26 Nisan 2024

6’LI MASADAKİ ZİKZAKLAR

  • PDF

           6’lı  masanın  cumhurbaşkanı adayı henüz açıklanmamasına rağmen, CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu, adaymış gibi  çalışıyor. Bir Cumhurbaşkanında aranan her türlü özelliklerin de onda olduğuna 6’lı masanın liderleri de inanıyor. Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmesi halinde, partisinin oy oranında da en az yüzde beş artış olması bekleniyor.  Bunu hem siyasilerden, hem de kamuoyu araştırma şirketlerinin deneyimlerinden dayanarak söylüyorum.

           Son anketlerde AKP’nin oy oranının yüzde 32,3 oldu. Bu sonuca ulaşan MAK Araştırma şirketinin yönetim kurulu başkanı Mehmet Ali Kulat, toplam oy oranının yaklaşık yüzde 2,5 unun kendini gizleyen HDP’liler olduğunu,  öne sürüyor.  Gerekçe olarak da Kürt kökenli seçmenin isteği olan ana dilde eğitim talepleriyle ilgili soruya verilen cevaplara bağlıyor.

           İYİ Pati Genel başkanı meral Akşener’i Millet ittifakından koparmak için yeni değil, uzun süredir yürütülen faaliyetler var. Ancak Akşener’in bu ittifaktan ayrılma gibi bir düşüncesi asla yok. AKP ile dirsek teması içinde olan İYİ Parti milletvekilleri olduğu da biliniyor. Yakın bir döneme kadar bunların İYİ Parti kurma girişimi büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Ancak, görüldü ki İYİ Parti’den ayrılmaları halinde çalışmak yerine kazanamama olasılığını yayıyor. İşin garibi, CHP Genel başkanı kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinde bulunan bazı isimler de bundan etkileniyor ve umutsuzluğa kapılıyor.

          AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet ittifakından ayrılıp cumhurbaşkanına katılma çağrısı ittifak içinde zaten güçlü olan Meral Akşener’ in elini daha da güçlendirdi. Şunu da unutmamak gerekir, Akşener’in Cumhur ittifakına katılması demek, bu güne kadar savunduğu Güçlendirilmiş Parlamenter sisteminden vazgeçmesi yani kendisini inkar etmesi anlamına gelir. Akşener’in de zaten ayrılma gibi bir niyetinin olmadığı zaten biliniyor.

         Akşener, 81 ili ikişer kez dolaştı. 500 den fazla ilçeye gitti. Her gittiği yerde Parlamenter sistemi savundu. İzlenen Politika, son ankete göre İYİ Parti’nin oy oranını yüzde 15’in üstüne taşıdı.

         6’lı masada gedik açmak, bu birlikteliği dağıtmak adına önemli çalışmalar yapılıyor. Liderlerin kararla tutumu nedeniyle bugüne kadar dağılma olmadı. Ancak, kamuoyu yoklamalarına göre, Cumhur ittifakının milletvekili seçimlerinde çoğunluğu elde edemiyor. Erdoğan’ın da yine sonuçlara bakıldığında Cumhurbaşkanı seçilemiyor.  Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP kilit rol oynayacak ve kimin tarafında olursa, o ittifakın adayı Cumhurbaşkanı olacak.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 6’lı masada gedik açılmaması için çaba gösteriyor. Büyük eleştirileri de saygıyla karşılıyor, cevap vermiyor. Ancak bazı siyasetçiler artık işi gücü bırakmış, Kılıçdaroğlu’nu aday yaptırmamak üzerine çalışıyor. Bugün söylediklerini, ertesi gün, Ben öyle demek istemedim aslında şunu söylemek istemiştim diye düzeltmeye kafa karıştırmaya devam ediyor.

         Gerçekten Kılıçdaroğlunu bu zikzaklar yoruyor.

         Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babasını ziyarete jetle götürülüp getirilmesinin Kürt kökenli vatandaşlarımızın oyunu almaya dönük bir girişim olarak yorumlandı. Ancak HDP nin Selahattin Demirtaş’ın Cumhur ittifakına bakış açısında hiçbir değişiklik yok.6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı, takvimde bir değişiklik olmazsa Ocak ayında açıklanacak. Beklenen isim ismin ise Kemal Kılıçdaroğlu olacağıdır. Kalın sağlıcakla!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde