03 Mayıs 2024

MİLLETVEKİLLERİ YENİ SİSTEMDE HÜKÜMSÜZ MÜ OLACAK?

  • PDF
Seçim nedeniyle milletvekili adayları gazete ziyaretleri yapıyor ve kendileriyle uzun sohbetler yapma fırsatı veriyorlar bizlere. 
24 Haziran sonrası yeni bir sistem üzerinde şekillenecek ülke siyaseti ve idaresi. Bu yeni sisteme “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” diyorlar. 
Yeni durumdan kimsenin derinlemesine bilgisi yok. Milletvekillerine sorduğumuzda; “… yeni sistemde kimse milletvekilinden bir şey istemeyecek. Doğrudan Cumhurbaşkanı ve onun atadığı bakanlar kurulu sorumlu olacak. Milletvekili mecliste kanun yapacak. Hizmetler artık yeni sistemde nasıl planlanıyorsa öyle yürüyecek.” denilmekte.
Bunu söyleyen adaylar (ismi bende saklı) bir nevi yükümlülükten kaçmak için yol arıyorlar. Artık kitleler milletvekillerinden bir iş beklemesin anlayışındalar. Topu taca atma eğilimindeler. Üzerindeki yükü hafifletme düşüncesindeler. Mesaj şu; “… sistem değişti kardeşim. Milletvekili atama, yürütme, iş takibi, planlama ve projelerden sorumlu değil. Artık herkes başının çaresine milletvekilsiz devam edecek.” demekteler. 
O halde milletvekilleri yeni sistemde hükümsüz mü olacak?
* * *
Evet; adayların profillerine baktığımızda da (bilhassa AK Parti) çok karizmatik bir siyasi birikime sahip simalar göremiyoruz. Listede kontenjan olsun anlayışıyla aday yapılan şahsiyetler görmek mümkün. Daha parlamentonun ne olduğunun derin bilgisine sahip olmayan, siyaset ve vekillik nedir bilmeyecek kadar siyaset dışı simaların oluşu partiyi bile sıkıntıya sürükleyecek. Ne konuşacağını, bulunduğu yerin ne olduğunu algılayamamış, bu bağlamda nasıl hitap edeceğinin farkına varamamış olanlar yarın vekil olduğunda neyle karşılaşacağının bilincinde olmayanlar bile listede yer almışsa.. parti içindeki homurdanmalar haklı bir yere oturmaktadır. Bu bilgisizlikte olanlardan yarın memleket için bir hizmet beklendiğinde nasıl bir performans bekleyebiliriz. AK Parti listesi ciddi anlamda parti açısından ciddi sorun olabilir. Oy kaybına neden olabilir. Oysa her geçen gün bilgi teknolojisini tartışan ülkemiz, bilgisiz, birikimsiz, tecrübesiz, vizyonsuz simalarla nasıl yönetilecek. İlimiz ve ilçelerimizin karşısına nasıl bir planlamayla çıkılacak. 
Listelerdeki vizyonsuzluğa bakılırsa hükümsüz olmaları olası gibi duruyor!!!
* * *
Yeni sistemde milletvekillerinden beklentiler olmayacak mı?
Tabii ki olacak ve olmalı. Her ne kadar sistem değişecek olsa da; milletvekili olan şahsiyetler il ve ilçelerimizin hizmetinde olmalı. Planlamalar yapmalı. İhtiyaçların giderilmesine dönük çalışmalar yapmalı. Ne demek “artık milletvekilleri sadece kanun yapacak” demek. Bu yaklaşım topu taca atma yaklaşımıdır. “Bitli yorganı” üzerinden atma taktiğidir. Sorumluluktan kaçma söylemidir. 
Seçilecek olan hiçbir milletvekili hizmet etme, planlama yapma, proje üretme işinden çeşitli gerekçelerle kaçamaz. 
Ancak birikimin ve tecrüben yoksa da iş üretmen olanaklı olmayacak!!!
* * *
AK Partide yerel yönetimler olmasa adayların propaganda yapma olanağı zayıf karır. Nereye baksanız yerel yöneticiler adayların önüne düşmüş durumda. Dolayısıyla yerel yönetimleri elde bulundurmak önemli. 
Ordu’da yerel yönetimlerin tamamı AK Partinin elinde. Milletvekili adayları bu anlamda çok şanslı. En başta büyükşehir belediyesi olmak üzere, tüm ilçelerde propaganda süreci yerel yönetimlerin büyük katkısıyla sürdürülüyor. Yerel yönetimlerin hizmetleri üzerinden yürütülüyor. Hatta tüm belediye başkanları adaylarla omuz omuza bir siyasi çalışma sergiliyor. Bu avantaj milletvekili adaylarına yarıyor. Genel bütçeden yapılan yatırımların ödenekleri durdurulmuş olsa da yerel yönetimlerin hizmetleri aralıksız devam ediyor. 
Yerel yönetim çalışmaları bu seçimlerde belirleyici olacağa benziyor. Adaylar bunun üzerinden propaganda yapacak.
* * *
Mevcut vekillere sorduğumuz sorular karşısında aldığımız cevaplarda da ödeneksizlikten yakınmalar başlıyor. Şu iş bitmedi, şu iş başlamadı, şu planlama hayata geçmedi, ilgili resmi süreç başlamadı gibi sorularımıza; “Havuz bitti. Para yok. Şanssız bir döneme denk geldik.” şeklinde cevaplara muhatap olmaktayız.  
“Ordu çevre yolunda olduğu gibi” ödeneksizlik nedeniyle çalışmaların durduğu bilgisi yalanlanmamakta. Bu da havuzun bittiğinin bir sonucu olarak yansımakta. Muhtemelen kamuda tasarruf tedbirleri uygulanıyor. Bu sebeptendir ki; başlanılan yatırımlar bitirilemiyor. Haliyle yeni yatırımların planlanması söz konusu olamıyor. Kaynak sıkıntısı yaşanıyor. Yeni özelleştirmeler ve satışlar da açığı kapatamıyor. Hatta seçim süreci vaatlerini karşılayabilmek için bile kaynak sıkıntısı yaşanacak. Herkes vaatte bulunuyor. Bol keseden atıyor. Seçim sonrası ne yapacaklar Allah bilir. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde