26 Nisan 2024

AYDINLANMANIN 99. YILDÖNÜMÜ

  • PDF

       Türkiye’nin modernleşmesi ve laikleşmesinin en önemli kilometre taşlarından olan 3. Mart  Devrim  Yasalarının kabul edilişinin üzerinden 99. Yıl geçti. Karşı devrimci iktidarların  saldırdığı 3 temel devrim, gücünü Atatürk’ten ve Türk aydınlanmasından  alıyor….

       Cumhuriyetin yol haritası niteliğindeki bu yasalar ile çoklu hukuk ve eğitim sistemi tarihe karşıtı, hilafet kaldırıldı ve laik, demokratik cumhuriyet yolunda en büyük adımlardan biri atıldı. Şeriye ve Evkaf bakanlığı kaldırıldı. Yerine bakanlık düzeyinden düşürülen Diyanet kuruldu. Ayrıca Öğretim Birliği Yasası’yla ulusal, laik ve bilimsel eğitim tesis edildi.

      Atatürkçü Düşünce Derneğinden (ADD) 3 Mart Devrim yasalarının 99. Yılında yapılan açıklamada Cumhuriyetin ilanından sadece 4 ay sonra kabul edilen 3 devrim yasası, Kemalist Aydınlanma Devrimlerinin temelidir” denildi. 3. Mart’ta kabul edilen 3 yasanın koruma altında olduğu ancak halifeliğin kaldırılması dışındaki yasaların fiilen yürürlükten kaldırıldığı vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

      Diyanet’in ne hale geldiği ortada. Vakıflar Genel Müdürlüğü de benzer durumda. Tarikat ve cemaatler vakıf ya da dernek adı altında örgütlendi. Genelkurmay Başkanlığı ise adeta sembolik bir makama dönüştü. Eğitim iç acıtıcı, yüz kızartıcı durumda. Kemalist eğitim devrimi yeniden yürürlüğe sokulmadan hiçbir sorunumuzu aşma olasılığımız yok.

     İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, Devrim Yasalarının Kabulünün yıldönümünde şu açıklamayı yaptı. 3 Mart’ta kabul edilen 3 Devrim Yasası eğitimde birliğin ve laik hukukun öncü adımlarıdır. Ülkemizde ikili hukuk ve ikili eğitim sisteminin yanı sıra hilafet de kaldırılarak demokratik, laik hukuk devleti yolunda büyük adımlar atılmıştır.

     Kadın erkek ayırımı yapılmadan hilafetin kaldırılmasıyla dinin siyasete alet edilmesi önlenmek istenmiştir.

     Günümüzde Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinden geri adım  girişimleri kaygılandırıyor. Ancak Atatürk ilke ve devrimleriyle çizilen yol haritasından sapmalara karşı el ele vererek mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.

     Diyanet, bu tarihe denk gelen Cuma hutbesinde ne başkanlığın kuruluşuna ne de Diyanet’in kurucusu Atatürk’e yer verdi. “ Müslümanlar birbirinin umududur” başlıklı hutbede, deprem ve yardımlaşmaya işaret edildi. Emekli müftü Gani Aşık, Diyanet’in  Atatürk tarafından kurulduğunu  anımsatarak “ Bu durumdan üzüntü duyuyorum. Kamuoyunun, Diyanet’in kronikleşen  Atatürk düşmanlığı konusunda  kurumu haklı olarak suçluyor olmasına  karşın bu direktiflerin Saray’dan veriliyor olabileceğini değerlendiriyorum” dedi.

     29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

     3 Devrim Yasasına sahip çıkmak, devrimci bir sorumluluktur. 3 Mart 1924, Türkiye Cumhuriyetinin  laik temellerini atan yasaların yıldönümüdür.  Bugün kabul edilen  yasalarla cumhuriyet hükümeti, halkın kendi iradesi ile kendisini yöneteceğinin ve toplumsal yaşama bilimin egemen olacağının ilk adımlarını atıyordu. Öğretim Birliği Yasası ise, çocuklarımızın hurafelere değil, akla göre eğitileceği bir düzenin eğitim ilkelerini oluşturuyordu. Kısaca laik bir toplum yaratılacaktı. Ancak daha da ileri  taşınması gereken yasal düzenlemeler, fiilen ortadan kaldırıldı.

       Oysa bugün Diyanet İşleri Başkanlığının işleyişine baktığımızda, Anayasamıza göre genel idare içinde hizmet yapması gereken bir kamu kurumu olmaktan çok uzaktadır. Başkan da dahil Taşrada tüm il ve ilçe müftülerinin hem kamu görevlisi olması, hem de kamu gücüne göre hile yapılarak, Diyanet Vakfının Mütevelli Heyetinin Başkanı olması müftülerin ise, Vakfın Şube Başkanı olması anayasal bir suçtur. Kalın Sağlıcakla!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde