04 Mayıs 2024

İL-MEK İL-MEK İŞLEMEK

  • PDF
Türk dilinde ilmek ilmek işlemek diye bir deyim vardır ve bu sözü birçoğumuz bilmektedir.
 
Yıllardan beri Ünye ve Fatsa il olmak için mücadele verdiler. Biliyorsunuz bir şeyi çok istiyorsanız önce çok çalışmanız gerekmektedir. 80’li yıllardan bu yana il olma kavgası iki ilçe arasında hep yaşanmıştır.
 
Hatırlayın dönemin başbakanı Turgut Özal bir Ordu ziyaretinde iki ilçeyi yarıştırarak, kim daha çok oy verirse o ilçe il olacak demiştir. Hatta yine 90 yıllarda Ünye’nin il olma konusu tekrar gündeme geldiğinde Fatsa halkı bu duruma tepki koyarak büyük sanayi sitesine kadar yürüyüş bile yapmıştır. Bilmeyenler için hatırlatıyorum o dönemlerde vatandaş demokratik hakkı olan mitingleri kimseye zarar vermeden kullanabiliyordu.
 
Aradan çok uzun yıllar geçti,
 
Devlet Bahçeli’nin bir gurup konuşmasıyla tekrar gündeme gelen İL olma konusu yine iki ilçeyi karşı karşıya getirmiş oldu.
 
Bu durum yeni gündeme gelmiyor, yaklaşık olarak 40 yıldır İL olma konusu hep sıcak gündemini korumuştur.
 
Yerel Siyasetçilerin il olma konusu ile ilgili yaptıkları açıklamaya baktığımız da en doğru tespiti SAADET PARTİSİ ilçe başkanı İsmail Koçan’ın yaptığını görmekteyiz. Ne demiş İsmail koçan ‘’ Fatsa bu süreçte hep savunmada kalmıştır.’’
 
Bana göre en doğru tespit budur.
 
İl olma konusun da hiçbir atak yapmayan Fatsa, Ünye’nin bu talebine sürekli karşı çıkarak savunmada kalmayı uygun görmüştür.
 
Bilmeyenler için yazıyorum ORDU siyasetine yön veren hep ÜNYE olmuştur. Her dönem milletvekili ve bakan çıkaran Ünye, siyasi arenada ve mecliste her zaman güçlü biçimde temsil edilmiştir.
 
12 Eylül 1980 darbesinden sonra kurulan hükümetlerde Orduyu genellikle hep Ünyeliler temsil etmiş ve o yıllardan bu güne kadar Ünye’nin bütün alt yapısını bitirmişlerdir.
 
1983 ANAVAT PARTİSİ hükümetinde Ünyeli Şükrü Yürür çok önemli bir siyaset adamıydı.17, 18, 19, 20 ve 21. Dönemde TBMM'de Ordu milletvekili olarak görev yapmıştır. Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak da çalışmıştır.
 
Ardından DOĞRU YOL PARTİSİ’NİN kurduğu hükümette yine başka bir Ünyeli daha vardı. 19. Ve 20. Dönem Ordu milletvekili olan Refaiddin Şahin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı yapmıştır.
 
2002 yılında seçim kazanan AKPARTİ Hükümetlerin de bile Ünye güçlü bir şekilde temsil edildi. İDRİS NAİM ŞAHİN, 2001-2011 yılları arasında AKP’de genel sekreterlik görevini yürüttü. 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 milletvekili seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 24. Dönem Ordu milletvekili olarak tekrar TBMM'ye girdi. Seçimlerden hemen sonra Recep Tayyip Erdoğan 61 hükümette onu İÇ İŞLERİ bakanı olarak atadı.
 
Bitti mi? Hayır.
 
Kendi kurduğu HAS partiyi kapatarak AK PARTİ’YE katılan Numan Kurtulmuş’un iyi bir Ünyeli olduğunu sanırım bilmeyeniniz yoktur. Yeni kurulan hükümette TBMM meclis başkanı seçildiğini ve Ünye için özel bir çalışma yaptığını hatırlatmak isterim.
 
Ünye Siyasette her dönem güçlü bir şekilde temsil edilmiştir. Fatsa halkı ise yıllardan beri ezilmiş sesini bir türlü duyuramamıştır. Son seçimlerde bile iktidar, biri Tokatlı, biri Trabzonlu biride Akkuşlu olmak üzere Ordudan üç milletvekili çıkarmış, Fatsa halkı siyasi arena da yine yalnız bırakılmıştır.
 
Böylelikle siyaseten güçlü olan Ünye, çevre yolu ve uluslararası limanıyla bütün alt yapısını tamamlamıştır. Kusura bakmayın ama İL olmayı da çoktan hak etmiştir.
 
Küçük bir hatırlatma yapmak isterim. 2013 te açılan ÜNYE çevre yolu 10 yıldır hizmet vermektedir. Fatsa çevre yolu ise seçimler de siyasetçiler için halen vaat konusu olmaktan öteye gidememiştir.
 
Bir çevre yolunu bile yaptıramayan ilçe, gerçekten İL olmayı hak etmiş midir sizce?
 
Kusura bakmayın ama bence hak etmemiştir.
 
Yeni yapılacak iller arasın da Fatsa’nın değil de Ünye’nin adı geçiyorsa bu duruma bir günde gelinmemiştir. Ünyeliler bu günlere gelmek için yazımın başlığında yazdığım gibi yıllarca ilmek ilmek işleyerek çalışmışlardır.
 
Unutmayın Ünye’nin il olma talebine hiçbir şey yapmadan sadece karşı çıkarak engelleyemezsiniz. Sizin de bir şeyler yapmanız gerekmektedir.
 
Bana göre;
 
Ordu ilinden ikinci bir il çıkması da çok doğru değildir. Çünkü Ordu vilayeti küçük bir ildir ve stratejik bir önemi de yoktur.
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde