içinde bahçe geçen fındıkçılık zor, millet geçen daha kolay olduğu için ya da reisinin emirleri gereği yatıp yuvarlanma zamanının geldiğini düşündü.! Vekillerin emeklilik düşünmesi için:

  -Çok çalışmaktan yorulup harap ve bitap düşmesi,  

    -Halkın gözünden düşmesi,

   -En önemlisi de reisinin gözünden düşmesi ...... gibi durumların gerçekleşmesi gerekir.!

   MÇP’de başlayıp BBP’de olgunlaşarak düşürülen ve üç dönem AKP’de milletvekili olarak devam eden siyasi yaşamının jübilesini millet bahçesi varken fındık bahçesinde yapacak hali yok ya.!

   Jübile bir tür emeklilik sayılır. Emekli ne yapar? Vekil emeklisiyse millet bahçesinde yatıp yuvarlanır, gelsin çaylar kekler ya da püskevitler.! Üretici emekliyse; dolu sepet boş çuval, patozun saati kaç lira, bu yıl fındık yine para etmedi, sattım ama masrafını karşılamadı ..... gibi bir sürü sitem dolu, yirmi yıldan beri aynı teraneleri tekrarlamaktan neredeyse emekliliği gelmiş yorgun sözler.! İşin acı tarafı da üreticinin çoğunluğu bahçesinden ürettiğini ve emeğini değil, yatıp yuvarlanan vekillerin hakkını savunur.!

   Küresel tekellere peşkeş çekilmesine rağmen 2021 yılı 2 milyar 260 milyon dolar döviz getiren fındık bahçeleri yerine millet bahçesine bakıyorsunuz da millete bakmıyorsunuz. Ordu gibi on iki ay yeşil fışkıran şehirde millet bahçesi yapmak yerine betonlaşmayı önleyin.

   Fındık için hiç bir şey yapamayan iktidarın karadenizli vekilleri; bu üretici hakkını bilse, sizin de gücümüzü seçmenden aldık düşünceniz ve civil fındık kadar özgür hareket edebilme iradeniz olsaydı “yine yeşerdi fındık dalları” türküsünü koro halinda söyler ve alın terinin karşılığını almış üreticiyle millet bahçesinde çay içerdiniz.

   Sayenizde fındık bahçeleri mecazen kurudu ama üretici esas battı. Fındığı bu hale getirenler de sepet gibi yuvarlanacaktır.  Üretici biraz akıllanırsa sizi millet bahçesinde tuş eder ve içine yaptığınız camide de namazınızı kılar.!

   Bize de canıgönülden Allah zahmet eylesin demek düşer.!

 

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde