29 Mart 2024

GAZETECİ KİMDİR?

  • PDF

              Türkiye’nin en karanlık dönemlerinden birisi olan 1990’lı yılların başlarında gazetecilik mesleği ve gazeteciler için en karanlık yıllardan biri olduğunu hatırlatmak isterim.

              O dönemlerde rahmetli basın şehidi Uğur Mumcu’ya gazetecilik mesleğini tanımlamasını isterler.

Kimdir gazeteci, ne yapar?

İşlevi nedir?

              Gazeteci, her konuda fikir ileri süren, her şeyi bilen insan demek midir? Diye sorulduğunda, hayır Nereden bilecek gazeteci her şeyi? Diye cevap verdikten sonra nasıl olması gerektiğini de şöyle açıklar.

 

              Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir.

 

              Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir."

              Üstad ne güzel açıklamış değil mi? gerektiğinde ‘’HÜKÜMETLERE ve GÜÇ ODAKLARINA karşı savaşmayı göze alabilen insanlar gazeteci olabilirmiş.

              Bu ülke bir zamanlar, Halk adına haber yapan, halk doğru habere ulaşsın kandırılmasın diye mücadele veren gerçek gazetecilerle doluydu.

            Yukarıda bahsedilen karanlık güç odaklarına karşı vatandaş için mücadele veren kalemini satmayan ve sonucunda bunu canıyla ödeyen kahramanların isimlerini aşağıda sizlere hatırlatmak isterim.

             Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Musa Anter, Metin Göktepe, Hırant Dink, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı gibi gazetecileri gördü bu ülke. Bu kahramanlar beyaz atlara binip gittiler.

             Günümüzde ise, ortalıkta gazeteci kılığına girmiş her dönemin adamı olmaya çalışan, kalemini çok kolay değiştirebilen tiplerle dolu olduğunu sanıyorum benim gibi sizlerde görüyorsunuzdur.

             O yıllardan bu günlere çok zamanlar geçti, ülke çok fena dönüşüme uğradı benzetmek gerekirse üzerinden adeta bir silindir geçti. Kimi gazeteciler cezaevine konuldu, kimi gazeteciler güç kimdeyse onun yanında yer almayı kendine yakıştırarak saf değiştirdi.

            Kimi gazetecilerde halk adına soru sormak yerine, ülkeyi yönetenlere evde yemekleri hanımefendimi yapıyor soruları sorarak komik duruma düşmeyi de ihmal etmedi.

            Gazetecilerin bazıları İftira atan, meslektaşını ihbar eden, TV lerde arkadaşlarına hakaretler yağdıran ve iş takibi yaparak mesleklerini kötüye kullanmaya çalışan gazetecileri bile gördü bu ülke.

            Uğur Mumcu’ya gazeteci her şeyi bilen midir diye sorulmuş ya? O da hayır gazeteci her şeyi nereden bilsin diye cevap vermiş.

           Peki günümüz gazetecileri nasıl? Günümüz gazetecileri TV’lerde yapılan açık oturumlarda maşallah her konuda bilgi sahibi olduklarını görürüz. Bugün orman yangınları hakkında konuşurken yarın kadın hakları için tekrar ekranlara çıkıyorlar ve boş boş konuşmaya devam ediyorlar. Biliyorsunuz biz bu duruma halk arasında herbogolog diyoruz.

İroni yapıyorum zannediyorsunuz ama inanın değil.

 

            Bu ülke bir gün gazetecilik mesleği ile de yüzleşmek zorunda dır. Siyasetçilere neden gerçek sorular sormadıkları sorusu onlara mutlaka sorulmalıdır.

              İşte o zaman gazetecilik mesleği eskiden olduğu gibi tekrar itibarlı günlerine geri dönecektir.

Halk adına haber yapan gerçek gazetecilere selam olsun.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde