19 Nisan 2024

SİZİN KARNINIZ TOGG'MU?

  • PDF

              AKP hükümetinin 20 yılın sonunda hem ülkeyi sokmuş olduğu darboğazdan, hemde parti olarak içine girdikleri bu çıkmazdan kurtulmak için, yeni üretirdikleri TOGG marka aracı 2023 seçimlerin de bir kurtuluş olarak gördüklerini görmekteyiz.

             Cumhuriyetimizin 100.yılına girerken AKP genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkemizin 60 yıllık rüyası diye toplama bir aracı milli araç diye kamuoyunun huzuruna sunmuştur.

             Toplama bir araç diyorum çünkü aracın motorunu Alman firması BOSCH yapıyor, Bataryası Çin'de yaptırılıyor, Araç entegrasyonu (aktarma organları) konusunda Alman mühendislik firması EDAG yapıyor,  Şasi işlemleri için  İngiltere seçildi. Tasarım ve prototipler için bildiğiniz gibi İtalyan Pininfarina ile anlaşıldı.

Hal böyle iken bu araca yerli ve milli demek insanın içinden hiç gelmiyor.

             Gerçekten yerli ve milli bir araç tasarlamak ve üretmek istiyorsanız, şu an Eskişehir de bir müzede sergilenen DEVRİM adlı aracı modernize ederek sahip çıkabilirdiniz.

             1961 yılın da Tamamen kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanan bu otomobilin yapımın da 48 mühendis ve 200'e yakın işçi görev almış ve Otomobilin yapımında kullanılan motordan, direksiyona, koltuk kaplamalarına kadar bütün malzemelerinde yerli ürünler kullanılmış ve yapımı 4.5 ayda bitirilmiştir. DEVRİM araçları şimdi nerede? Eskişehirde müzede.

             Son yıllar da yerli ve milli kelimelerini çok fazla kullanan AKP hükümetine sormayacakmısınız? Bu ülke insanı kalkınsın,  kimseye muhtaç olmasın diye geçmişte kendi öz sermayemizle kurulan fabrikalarımızı yabancılara tek tek satarak veya kapatarak nasıl yerli ve milli oluyorsunuz diye.

             Biliyorum sormayacaksınız.

             Şunu sorun bari.

             2016 Yılında yine bir araba sevdası için yola çıkılmış ve İsveç'in araba markası SAAB'dan 40 milyon euro'ya platform satın alınmıştı. o günlerde TIR'larla getirilen  kamuflajlı araçlar çok tartışılarak gündem olmuştu. Sonuçta TÜBİTAK bu projeyi uygun bulmadığı için proje rafa kaldırılmıştı. Ve sorulması gereken soru. Yerli otonun protipi için harcanan 40 milyon euro neden ve niçin buhar olup uçtu bu parayı geri alabildiniz mi?

              Sanayi bakanı Mustafa Varank'a aracın fiyatı ne kadar olacak diye soruluyor. Bakan emsalleri ile aynı olacağını söylüyor. Türkiye'de asgari ücretin 5.500 TL olduğunu hatırlattıktan sonra, açlık sınırının 7.425 TL, yoksulluk sınırının 24.185 TL olduğu yerde, herhalde yaptığınız bu aracı TÜRK halkına satmayı düşünmüyorsunuz.

             Yapılan bu aracı asla küçümsemiyorum, ama yıllar önce tamamen kendi mühendislerimiz tarafından yapılan bir araç müzede beklerken, sadece adının yerli olduğu bir aracı yerli diye kamuoyuna sunmak bana çok samimiyetsiz geliyor.

           Ülkemiz Cumhuriyet tarihimizin en ağır ekonomik krizini yaşamaktadır. Halkın alım gücü öylesine düşük ve o halk o kadar çaresiz ki, eğitimsiz ve bilgisiz bırakılan halk bu durumun farkında bile değil. 

           Hiç bir zaman sahip olamayacağı ve binemeyeceği bir aracı giydiği pantolonunda ki yamayı bakmadan başarı diye kabul eden bir toplulukla karşı karşıyayız.

           Sonuç olarak meydanı boş bulan hükümet, halkı bir şekilde ikna edebilmek veya kandırabilmek için 2023 seçimlerine TOGG ile hazırlanmayı planlamaktadır.

           Peki 5.500 TL alan işçimize soruyorum sizin TOGG'nuz hangi paket olsun.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde