03 Mayıs 2024

ORDU’DA MHP KAZANDI

  • PDF

Bir seçimi daha geride bıraktık.

Demokrasinin en temel unsuru olan seçimlerde milletimiz yeni bir tercihle yöneticilerini seçmiştir.  Tercihini tazelemiştir. Demokratik tavrını ortaya koyarak yönetici kadrolarını güncellemiştir.

Artık kimsenin diyeceği kalmamıştır, millet “son sözü” söylemiştir.

Türkiye’de seçimin galibi “Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Türk milletinin güvenini kazanmış ve desteğini almıştır. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun.

Bu demokratik tercih karşısında şapka çıkarmak gerekir. Millet üzerine düşen görevi yerine getirmiş ve artık topu yöneticilerin ayağına bırakmıştır.

“Hedef 2023” diyenler seçilmiştir.

Milletin tercihine saygı duyup hiç zaman kaybetmeden ülkemizin gelecek planlamalarının hesapları yapılmalıdır.

Bu saatten sonra kimse şikayetçi olamaz.

Ordu’da ise “Cemal Enginyurt” kazanmıştır.

Cemal Enginyurt Ordu’da “Cumhur İttifakı” içinde, MHP adına AK Partinin bir milletvekilini kendi lehine çevirerek seçilmeyi başarmıştır. Herkes AK Parti 4, CHP 2 hesapları yaparken.. sonuç AK parti 3, CHP 2, MHP 1 olarak yansımıştır.

AK Parti seçmeni Cumhurbaşkanlığı oyunu Recep Tayyip Erdoğan’a, milletvekili oyunu MHP’ye vermiştir. Aynı durum MHP için de geçerlidir. MHP seçmeni de Cumhurbaşkanlığı oyunu Recep Tayyip Erdoğan’a milletvekili oyunu MHP’ye vermiştir. Bu geçirgenlik sonunda AK Parti seçmeni kendi partisinin 4 seçilmesi beklenen vekil sayısını 3’e indirmiş ve MHP’den bir vekil seçilmesini sağlamıştır. Bu oy geçirgenliği muhtemelen AK Partiden oldu. AK Parti seçmeni kendi partisinin adayının seçilmesini engelledi. AK Parti çevrelerinde dördüncü sıra adayının seçilmesi kesin olarak beklenirken.. AK Parti seçmeninin MHP’ye destek vereceği hiç hesap edilmemişti.

Ordu’da AK Parti milletvekili oyları yüzde 48’lere düşmüş, MHP yüzde 17’ye yükselmiştir. Bu rakamsal sonuç AK Partinin büyük kayıp verdiğini gösterir. Bir önceki seçimde yüzde 63 oy alan AK Parti 15 puan birden kaybetmiştir. Bu kaybın hesabını parti içi unsurlar muhtemelen listenin dengesiz yapılmasına yükleyeceklerdir. Oysa Ordu’da 20’de 20 belediyesi olan bir AK Parti bu faturayı yerel yönetimlere de kesebilir. Bu başarısızlığın günah keçisini mutlaka bulurlar.

Burada MHP’yi üstün başarı sağladı diye de algılamamak gerekir. Bu başarı maalesef AK Parti listesindeki dengesizlikten kaynaklanmıştır. Onca tecrübeli ve karizmatik sima liste dışı bırakılarak bu sonucun çıkması bilerek veya bilmeyerek oluşturulmuştur. Dolayısıyla AK Parti seçmenin bir bölümü milletvekilliği tercihini MHP’den yana kullanmıştır. Demek ki yukarılardan gelen listeler aşağılarda kabul görmüyormuş. “Ben yaptım oldu” yaklaşımı bazen de ters tepebiliyormuş.

CHP için bilindik tahminler somutlaştı. Kimse CHP üç çıkarır demedi. Hep iki garanti denildi. Öyle de oldu. Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel emeklerinin karşılığını aldılar. CHP’li seçmenin beklentisi de buydu.

İYİ Parti tüm Türkiye’de olduğu dibi Ordu’da da beklediğini bulamadı. Kuruluş sürecindeki çıta yüksekliğini seçimlere taşıyamadı. Meral Akşener rüzgarı her geçen gün biraz daha geriledi. Propaganda planlamasında hep geriye düştü. Heyecan yaratamadı. Ordu’da da milletvekili çıkarmayı başaramadı.

Ordu’nun bu seçim sonuçlarına bakıldığında en karlı çıkan partinin MHP olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kaldı ki Cemal Enginyurt tecrübeli bir sima. 1999-2002 yılları arasında MHP’den vekillik yapmıştı. Bu seçim propagandalarında da sürekli olarak fındık üzerinden yaklaşım gösterdi. Sanırım yeni sezon fındık fiyatlarında aktif rol oynayacak. İktidarı fiyat üzerinden rahatsız edecek, belki de ittifak ortağı olarak pozitif görev alacak. Seçim bölgesinde “fındık savunucusu” bir vekil olacağı üzerinden yarattığı algıyı da parlamentoya kesinlikle yansıtacaktır.

Cemal Enginyurt; Ordu milletvekilleri arasında yıldızı en çok parlayan vekil olacaktır. Mecliste renkli görüntülere hazır olmalıyız. Enginyurt tecrübesi ve hitabetiyle fındık meselesini Karadeniz bölgesinin sorunlarını en iyi duyulmasına da vesile olacaktır.

Seçilen tüm vekillere başarılar dileriz.  

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde