19 Nisan 2024

FETHULLAH GÜLEN’İN DİNİ DEĞERLERİ İSTİSMAR ETMESİ

  • PDF

           Fethullah Gülen yirminci yüzyılın ortalarındaki zayıflamış sığ haliyle aldığı geleneksel din eğitimi dolayısıyla dini bilgisi muhtemelen ortalama bir imam kadar bile olmamasına rağmen, hitabetteki başarısı, çevresinde topladığı insanların özel çabası ve öteden beri bağlantılı olduğu yeli ve yabancı istihbarat teşkilatlarının operasyonları sayesinde büyük bir din alimi gibi topluma lanse edilmiştir.

           Mensupları üzerinde kurduğu gizemli bağlılık duygusu, Gülen’e hükmettiği bireylerin din anlayışını radikal bir biçimde dönüştürecek  otoriteyi sağlamıştır.

           Bu nedenle FETÖ/PDY mensupları Gülen’in Hz Peygamber ve Allah ile doğrudan görüştüğüne inanmış ve dolaysıyla  onun sözlerini bütün insanların sözlerinden üstün tutmuşlardır. Kaldı ki Gülen hakkında yazıları bir kitapta Gülen’in “ Allah benimle konuştu” doğru, ben kainatı Muhammed’in  hatırına yarattım, ama senin  hatırına devam ettiriyorum… buyurdu  diyecek kadar ileri gittiği  ifade edilmiştir. Halbuki Kuran-ı Kerim’e göre Yüce Allah , seçtiği peygamberine ve Hz. Meryem, Hz Musa’nın (a.s) annesi ve Havarilere  vahy veya ilham yoluyla mesajlar vermiş ve bu mümtaz şahsiyetlerin dışındaki insanlarla konuşmasının vuku bulduğuna dair herhangi bir delil ortaya çıkmamıştır.

           Gülen bazı vaazlarında  Hz Peygamberin kendi cemaatinin arasında dolaştığını ve onları teftiş ettiğini dile getirmiştir. Sözgelimi 03 Haziran 1990 tarihinde yaptığı bir vaazda Hz Peygamber’in  bir elinin sahabe-i kiramın üzerinde olduğunu, bir elinin de kendi cemaatinin  üzerinde olduğunu beyan etmiş ve Hz Peygamberin kendi cemaatine “ ashabım “ dediğini ifade etmiştir. Hz Peygamber’in istismar edilmesinin en çarpıcı misali ise örgütün televizyonunda yayınlanan Şefkat tepe adlı televizyon dizisinde Hz. Peygamber’in bir kamyonetin kasasına bindiğinin ışık hüzmesi şeklinde gösterilmiş olmasıdır.

           Dini konularda Gülen’in yaptığı istismarlar içerisinde belki de en belirgin olanı mehdilik ve Mesihliktir. Kendisi açıkça söylemese de bağlılarında böyle bir algının oluşmasına hem sebep olmuş hem de göz yummuştur. Bu konuda görüldüğü iddia edilen rüyaları ve müntesipleri arasında yayılan söylentileri reddetmemiş, çevresindeki  müntesiplerin algı ve anlatılarıyla desteklenen Mehdi /ve/veya Mesih olduğu intibalarını tashih etmemiş, aksine bu tür yanlış izlenimlerden yararlanma cihetine gitmiş adeta bilinçli bir şekilde bu algının yerleşmesine katkıda bulunmuştur.

         Gülen’in bu tavrı, kendisinin beklenen Mehdi ve Mesih olduğu yönünde bir algının FETÖ/PDY üyeleri arasında oluşmasına katkı yapmıştır. Nitekim Gülen çok sayıda kişinin bulunduğu ortamlarda kendisinin Mesih İsa olduğunu ima eden konuşmalar yapmıştır. Mesela Mesih İsa’nın İzmir’den çıkacağını, İzmir’in  Kur’an’da geçen  belde-i tayyibe vasfını haiz olduğunu, Mesih İsa’nın (a.s) üç önemli vasfının bulunduğunu, bunlardan birisinin de vaizlik olduğunu, ayrıca Mesih’in gökten nüzul etmeyeceğini, bilakis bir anne ve babadan geleceğini, onun güzel konuşacağını, kendisinin de güzel konuştuğunu, hatta Mesih İsa(a.s) İzmir’e gelip gittiğini söyleyerek kendisine kutsal bir kimlik giydirmeye  çalışmıştır.

          Gülen’in geliştirdiği yanlış din algısının önemli bir tezahürü de imam, vaiz, hocaefendi, cemaat, hizmet, himmet gibi çeşitli İslami kavramları istismar etmesi , hatta tahrif etmesidir. FETÖ/PDY  hiyerarşisinde ve faaliyetlerinde sıkça kullanılan  bu kavramların anlamları kaydırılmış, gelenekteki  içerikleri  boşaltılmış ve farklı anlamlarda kullanılmaya başlanmıştır. O kadar ki, bu gün olumsuz çağrışımlar yaptığı için Müslümanlar bu kavramları kullanmakta tereddüt eder hale gelmiştir. Gülen’in bu tavırları Müslümanlara karşı olabildiğince soğuk, dışlayıcı ve ötekileştirici bir tavır sergilemiş, Hıristiyanlarla ve Musevilerle kurdukları diyalogu Müslüman gruplardan esirgemiş ve onlara karşı daima mesafeli durmuştur. Kalın sağlıcakla !

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde