28 Mart 2024

1 MAYIS VE FAŞİZM

  • PDF
Dünyanın tüm demokratik ülkelerinde 1 Mayıs İşçi Bayramı devlet düzeninde tanınıp kutlanıyor. Bizdeki devlet anlayışı bu tip toplumsal kutlamaları kendine karşı başkaldırı olarak görür. Oysaki adı demokratik cumhuriyet olarak tanımlanmış ülkelerde bir bayram havasında geçen kutlamalar işçiye moral devlete ise güven sağlar.
Devlet ya da onu dizayn eden iktidar, işçinin bayramını kısıtlamak için neden toplumsal barışı riske eder? Yarım yamalak da olsa demokrasimizde kutlama hakkımız olan etkinliklerimizi isteksiz ve kısmen izin verilen yerlerde yapmak zorunda kalıyoruz.
İktidarın beceriksizliğini, bilgisizliğini hatta bilerek yanlış yaptığı uygulamalarını yüzlerine çarpacağı miting alanlarını daraltmaya çalışmaları suçluluk göstergesi değil midir? Neden hep sağ görüş, işçinin emeğini, direnişini yok sayıp sömürmeyi görev edinmektedir? Acıklı olan ise işçilerimizin kendi haklarını savunan düşünceye bilinçsizce karşı koymalarıdır.
Köylümüzü de işçilerimize katalım, esnaf ve dar gelirli memurlarımızı da tabii.. Kıt kanat geçinmeye çalışan bu emekçilerimiz var olan iktidarın köhnemiş politikalarını inatla desteklemeye çalışıp başlarına taç etme gayretleri kara komedi değil midir?
Emekçiler çalışıp didinirken ülkemizin kazanımlarıysa bakın kimlere peşkeş çekiliyordu; 2005'te Türk Telekom'un yüzde 55'i Arap sermayesi Ojer Teleko-m'a, TÜPRAŞ'ın yüzde 51'i 4.1 milyar dolara İngiliz Shell- Koç ortaklığına satıldı. 2006'da PETKİM'in yüzde 51'i 2 milyar dolara Azer Socar'a, TEKEL'-in 6 adet sigara fabrikası 1.7 milyar dolara Hollanda merkezli British&Ameri-can Tobacco'ya satıldı. TEKEL'in içki bölümünü 2003'te alan yerli Mey, 3 yıl sonra aldığı fiyatın 2,5 katına hisseleri ABD'li fon TPG'ye devretti. Son olarak şeker fabrikalarının devri ise içler acısıydı.
1 Mayıs gibi küresel kutlamalar, emekçinin hakkını yozlaşmış iktidarlardan sormak için haykırma alanlarıdır, ama sadece haykırmak için… Bu tip toplantıları provoke eden ajanların kimliği ise aşikardır. Geçmişte onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan provokasyonun şahidi olarak şunu söyleyebilirim ki halkına ve emekçisine düşman olan yönetimin adına faşizm denir.
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde