20 Nisan 2024

EKONOMİNİN KARNE NOTU ÇOK KARAMSAR

  • PDF
İran Türkiye’ye sattığı doğal gazı kesti. Parasını mı alamadı yoksa boru hattı hattında beklenmedik bir kaza- bela mı doğdu? Belli değil, Birkaç güne kadar aydınlanır. Kesi olan şu; benzine yine litre başına 46 kuruş zam geldi. Bir litre benzinin fiyatı 1 doları (13 lira 60 kuruş) geçti ve 14 lirayı aştı.
Tersi söylenmişti. Köpükler emilecek. Kur dengelenecek. Abuk zamlar duracak. Bitmiyor. Başta benzin, iğneden ipliğe zamlar sürüyor. Türkiye tarihinde hiç yaşanmadığı bir yoksulluk - işsizlik - ahlaksızlık - adam kayırma - kişi zengin etme - devleti aşırı harcama canavarına dönüştürme- yoksuldan alıp zengine verme - üretimde daralma- büyüme hızında gerileme sürecine ve derin ekonomik kriz batağına girdi. Çırpınıyor. Sonuçta ise çıkamıyor.
Cumhurbaşkanı enflasyonun düşüşe geçtiğini- dövizin istikrar kazandığını ve 2022 yılının en parlak, en ışıltılı, en aydınlık yıl olacağını söylemektedir.
Maliye Bakanı onu; Enflasyon Ocak 2022 yüzde 40’ ı aşar ve Aralık 2022 ‘de yüzde otuzun altına ancak düşer demektedir.
Benzine neden zam?
Çünkü delik büyük. Yama ise çok küçük. Yama deliği örtmüyor. Benzin de elektrik gibi, doğal gaz gibi, vergi toplayıcı tahsildarlar, olarak kullanılıyor.1 litre benzin fiyatının yüzde 70’e yakını vergi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Büyük delik ile küçük yamanın durumunu gözler önüne seren 2021 yılı resmi gelir gider tablosunu açıkladı.
Görünüz. 2021 yılı vergi geliri 1 trilyon 407 milyar TL Hedefi yüzde 28 aştı 2021 yılı harcaması 1 trilyon 600 milyar TL Bütçe yine açık verdi.
Yine açık verdi diye yazabiliyorum. Çünkü halktan toplanacak vergi hedefi yüzde 28 daha fazlasını bulmasına rağmen harcamaya yetmedi. 
Açık 200 milyar TL oldu.
17 Bakanlık var
15’i bütçesini aştı.
Cumhurbaşkanlığı Başkanlık sistemine 3 yıl önce temmuz ayında geçildi, ağustos ayında kriz başladı. Son yılı aşkın süredir Türkiye her geçen gün derinleşen ekonomik kriz altında yaşıyor. Halkbank eski Genel Müdürü Hakan Atilla, bu sistemin içinden gelen birisi..
Herkesi yakından tanıyor, düzenin nasıl işlediğini biliyor. Bir kitap yazdı ve kitabında gördüklerini şöyle anlattı.
Uçkur veya servet düşkünü tipler önemli mevkilerde bulunuyorlar… Kendi gölgesinden korkan, ezik, hayatında adam yerine konmamış ama bir şekilde siyasi destekle makam sahibi olunca kendini önemli zanneden şakşakçılar ve ne iş yaptığı belirsiz bir dolu dalkavuk var…
Ekonominin düzeleceğini beklemek hayalden öte…
Kamuoyu araştırmacı İbrahim Uslu ise vatandaşa hükümete “başkanlık sistemine karne notu verin” diye soruyoruz. “3 yıl önce sistem başladığında verilen not 5-6 arasında olurdu şimdi 3’e düştü” diyor.
Vergiler çok yüksek. 
Yine de harcamalara yetmiyor. Delik büyüdü. Yama tutmuyor. İbrahim Uslu, son durumu şöyle özetliyor. Uzun zamandır Başkanlık Sistemi’ne destek yüzde 40’ın altına düştü. Bazı araştırmalarda yüzde 30’lara kadar iniyor. Demektedir. 
Kalın Sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde