19 Nisan 2024

KADIN ERKEK VAROLUŞ YOLCULUĞUNDA EŞİTTİR

  • PDF
İslam’ın kadına bakışı İslam’da kadın gibi ayrımcılığı, eşitsizliği, ötekileştirmeyi çağrıştıran
Kavramlar son ve en mükemmel din olarak iddia ettiğimiz İslam’ın ana esprisiyle örtüşebilir mi?
Ya savunma psikolojisiyle ya da İslam’a belli bir Form içinden bakanların dayatışlarına elverişli ihtiyacıyla bu başlıkların söylendiğini ifade etmek yanlış olmaz herhalde!
Ne demek istiyorum?
İslam’ın erkeğe bakışı diye bir başlık gördünüz mü? Ben görmedim! O halde neden kadın söz konusu olduğunda buna ihtiyaç duyulur?
İslam ve kadın metinlerinde genellikle önce bir Cahiliye dönemi eleştirisi yapılır. Kadının bir eşya gibi alınıp satıldığı hak ve hukukun olmadığı gibi… Genelde böyle olmakla birlikte Hz. Hatice ya da Hint gibi özgür ve güçlü kadın kimliklerine de rastlanır.
Yine Kur7an’da bir surenin (Nisa) kadına ayrıldığı, pek çok kadından bahsedildiği ilk iman edenin, ilk şehidin bir kadın olduğu verilen örnekler arasındadır. Yedinci yüz yıl kadını için devrim sayılabilecek haklardan da söz edilebilir.
Diğer taraftan, Kuran’da kadınlarla ilgili bazı ayetlerin, şahitlik, boşanma, çok eşitlik gibi, bu günün konsepti içinden bakıldığında ya da tarihsel bir okuma yapıldığında sert itirazlara maruz kaldığı da bir vakıadır.
Barış dini olan ve bireyin hem iç, hem de dış dünyasında huzur isteyen İslam doğrudan insanı muhatap alır. Çoğunlukla hitaplar “ Ey insanlar” “ey iman edenler” “ey kafirler” gibi her iki cinsedir.
Kur’an’ın ister erkek, ister kadın olsun Allah’a inanmış olacak kim hayırlı iş yapmışsa emeğinin boşa çıkartılmayacağı, herkesin bu dünyadaki amelinin karşılığını sonraki hayatta bulacağı, dolayısıyla hayırda, iyilikte güzellikte yarışılması tavsiyeleridir. Kur’an erkeği nasıl ve ne şekilde koruyor ise kadını da korumakta ve yüceltmektedir. İmanda, ibadetlerde ve yapıp- etmelerinin karşılığını almada tam bir eşitliğe sahiptirler.
 
Dolayısıyla kadın ve şiddet, kadın ve dayak, kadın ve namus cinayetleri gibi insani, ahlaki ve hukuki hiçbir dayanağı olmayan hususlarda, İslam’ın bakışı gayet nettir. Bir karıncayı dahi incitmeyi yasaklayan Kur’an-ı Kerim kadın, erkek, çocuk, özürlü kısaca insanı, cinsi, ırkı, dili inancı ne olursa olsun hiçbir ayırım yapmadan, onu “ yaratılmışların en şereflisi” makamına oturtmuştur.
İslam dünyasının bakışını ciddi anlamda gözden geçirmeyi gerekiyor. Mescid-i Nebevi-de ve Mescid-i Haram’da erkekler rahat rahat ziyaretlerini yaptıkları halde, kadınlara ayrılan küçücük bölümler ve yaşanılan izdiham bu bakışı anlatmak için yeter! Gerçek Müslüman insanları çağırmak için, yenilenmeye ve zihni bir dönüşüme ihtiyaç var!
Yani yeni bir okumaya ihtiyacımız var!
Daha çok toplumumuzda erkeğin egemen oluşu hakimdir. 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde