03 Mayıs 2024

AK PARTİ VE MHP İTTİFAKI ALTERNATİFLERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR

  • PDF
Değerli okuyucularımız; biliyorsunuz ki yılda bir kez siz okuyucularımızdan abone olmanızı talep ediyoruz. 
Bu ay abonelik ayımız. Abone olma duyarlılığınızı biliyoruz. Bu duyarlılığınızı 2019 yılı için de göstermenizi arzu ediyoruz. Umuyoruz ki sizlere ulaşan personelimizi geri çevirmeyeceksiniz. Çünkü basını güçlü olan kentlerde yaşam standartlarının çıtası daima yüksektir. Tartışma, yorumlama, analiz yapma, dilek ve beklentilere kulak verme, denge ve denetleme unsurlarını tetikleme, fikir ortaya koyma gibi etkenleri basın yoluyla da bizler yerine getirmekteyiz. 
Ekonomik koşulların yoruculuğunun da farkındasınızdır. O halde sizlerin de çorbada bir tuzunuz olması açısından maliyetlerimizi paylaşmak istiyoruz. 
Abone kampanyamıza ulaştığımız tüm okurlarımızı davet ediyoruz.
Saygılarımızla… 
* * *
AK Partinin büyükşehir belediye adayı Hilmi Güler sahaya indi.
Ankara’da yaşayan Hilmi Güler geçen hafta Cuma günü partililerinin mütevazi bir karşılamasıyla Ordu-Giresun havaalanına indi. 
Hilmi Güler aynı gün ilçe belediye başkan aday adaylarıyla bir akşam yemeği yedi. Yemekte tüm aday adaylarıyla masa masa gezerek görüştü. 
İlk mesajı “Plan ve proje üreteceksiniz” oldu.
Bu söylemden şunu çıkardım: “Sizler plan ve proje hazırlayacaksınız; ben bu hazırlıklarınızı hayata geçirmek için bütçe hazırlayacağım.”
Anladığım; “proje varsa yatırım var” demeye getiriyor.
Adam zaten yatırım adamı. Buna şüphe yok.
Ancak başka bir önemli etken daha var. 
AK Partinin yerel seçim sloganı neydi?
“GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ” 
Hilmi Güler bu slogana da uygun bir kişilik. 
Deniliyor ya… Tevazu sahibi olacak. 
İşte burada da Sayın Güler bu tanıma en uygun kişi. 
Kibri, gururu, egosu olmayan - mütevazı, naif, kibar ve tevazu sahibi. 
Demek ki gönül belediyeciliği bu kriterleri içeriyor. 
Hilmi Güler’in bildiğim kadarıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı maaşına ihtiyacı yok. Gelirleri hayli yüksek. Çeşitli kuruluşlarda yönetim kurulu üyelikleri ve büyük şirketlerde danışmanlıklar yapıyor. Dolayısıyla parasal boyutta ciddi gelirleri var. 
O halde aday olması “Sayın Erdoğan’ın ricası üzerinedir” diyebiliriz. 
Bu ayrıntı önemli. Çünkü yatırım getirme noktasında da bu ayrıntının ciddi katkısı olur. Sayın Erdoğan’ın ricasıyla aday olmuşsa Ordu’nun ihtiyaçlarının giderilmesinde de Erdoğan’dan beklenti olması doğal olacaktır.
Hilmi bey Ordu’ya yabancı değil. Seçildiğinde Ordu’nun ihtiyaçlarına daha yakın bir pozisyonda olacak. Ordu ile iç içe olacak. Sahada direkt ihtiyaçları görebilecek. İhtiyaçlara göre planlamalar yapacak. 
* * *
Ordu’da muhtemelen ittifak olacak.
MHP büyükşehirde aday çıkarmayacak. Bunun karşılığında da bazı ilçe belediyelerinde AK Partiden destek isteyecek. 
Bu ilçeler önümüzdeki günlerde açıklanacak. 
MHP milletvekili Cemal Enginyurt 12 belediyeyi biz alacağız diyor. Demek ki bir bildiği var. İttifaktan kaynaklı kaç ilçe MHP’ye verileceğine dair bilgisi var ki kazanacakları ilçelere dair rakam veriyor. Altını çizerek “12 ilçe belediyesini MHP kazanacak” diyor.
AK Parti hiçbir ilçeyi açıklamadı. MHP’de ise Fatsa hariç ilçe adayları açıklanmadı. Demek ki bir bekleyiş, bir görüşme trafiği yaşanıyor. Bekleyip göreceğiz.
Oy geçirgenliğine gelirsek; AK Partiden MHP’ye, MHP’den AK Partiye çok kolay oy geçirgenliği olabiliyor. Bunu 24 Haziran seçimlerinde yaşadık. Kaldı ki bu geçirgenlik yerel seçimlerde daha çok yaşanacak. AK Partili seçmen kolaylıkla MHP’ye oy verebilecek. Aynı durum tersine de olabilecek. Zaten MHP cumhuriyetçi, milliyetçi, muhafazakar, Atatürkçü politikalarıyla merkez sağa doğru bir evrim yaşıyor. Kitle partisi olmaya aday. Dolayısıyla AK Partiye oy veren bir seçmen MHP’ye gözünü kırpmadan dönüş yapabiliyor. Açıkçası “AK Partinin alternatifi yok” iddiası bu durumda suya düşüyor. AK Partiye alternatif MHP olarak ortaya çıkıyor. İttifaklar alternatifleri de beraberinde getirmiş oluyor. 
Herkes biliyor ki; MHP’nin yıldızı parlıyor. Bunun yolu da ittifaktan geçiyor.
Eğer Cemal Enginyurt’un iddia ettiği bağlamda bir sonuç çıkarsa.. 31 Mart’ta Ordu’da siyasi dağılımda farklı bir tablo ortaya çıkması olası.
Bu durumda AK Parti için 20’de 20 hayali de gerçekleşmeyebilir.
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde