28 Mart 2024

MUHALEFET CESUR DEĞİL KORKUYOR

  • PDF

Tarihler 2002’yi gösterdiğinde, Tayyip Erdoğan'ın mağduriyeti üzerine kurulan AKP, ülkeyi tek başına yönetme çoğunluğunu yakalayarak iktidar oldu.

O dönemlerde CHP'nin başında olan Deniz Baykal'ın tavrı, bazı kesimler tarafından demokratik bulunsa da yaşadığımız bugünlere bakıldığında ülkenin antidemokratik bir yapıya dönüştürüldüğünü gördükçe Deniz Baykal'ın siyasi öngörüsünün en az AKP kadar ülkeye zarar verdiği görülmektedir.

Tayyip Erdoğan 2023 seçimlerini, partisi ve kendi geleceği için çok önemsemektedir. Bundan dolayıdır ki seçimi kazanmak için hiçbir hamleden kaçınmayacağı aşikardır.

Peki bütün bu ekonomik ve siyasi krizlere bakıldığında kazanabilir mi?

Muhalefet korkak ve dağınık hareket ettiği sürece kazanma ihtimali hep vardır.

7 Haziran- 1 Kasım 2015 seçimlerini hatırlıyorsunuz. Bombaların patladığı yüzlerce insanın öldürüldüğü bu süreç, Türk siyaseti ve Türk tarihi için kara günlerdi. Ülkeyi yönetenlerin hiç bir insanımızın can güvenliğini sağlayamadığı ortamda seçime gitmiş ve anlaşılmaz biçimde yeniden tek başına iktidar olmuştu.

O günlerde AKP’nin çözüm sürecini sonlandırarak HDP'yi şeytanlaştırma projesi sonuç vermiş, AKP amacına ulaşmıştı. İktidar, her fırsatta HDP'yi terör örgütü ile kıyaslıyor, hatta çoğu zaman da terörist diye itham ediyor, halkın oyları ile seçilmiş bütün HDP belediyelerine kayyum atıyor, zaman zaman muhalefet de bu benzetmeden payını alıyordu. İktidar, terörist benzetmelerini bütün basını kullanarak o kadar sert yaptı ki bu söylemlerin sonucu kendisi gibi düşünmeyenleri de bu kategoriye sokarak ülkeyi kocaman bir terör kampı haline getirmiş oluyordu.

Devletin kucaklayıcı bir üst kimliği olduğunu unutan iktidar HDP'yi öyle bir şeytanlaştırdı ki hem kendisi yaklaşmıyor hemde muhalefetin HDP'ye yaklaşmasına da izin vermiyor. Başka bir deyişle iktidar bir taraftan HDP'yi uzaktan kontrol etmeye çalışırken diğer taraftan Kürt oylarının başka taraflara kaymasını da önlemek istiyor. Muhalefetin korkak ve ürkek hareket etmesi yüzünden maalesef bunu da başarmış oldu.

Aslına bakarsanız HDP'yi bölücülük yapıyor diye dışlayanlar, HDP'yi yok sayarak, ötekileştirerek bir bakıma bölücülüğü kendileri yapıyordu.

Kanlı 2015 seçimlerinden bugüne kadar 7 yıl geçti ve ülke yeniden bir seçim arifesine girdi. Tarihimizin en önemli seçimi diye tabir ettiğimiz bu seçim de bile, muhalefet partileri tam manasıyla bir araya gelmeyi başaramıyorlar. Adına altılı masa koydukları bu birliktelik bana göre yarımdır eksiktir.

Neden mi?

Altılı masanın en büyük partisi CHP'nin oy oranı %25 lerde, ikinci büyük parti olan İYİ partinin oy oranı en iyi ihtimalle %15 olduğunu düşünürsek, iki büyük partinin toplam oy oranı %40 larda kalıyor.

Diğer dört partinin oy oranı %5 lerde kalacağını varsayarak yazıyorum. Ortada böyle bir gerçek varken halen iktidarın tuzağına gelerek %12-13 bandında oy alan HDP'ye mesafe koymak hiçbir muhalefet partisinin yapacağı akıllı bir siyasi hareket değildir.

Cesur olun ve iktidarın ötekileştirme politikalarından korkmayın. % 2-3 milliyetçi ve muhafazakar oy kaybedeceğiz diye ülkenin kaderini etkileyecek bu seçimde Kürtleri yok saymak onları siyasi arenada yalnız bırakmak sizi güçlü yapmaz, aksine bölücü yapar yarım yapar.

Muhalefet güçlü ve kararlı duramıyor, iktidar onları öyle bir köşeye sıkıştırmış ki HDP'ye sıcak mesajlar gönderemediği gibi aralarına mesafe koymalarını bile başarıyor.

Yine iktidarın baskısıyla Türk ve Kürt halkı bir türlü barışamıyor hatta birlikte halay bile çekemiyorlar.

Devlet Bahçeli bile muhalefete göre daha cesur davranıyor. Bahçeli cumhur ittifakını ayakta tutmak için, milliyetçi ve muhafazakâr seçmenini kaybetme riskini göze alıp, HDP'ye sıcak mesajlar göndererek ittifakı diri tutuyor.

Muhalefet hata yapmaktan öyle bir korkuyor ki hata yapmaktan korktuğu içinde politika bile üretemiyor, umut olamıyor.

MUHALEFETE SESLENİYORUM,

SİYASET KORKLARIN İŞİ DEĞİLDİR YA BU İŞİ HAKKIYLA KORKMADAN YAPIN YA DA SİYASİ ARENADAN ÇEKİLİN.

BİZİM VE ÜLKEMİZİN ZAMANINI BOŞUNA ÇALMAYIN.

NOT: İstanbul Taksim’de patlatılan bomba’dan dolayı masum insanların hayatlarını kaybetmesinden dolayı çok üzgünüz. Bundan dolayıdır ki bu yazının önemini daha da artırmıştır. Yukarı da 2015 seçimlerinden bahsetmiştim. Yeni bir seçim yaklaşırken umarım tarih tekerrür etmez.

 

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde