03 Mayıs 2024

KIZILAY’A BAĞIŞ…

  • PDF

 

     1868 yılında Hilal-i Ahmer Cemiyeti adıyla kurulmuş, değişik isimlerden sonra 1947 de Türkiye Kızılay Derneği adını alan kısa adıyla Kızılay’ın “İnsanlık ayrımı gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” temel ilkeledir. Kızılay, yurt içinde ve yurt dışında savaş, deprem, yangın, salgın hastalık, su baskını vb. durumlarda zarar görenlere ilaç, giyecek, yiyecek, çadır gibi malzeme yardımının yanı sıra sağlık  ve kan hizmetleri yardımı da sağlayan ve bağışlarla yaşayan bir kuruluştur.

 

      Kızılay, ayrıca çok sayıda ki kan merkezleri sayesinde ülkemiz kan ihtiyacının %82 gibi çok yüksek bir oranını da karşılarken, temel afet eğitimi bilincinden ilk yardıma kadar bir sürü eğitim etkinliğini de yerine getirmektedir. Kuruluşundan bu yana; savaşlarda ve doğal afetlerde insanlığa büyük faydalar sağlayan her olumsuzluğu olumlu bir duruma dönüştürmek, acılı insanların yaralarını sarmak, onlara çare olmak  için zor şartlar altında çabalayan saygın bir kuruluşumuzdur. Son günlerde ise bu faydalarının ve saygınlığının dışında farklı bir bağış şekli ile gündeme geldi.

 

      17 Aralık 2013 soruşturması kapsamında göz altına alınan Reza Zarrab’ın ve adamı olduğu söylenen Abdulah Happani’nin el konulan adli emanette ki paralarının faiziyle birlikte iade edilmesi sonucu 55bin TL tutarında ki faiz miktarını Kızılay’a bağışladığı kamuoyu gündemine düştü. Bağışında Halk Bankası aracılığıyla yapılmış olması toplum tarafından biraz manidar da bulundu. Dinimize göre faiz haramdır. İmam-ı Buharı “ Helak eden yedi şeyden biri faiz almaktır” yine Müslim Bin Haccac “Faiz alana da, verene de lanet olsun!” diyerek faizi dinimizin gereklerine göre yorumlamışlardır. 6 yaşında ki kız çocuklarının evlenebileceğine  dair sapıkça fetva veren günümüz din âliminin! faiz konusunda da söyleyebileceği bir şeyler olmalıdır muhakkak.

 

      Yaklaşık 150 yıllık güzide  kuruluşumuza yapılan bu faiz bağışı Kızılay’ı günahkar yapar mı ?  ben bilmiyorum ama gerçek İslam âlimlerimizin yaptığı faiz yorumuna göre günahkar yaptığı aşikardır. Kızılay’a  kan versek veya Kızılay’dan kan alsak bize ve ülkemizin %82 sinin kanına faiz bulaşır mı? Bulaşmaz mı?

 

      Bu konuda Reza  Zarrab’ın bağışçı sıfatıyla otel peçetesine yazarak değil, doğru dürüst belgelerle bize yanıt vermesi dileklerimle…

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde