29 Mart 2024

NUSH İLE UYANMAK

  • PDF
“Bed asla necabet mi verir hiç üniforma,
Zerdüz palan vursan eşek yine eşektir”
Ziya Paşa’nın  terkib-i bend’inde yer alan beyitlerinden bir tanesi. Dilinin döndüğünce İnce’yi hedef alan bir taşlamada bulunmuş, bilge(!)  AKP’nin cumhurbaşkanı. Taşlamayı yaparken de ilk dizeyi unutuvermiş olmalı. Ancak anlam beyit’in tamamıyla belirgindir.
Ne demek istemiş şair; hiçbir giysi hatta üniforma kötü olana soyluluk vermez, altın sırmalı eğer de vursan eşek yine eşektir.
İnceden taşlamış İnce’yi. Korku dağları sarmış. Göreceğiz, daha birçok bel altı vuruşlar olacaktır. Merak konusu ise İnce’nin nasıl karşı söylemleri olacağıdır. Zira “daniskası” söylemi ortamın gerilmesine neden olabilir.
Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde
Yukarıdaki beyit de Ziya Paşa’ya ait. Kişilik mi sorguluyorsunuz. Beceri ya da başarı mı değerlendiriyorsunuz. Bu beyitte inceden açıklama var. Şairimiz; kişinin benliği yaptığı işleridir, lafına bakılmaz. Kişinin akıl seviyesi yaptığı işlerle ortaya çıkar.
Yapılan işlerle kişinin akıl seviyesi ortaya çıkıyorsa, pekâlâ söylemleriyle de ruh hali anlaşılır. Kendisine tanınmış dokunulmazlığın verdiği özgüvenle aynaya bakmaya lüzum görmeyen AKP’nin cumhurbaşkanı rakiplerine tahammül edemiyor. Yıllarca muhalefete karşı açıkoturumdan bucak bucak kaçan AKP’nin Genel Başkanı meydanlarda beyitleri eksik ve yanlış boğumlayarak bilgelik taslıyor.
Her türlü devlet imkânları, ihalelerle sınırsız olanaklara gark olmuş holdinglerin havuz desteği, devlet bütçesinden garip gurabaya sağlanan seçim rüşvetleri, en önemlisi ise sindirdiği veya bizzat ailesine kazandırdığı medya gücüne rağmen başkanlığın altın tepside olmadığını görmesi uykularını kaçırıyor olsa gerek. O yüzdendir ki en sevdiği klibi tekrar başa sardı, destekli saldırıyor!
Ziya Paşa’dan son bir beyit; Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir      
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde