27 Nisan 2024

DEMOKRASİYİ KULLANMAK

  • PDF

Demokrasinin varlığı hiç umulmadık gelişmelere neden olabiliyor. Hiç düşünmediğimiz bir isim sürpriz yapıp ben de varım diyebilir. Seçmenlerin tercihi tarihi yazdırıyor.

Ama dikkat edilmesi gereken doğru kişileri seçebilmektir. Son 12 yıldır aynı partide karar kılan seçmenler doğru tercihi mi yaptılar? İktidar partisinin bu ülkeye kazandırdığı hiçbir şey yokken, aksine yolsuzlukları zirve yapmış, iftiralarla yüzlerce suçsuz insanı mağdur etmiş bir partiyi defalarca iş başına getiren seçmenler doğru tercih mi yapmışlardır?

Birçok kere yazıldı, Hitler’de seçimle iktidar oldu. Söylemleriyle halkını kandırmayı başardı. Sonu malumumuz. Ülkemizde bir ironi yaşanıyor. İktidarın uygulamaları ve baskıları kendi seçmenleri tarafından da bilinmesi ve kabullenmesine karşın yine de AKP demelerinin nedeni ne olabilir? Rüşvete alıştırılmış bir toplum yarattılar. Üstüne korkuyu da ekleyince sandıktan çıkmayı başarıyorlar. Çok kritik noktalarda hileye başvurmak vazgeçemedikleri yollardan biri haline gelmiş.

Bu seçimde aynı başarıyı gösterebilecekler mi göreceğiz. Son skandallar, önlenemez israflar, sonradan görmelikler, aile saltanatları tüm bunlar iktidarın sonunu getirecek faktörler, ama seçmen bilinci yeni tabloyu oluşturacak.

İktidardaki bir partinin yıpranması çok doğaldır. Tutku ve ihtiras ve de hırs yanlış yapmalarına neden olur. Bu durumdan yararlanmasını bilen muhalefet partileri düşüşü hızlandırabilir. Ancak ülkemizde öyle keskin dönüşler var ki muhalefet derdini anlatamıyor. Medyadan söz ediyorum. Çanakçı bir medya var ki her şeyi çarpıtıp gerçekleri halka olduğu gibi yansıtmıyorlar. Bu da yetmiyor muhalefetin söylemlerini kamuoyundan gizliyorlar. Görevini yapmayan, faşist anlayışın borazanlığını yapan bir takım medyanın varlığı utandırıyor.

Demokrasi kavramıyla yazıya başlamıştım ya Tayyip Bey demokrasiyi bir tramvaya benzetmişti. Hani zamanı gelince istediği durakta inecekti. Zamanlamasını ayarlamaya çalıştığından hiç şüphem yok. Cumhuriyeti ve dolayısıyla demokrasiyi rafa kaldırmak istediğini biliyoruz. Cumhurbaşkanı makamını ele geçirdiği halde hala AKP ile özdeşleştirmemize neden olan faktörler belli. Kendisinin malum partinin lideriymiş gibi muhalefete çatıp iktidarı övmesi başka bir anti demokratik davranış. Duyduk ki kendisine seçim otobüsü almış.

Bu seçim farklı sonuçlanacak. AKP bildik rutin propagandalarını yapmaya hazırlanırken. CHP 64 ilde ön seçim uygulamasına gidiyor. Üyelerinin tercihleri adaylarını belirleyecek. Bu kararın CHP’de bir ivme yakalayacağına inanıyorum. Umudunu yitirmek üzere olan birçok seçmene kan nakli etkisi yaratacak olan bu karar büyük heyecan getirdi.

29 Martta yargıç huzurunda yapılacak ön seçimi AKP’nin nasıl yorumladığını doğrusu çok merak ediyorum. Padişahlarına biat etmiş yüzlerce AKP aday adayları şirin görünmek için kim bilir neler yapıyorlardır. İktidarın yarattığı yağmaya katılmak isteyenler bir gün çok utanacaklar çok...

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde