19 Nisan 2024

ANADOLUDAN SEÇİM HABERLERİ

  • PDF

      Depremzedelere  gönderilmesi gereken çadırları satan Kızılay Genel  Kerem Kınık hala sokağın en önemli tartışma konusu.  Sokakta, kahvehanelerde bu konu sürekli tartışılıyor. AKP’li yurttaşları ilk kez bu kadar tepkili gördük. Kimi açıktan tepkisini gösteriyor, bir kısmının ise hoşnutsuzluğu yüzüne yansıyor. Savunanlar azınlıkta.

     Kınık’ın istifa etmemesinin taşrada bu kadar tartışılmasını ve AKP’yi  yıpratmasını açıkçası beklemiyorduk. İktidarın deprem sonrasındaki başarısızlığı deprem bölgesinden çok yurdun diğer bölgelerinde tartışılıyor.

     Çünkü depremzedelerin bu tartışmayı yapacak durumları yok. Geçen yaz sonundan itibaren iktidara yönelik eleştiriler AKP’li seçmen üzerinde pek etkili olmamaya başlamıştı. Ancak inanılmaz boyutlardaki fiyat artışları yakınmaları yeniden üst seviyeye çıkarmış durumda.  Üzerine deprem sonrasındaki becerisizlikler eklendi. Taşradaki deprem kadrosundaki yıpranmışlık, iktidara geldikleri 2002 seçimlerine giren ANAP kadrolarından daha ağır durumda.

    Bu ortamda CHP lideri ve millet ittifakı’nın  cumhurbaşkanı adayı kılıçdaroğlu’na bir ilgi oluşmuş durumda.  Bu ilgiyi hissediyoruz ancak boyutu ve ölçüsünü kestirmek kolay değil. Ancak kamudaki iktidara yakın kadrolar, muhalif bildikleri kamu çalışanlarına yönelik daha sıcak bir tavır geliştirmeye başlamış. Anadoluda’ki CHP’liler daha umutlu. Ama uyarıyı da eksik etmiyorlar:

    AKP’liler çok çalışıyor.

    Nasıl çalıştıklarını sorduk. Taşradaki köylere, mahallelere beyaz eşya yardımı başlamış. Kaymakamlıklar aracılığıyla yapılıyor bu yardımlar. Yetmiyor. Nakit yardımı da sürüyor. Bize gelen  duyumlara göre miktar 750-1000 TL arasında miktar bazılarımıza  düşük gelebilir, ancak bu bile taşrada iş görebilir.

    Kılıçdaroğlu’nun depremzedelerle aynı koşullarda çadırda bir gece geçirmesi, deprem bölgesine ağırlık vermesi Erdoğan’ı ürkütmüş durumda. Öyle ki hemen Hatay’a gitti.

   Anadolu’dan bir gözlemimiz de iyi parti7ye dair.  Millet ittifakının cumhurbaşkanı adayının belirlendiği  sorunlu 5 günde  yaşananlar. Akşener ve partisini yıpratmış durumda.

   Hızla etkili önlem alınmalı. Çünkü İYİ Parti ittifakının ana ayaklarından birini oluşturuyor.

   Seçime 47 gün kala iki ittifakının da zayıf ve güçlü olduğu yanları var. İktidar devletin bütün desteğini arkasına almış durumda. Muhalefet ise 20 yıldır ilk kez bu kadar istekli .14. Mayıs AKP döneminde rekabetin en üst düzeyde olduğu seçim olmaya aday.

   En önemlisi YSK’nın seçim yazılımda görev aldığı iddia eden bir mühendisin kaleminden çıktığı izlenimi veren itiraflar, bizleri sürekli umutsuzluğa sevk etmektedir.

   Seçim sistemini, seçimlerin işleyişlerini bilmek yeterli. Varsayalım YSK’nin sisteminde sonuçlar dijital hilelerle değiştirildi. YSK’nın sisteminde yer alan sonuçlan sandık başında tutulan ve görevli parti müşahitlerince  imzalanan tutanaklar örtüşmeyeceği için olabilecek bir hile girişiminin  tespit edilmesi çok kolay. Yani sandık sonuçlarına ilişkin ıslak imzalı tutanaklar  güvenli bir şekilde tutulduğu  sürece, YSK’nin  yada bir başka kişinin, kurumun  YSK sistemindeki sonuçları dijital yöntemlerle değiştirmesi mümkün değildir.

    Türk toplumu olarak güvenli bir ortamda seçim yapabilmek dileğiyle. Kalın Sağlıcakla!

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde