26 Nisan 2024

TELE-1 EKRANININ KARARTILMASI HAKSIZ VE HUKUSUZDUR

  • PDF

         Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK, TELE 1’de Enver Aysever’in sunduğu “ Ayrıntılar” programına konuk olarak katılan TİP Milletvekili  Sera Kadıgil’in Diyanet eleştirisi sebebiyle TELE 1’e 3 günlük ekran karartma cezası vermişti.

         RTÜK oyçokluğu ile alınan kararın gerekçesini Sera Kadıgil’in Diyanet bu haliyle siyasal İslamcı gereçtir” sözleri olarak göstermişti.

         Bu karar üzerine TELE 1 cezanın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya başvurmuş ve Ankara 2. İdare Mahkemesi, oybirliği ile yürütmenin durdurulması kararını vermişti.

        RTÜK bu karara karşı bir üst mahkemeye itiraz etmişti. Ankara Bölge İdari Mahkemesi İdare Mahkemesinin  verdiği yürütmeyi durdurma kararını iptal etti ve TELE 1’in ekranı  karartıldı.

        Hem RTÜK’ün bu ceza kararı…

        Hem de bu cezanın yürütmesini durduran  İdare Mahkemesi kararını kaldıran bölge İdare Mahkemesi kararı…

        Anayasasında Demokratik, Laik ve sosyal Hukuk Devleti yazan Türkiye Cumhuriyetinde  mantıksız, haksız ve hukuksuz bir karardır.

        Çünkü; Sera Kadıgil TELE 1’de personeli değildir. TELE’1’ de program yapmamaktadır. TELE 1 adına  konuşma yetkisine sahip değildir.

        Dolaysıyla, sözleri asla TELE’1 bağlamaz. Özetle önceden ne diyeceği de bilinmeyen bir konuğun sözleri dolaysıyla TELE 1’in cezalandırılması, bırakın yasaları düz mantığa bile aykırıdır. Hukuksuz bir karardır.

        Çünkü; Diyanet İşleri Başkanlığı devletin bir bürokratik kurumudur ve her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı onu eleştirmek hakkına sahiptir,

         Üstelik Sera kadıgil Diyanet İşleri Başkanlığı’nı eleştirirken aslında görevini yapmaktadır .Demokrasiye aykırı bir karardır.

          Çünkü; Sera Kadıgil bir milletvekilidir, kürsü dokunulmazlığına sahiptir. Kürsüde dile getirdiği görüşleri dışarıda da aynıyla dile getirmek hakkına sahiptir.

         Üstelik bir siyasi parti üyesidir ve her siyasal parti üyesi gibi gibi iktidarı ve devletin bürokratik kurumlarını eleştirmek, hatta onların kaldırılmasını bile istemek hakkına sahiptir.

         Unutulmasın ki bu rejimde bir siyasal lider, bırakın diyanet İşleri Başkanlığı’nı Anaya Mahkemesinin kapatılmasını bile önerebilmiştir.

         Hukuk Devleti kavramına, temel hak ve özgürlüklere aykırı bir karardır:

         Çünkü sadece bir devlet kurumunun eleştirilmesi değil, iktidarın bir siyasal eğiliminin, bir yöneliminin ve bunu temsil eden bir kurumun eleştirilmesi de ifade özgürlüğüne girer.

        Evrensel hukuk ve demokratik rejim anlayışına da aykırıdır. Çünkü din ve mezhep inançları üzerinden, tek bir inanç grubuna  yönelik olarak tekelci ve istismarcı bir biçimde  siyaset  yapılması hem Hukuk Devleti’nin  hem de demokratik rejiminin  altını oyar.

       Sevgili okurlarım

      Özetle RTÜK’ün verdiği ceza ve bu cezanın yürütmesinin durdurulmasının kaldırılması ve TELE-1 ekranının karartılması, Anayasa’ya da Demokrasi’ye de Hukuk Devleti’ne de Laikliğe de temel hak ve özgürlüklere de mantığa aykırıdır. Kalın Sağlıcakla !

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde