03 Mayıs 2024

PARALEL EŞİTLİK

  • PDF

Demokrasi tüm üye ve vatandaşların organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Demokrasi, yöneticilerin yönetilenler tarafından seçilmesi ifadesidir. Yurttaşlar arasında doğuştan var olan ve sonradan sağlanan ırk ya da mezhebe dayalı ayrıcalıklar olmaması gerekir.

 

            Gelişmiş demokrasilerde bütün yurttaşların ifade, dini inanç, seçme ve seçilme özgürlükleri güvence altına alınmıştır.

 

Bir de biz yaklaşan cumhurbaşkanı seçimindeki bir adayın demokrasi anlayışına bakalım.

 

“Demokrasi bizim için bir amaç değil, araçtır. Amacımıza ulaşana kadar demokrasiye bağlıyız. Demokrasi bizim için bir tramvaydır.”

 

İşte demokrasi inancı.

 

Cumhurbaşkanı adayı olarak devlet imkanlarının yanı sıra TRT ekranlarında kendine beş yüz, diğer adaylara 3 dakika ayrılıyor.

 

İşte eşitlik anlayışı.

 

Yandaşları gruplar halinde bağış yapmak(aslında şov yapmak) içim çoluk çocuk da dahil olmak üzere banka kapılarında görüntü veriyor ama o bağış miktarlarının toplamını açıklamıyor.

 

İşte şeffaflık anlayışı..

 

Van’da teşkilatı bulunmayan BBP’nin İl Başkanı diye alakasız birini mitingde  platforma çıkarıyor. Makam aracının plakasını her gün sivil plaka ile değiştirerek seçimde devlet malı kullanmadığını göstermeye çalışıyor.

 

İşte doğruluk anlayışı.

 

Seçim kampanyasını kin ve nefret söylemleriyle sürdürerek siyaseti kan davası yaratarak ve ondan beslenerek yapıyor. Geometride paralel de paralel, coğrafyada in de inden başka bir tabir kullanmıyor. Bu inler tramvaydan inmeler değil tabi. 

 

İşte 76 milyonu kucaklama anlayışı..

 

           Benjamin Franklin’in ifadeleriyle “Demokrasi, iki kurtla bir kuzunun öğle yemeğinde ne yeneceğini oylamasıdır. Özgürlük ise tam teçhizatlı bir kuzunun oylamaya karşı çıkmasıdır.”

 

Bu iki kavram birbirinden ayrılırsa biz buna özgürlükçü demokrasi diyemeyiz.

 

Adalet, hukuk ve çevre katliamının yaşandığı ülkemizde demokrasinin temel ilkeleriyle hiç de bağdaşmayan bir seçim yapıyoruz. Ayrıştıra ayrıştıra, bölüştüre bölüştüre, düşüncesinden olmayanı yok saya saya ve hatta rakiplerine hakaret ede ede.

 

Yukarıdaki işteleri alt alta toplarsak bu sistemin adına ne denir. Ne diyelim. İnsanlar layık olduğu şekilde yönetilirler.

 

Kendimiz islah olamıyoruz. Allah bizi islah etsin desek demokrasi mi olur? Beddua mı? Yoksa paralel mi? İn mi?

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde