03 Mayıs 2024

YEREL SEÇİMLER VE ADAY OLASILIKLARI

  • PDF
Yerel seçim yaklaştıkça siyasi partilerde ve kamuoyunda tansiyon yükseliyor. Tartışmalar, yorumlar, analizler, tahminler tavan yapıyor. Hatta isimler üzerinden de açık değerlendirmeler var. 
Fatsa’da üç dönemdir yerel yönetimde aynı kadro var. 
Hüseyin Anlayan başkanlığında 14 yıldır yönetilen belediyemizin üst kadrosunda da ciddi bir değişiklik olmadı. Yardımcılıklar, meclis üyelikleri hep tanıdık simalar. 
Muhtemelen gelecekte bu kadrolar olmayacak. Ciddi bir değişiklik olacak. 
Bu değişiklik hem yorgunluk belirtilerinin yaşanmasından dolayı, hem de bir bıkkınlık göstergesinden dolayı olacak. 
Başta Hüseyin Anlayan olmak üzere meclis üyeliklerinde de önemli değişiklikler göreceğiz. Bu şu an iktidarda olan AK Parti için geçerli.
Muhalefet partilerinde de seçimleri kazanmak adına belirlenecek aday ve kurmay kadrolara büyük önem verilecek. Yönetici olacak isimler seçilirken ince elenip, sık dokunacak. Öyle de olmalı. Yeni dönemin yöneticileri birikimli olmalı. Üretken olmalı. 
14 yıl az bir zaman değil. Tamam, tecrübe ediniliyor ancak bıkkınlıkta getiriyor. Olası bıkkınlık ileri hedefleri köreltiyor. Bunu yaşıyoruz. 
Siyasi partilerde başkan adayı olacak isimler konuşuluyor dedik.
CHP’de büyük olasılıkla mevcut ilçe başkanı  Onur Çam’ın aday olacağı muhtemel.
Çünkü çalışmaları bu doğrultuda. Şimdiden mahalle mahalle geziyor, propaganda yapıyor, yerel planlamalar geliştiriyor, eleştiriler ve çözüm önerileri planlıyor. Seçimlerin alternatifi olarak yerel yönetime talip oluyor. CHP’nin yerel yönetimlerdeki başarılarını Fatsa’ya taşımak istiyor. Partisinin taraftarlarını topyekun harekete geçirmenin altyapısını oluşturmanın gayretini sergiliyor. 
MHP’de ilçe başkanı Murat Kaçak yerel seçimlere dair yüksek performans sergiliyor. O da planlamalarını yerel yönetimler bazında şekillendiriyor. Aday gibi çalışıyor. Eğer AK Parti ile MHP yerelde ittifak yapmazsa Murat Kaçak ilmek ilmek Fatsa’yı örmeye çalışıyor. Bunu da yerel seçimler üzerinden değerlendiriyor. Yerel iktidarı kazanma adına çalışıyor. Ekibi güçlü ve dinamik.
İYİ Parti’de de ilçe başkanı Burak Eroğlu adaylık için nabız yokluyor olabilir. Siyasetin doğasında kimse aday olmazsa ilçe başkanları bu işlerin birinci sorumlularıdır. Aday olurlar. Gerçi ilçe başkanından öte İYİ Partiden aday olabilecek isimler konuşulmaya başlandı bile. Ulvi Süvarioğlu’nun adı geçiyor. Ulvi Süvarioğlu 2014’de CHP’den aday olmuştu. Yarışı üçüncülükle bitirmişti. 
Saadet Partisi bilindiği üzere Türkiye genelinde ciddi rüzgar estiriyor. İYİ Parti ile ittifak yapması olasılığı üzerinde tartışmalar var. Yerelde de ittifaklar olabilir. Olmasa da yerel seçimde aday çıkacaktır. İlçe başkanı İsmail Koçan aday olabilir. 
Gelelim AK Partiye. 
AK Partide aday sorunu olmaz. Aksine aday enflasyonu yaşanır. Görünen unsurlara bakıldığında en belirgin aday adayı belediye başkan yardımcısı Muharrem Aktepe. Eski ilçe başkanı Abdullah Uçar aday adayı olabilecekler arasında. Yeni seçilen yönetim içinden de aday adayları çıkabilir. Dışarıdan biriside aday adayı olabilir. 
AK Parti Fatsa’da yerel seçimlerin tartışmasız galibi kendini görebilir. Bu içgüdü hakim. Ancak çıkacak aday isimleri yeni tahminlerin yapılmasına vesile olabilir. İktidar avantajı bir bakarsınız dezavantaja dönüşebilir. 15 yıllık yıpranmışlık tam tersi sonuçlar doğurabilir. Beklenmedik bir aday her şeyi ters yüz edebilir. Seçmen tabanında kabul görmeyen bir kadro her şeyi aleyhe çevirebilir. Muhalefetin sergileyeceği ittifak ilişkileri, seçim ortaklığı ilişkileri yerel iktidarın yenilmesine sebep olabilir. 
Kısaca; yerel seçimlere dair şimdiden analizler yapılıyor, çalışmalar başlıyor. 
Biz yeni dönemlerin yöneticilerini seçerken bekrauntlarına bakarak, üretimlerine bakarak, planlama yeteneklerine bakarak, proje ufuklarına bakarak karar vermeliyiz. 
Biliyorum ki bu toplum artık kaliteli kadrolara bakacak ve tercih yapacak. Üretim planlamalarını yapabilecek, hizmet ve yatırım yetenekleri olanların arkasında duracak. Dolayısıyla bu yerel seçimde tahmin edilmedik tercihler ortaya çıkabilir. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde