30 Nisan 2024

ANA-VATAN

  • PDF
      Anavatanın kelime anlamı ilk vatan, esas vatan, anayurt, bir şeyin çıkış, doğuş veya ilk yayılış yeridir. Ana ile başlayan şeyler genellikle temeldir, kutsaldır, büyüktür ve saygındır. Örneğin; Anayasa, ana arter, ana cadde, ana vatan, analık hakkı, ana sütü ve özelikle de Anadolu gibi. Kısaca “ana” güzel bir olgunun üç harfli halidir. Vatanda ana gibi kutsaldır, tabiki her ikisininde kıymetini bilene. Büyüklerimiz evlat acısının en zalim ve onarılamayan bir acı olduğunu söylerdi. Biz ise bu gün anamıza ağladık. Anamızın bize ağlama şansı olmadığından onun acı çekmesine izin vermemiş olduğumuz için acaba şanslımı sayılırız? Biz acımızı dört kardeş paylaştık, ya anacığımız ne yapardı. Artık ülkemizde sürekli olarak onlarca analar evlatlarına ağlıyor. Onlar evlat acısını yüreğinin derinliğine zincirleyerek daima ağlayanlar ve prangaların artan pasına sürekli katlananlardır.
 
      Şefkatine inanmak istediğimiz “devlet ana” kavramımız vardı. Devlet Ana, ünlü yazarımız Kemal Tahir’in Osmanlı kurulmadan önceki Anadolu’nun görünümünü ve Anadolu insanının özlemlerini anlatırken onların güçlü, güvenli adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacı da açığa çıkaran romanıdır. Osmanlı dönemi öncesindeki aynı özlemi çekiyorsak çokça ıskalanarak yazık edilen yüzlerce yılımız olmuş. Gücü zaman zaman yakalamamıza rağmen güven veren adaletli devleti yakalayamamışız. Bu düşünceye ana-evlat acısı gerçeğinden ve analar ağlamasın sloganını kullananların artık gerçekten anaları ağlatmayacak tedbirleri almasının zamanının gelip de geçmek üzere olduğunu gördüğümüz için ve anavatanın sağlıklı olması gerekliliğinden geldik. 
      Çünkü; 
      - Analar kızar ama kin tutmaz, devlet ise kindar resim veriyor, 
      –Analar evlatlarına karşı güçlü ama adaletsiz asla, devlet ise hem şuçlu hemde güçlü çoğunlukla, 
      –Analar zor ve meşakkatli işleri karşılıksız yapar, kınalı kuzularını sevinçle gönderir devlet ise siyasi ve ekonomik getirisine göre değerlendirerek zengini bedelli, fakiri mehmetçik yapar. Bunlarda adaletten yoksunluğun gerçeğidir.
 
      Yeni bir gayret ve bütünleşmeyle güzel vatanımızı anadan yeni doğmuşa döndürelim. Herkes anasından emdiği sütün hakkını versin ki, bizde bu ak süt size helal olsun diyebilelim! 
      Ne doğuda, ne batıda, ne kuzeyde, ne güneyde kimsenin anasından emdiği süt fitil fitil burnundan geri gelmesin. Anasının gözü olan birileri ortaya çıkıpta, kimseyi anasından doğduğuna pişman ederek anasını ağlatmasın. Biz bu gün anamıza ağladık. Aynı gün Ordu ile diğer on ilimizde ve başka zamanlarda başka yörelerimizde yani bütün Türkiye’de yıllardır analar evlatlarına terör belasından ağlıyor. Biz anamıza ağlarken, ülkemizinde yangın yerine dönüp anaların ağladığının bilinciyle anamıza sadece ağladık, anavatanımızın analarına ise hem ağladık hemde yandık.
 
      Senden önce giden bütün analara ülkemizden ve öksüzlerinden selam götür Emine Gelin, ruhun şad olsun, nur içinde yat anam...
Son Güncelleme: Çarşamba, 31 Ağustos 2016 06:59
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde