03 Mayıs 2024

DARBELER BÜYÜK HASARLARA YOL AÇIYOR

  • PDF
Bu gün 12 Eylül 2018.
Bundan 38 yıl önceydi. 12 Eylül 1980. 
Sabah kalktık radyolarda marşlar çalıyor.. sokağa çıkma yasağından bahsediliyor.. Darbeci Kenan Evren radyo konuşmaları kanalıyla halka sesleniyor. “Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koymuştur “ beyanlarında bulunuyordu. 
O günleri yaşayanlar anımsayacaklardır. Ülkede ciddi anarşi olayları başlamış ve önü alınamaz vaziyette her gün ölümler oluyordu… Mesele sağ-sol çatışması kisvesine büründürülerek bir iç savaş provasının yapılmaya çalışıldığı günleri yaşıyorduk. O gün de Amerika sahnedeydi. Kışkırtıyor, bölmeye çalışıyor, ülkemizde ayrılıkçılığı destekliyor, sağ ve sol grupları karşı karşıya getiriyordu ve bir kardeş kavgasının yaşanmasının alt yapısını oluşturuyordu. 
Nitekim ülkede kan gövdeyi götürürken darbe olmuştu.
Darbe sabahı her şey bıçak gibi kesilip atılmıştı. Sokak çatışmaları bitmiş, anarşi durmuş, bir mantar tabancası bile patlayamaz duruma gelinmişti. Halk adeta “huzur bulduk” diyordu.
Darbe sonrası yüzlerce genç idamlara mahkum edildi, binlercesi hapislerde işkencelerden geçirildi, yüz binlercesi hapislerde çürütüldü. 
Sol gruplar Amerika karşıtıydı. Sağ gruplar sol grupların karşıtı sayılıyordu. 
Zaman geçti ve anlaşıldı ki; sağ ve sol gruplar büyük bir oyuna gelmişti. Kardeş kavgası yaşatılmaya çalışıldığını anlamıştık. Alevi-sunni ayrışmasını körüklüyorlardı. Maraş ve Çorum olayları bu ayrışmanın en somut katliamlarıydı. 
Dolayısıyla bir kuşak heba olup gitmişti. 
Amerika; aynı oyunu başka siyasi kanalları kullanarak 15 Temmuz 2016’da sahneye koymaya çalıştı. Dinci grupları kullanmaya kalkıştı. FETO denilen hain üzerinden hamle yaptı. Başaramadı. 
Türk toplumu darbelere karşı çok duyarlı davranıyor. Bu duyarlılık 15 Temmuzda açıkça ortaya çıktı. Toplum oyuna gelmedi. 
Bu gün 12 Eylül. Temennimiz geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri bir daha yaşamayız. 
Bunun yaşanmamasında da üretim gelmekte. Güçlü ve kalkınmış olmak gelmekte. Ekonomisi en ufak bir dalgalanmadan etkilenmemek gelmekte. Borçlanarak büyüme politikalarından vazgeçilmesi gelmekte. Tüketimi değil, üretimi özendirmek gelmekte. Vs., vs…
* * *
Yerel seçim sürecine girmiş bulunuyoruz. 
Fatsa’da hangi parti nasıl pozisyon alacak? Aday olmaya yakın isimler kimler olabilir? Kimler şanslı olabilir? 
Kısa bir analiz yapalım. 
AK Parti yerel iktidarı elinde bulunduran parti. Zaten maça bir sıfır önde başlıyor. Tüm avantajları kullanabilecek pozisyonda. Aday kim olursa olsun, seçmen tabanında çok farklı karşılanacağını sanmam. Ancak liyakatli olması kaçınılmaz. Genel merkezden de yapılan açıklamalarda en makul isimlerin aday yapılacağı açıklanıyor. Tabanın isteklerine de kulak verileceği beyan ediliyor. Bu bağlamda seçmenin kabul etmeyeceği bir ismin aday olmayacağını söyleyebiliriz.
CHP kapalı kutu. İttifak arayışında bulunabilir. Aday adayları olacaktır. Şimdiden CHP için ciddi bir analiz ortaya koymak yersiz olur. Çünkü CHP’nin 24 Haziran sonrası yaşadığı kurultay isteme süreci seçmen tabanında da ciddi küskünlükler yaratmış durumda. Güven veremeyen bir pozisyona düşmüş görüntüsünde. Bu küskünlükler giderilemediği taktirde CHP’ye umut bağlamak hayalcilik olur. Dolayısıyla yerel seçimlerin en büyük kaybedeni CHP olabilir. 
MHP Fatsa belediye başkan adayı muhtemelen ilçe başkanı Murat Kaçak olacak. Bunu niye kesinmiş gibi beyan ediyoruz. Çünkü Milletvekili Cemal Enginyurt, 24 Haziran seçimleri öncesinde Murat Kaçak’ın Fatsa belediye başkan adayı olacağını kamuoyuna açıkladı. Cemal beyin bu beyanına istinaden bizde Murat Kaçak Fatsa adayı olacak diyoruz. Murat bey çok çalışıyor. Teşkilat inanmış. Adayın arkasında duruyor. Ayrıca AK Parti ile ittifak durumu olacaksa tüm yorumlarımız boşa çıkabilir. Fatsa’da ittifak halinde seçime girilecekse kimin ne olacağını kestirmek zor. Ancak Fatsa’da AK Partinin ittifaka ihtiyaç duymayacağını da bilmek gerekir. Murat Kaçak aday olacak gibi çalışıyor. 
Saadet Partisinin de aday çıkarması olasılık dahilinde. İttifak olmadığı taktirde kesinlikle aday çıkaracaktır. Çünkü Saadet Partisi bir ideoloji partisidir. Milli Görüş geleneği bitmiş olamaz. Yerel seçimlerde adayları olacaktır. 
Genel intiba; şimdiden kesin bir tahmin yapmak yersiz olur. Aday olacak isimlerin karizmalarını görmek gerekir. 
Önemli ve dikkat edilmesi gereken detay şudur: 5 yıl boyunca ilçemizi yönetecek kişinin vizyonu-birikimi-tecrübesi dikkate alınmalı. Çünkü 5 yıl uzun bir süre. Çabuk bitmez, zaman kaybederiz. Sürekli geri düşeriz… 
 
Son Güncelleme: Salı, 11 Eylül 2018 14:11

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde