02 Mayıs 2024

Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu O bir Fatsa sevdalısı

  • PDF

Tabidir ki yaşadığımız sürede çeşitli insanlarla karşılaşmamız olağandır.

Yaklaşık 55 yıl önce Fatsa’da yaşamış kıymetli bir insanla buluşmak daha çok olağanüstü ve heyecan vericidir.

Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu…

1956-1959 yılları arası genç bir doktor olarak Fatsa’yı tanımış. Fatsa’da hükümet tabipliği yapmış. Ben hayatta bile yokken.

İzmir’de yolumuz düştü Sayın Ahmet Tahir Satoğlu hocamızın ofisine.

Bir telefon görüşmesindeki sohbetten kaynaklanan hatırlanmalar vesile oldu bu görüşmeye. Sayın İsmail Hakkı Çelik (Kitapçı İsmail) abimiz geçen hafta İzmir’de olduğumu duyunca ısrarla hocayla görüşmemi istedi. Ben de seve seve görüşeceğimi, bu görüşmenin benim için de önemli olacağını belirttim kendisine. Ertesi gün İzmir Konak’ta buldum hocamın ofisini. Emre ile daldık ofise. Selam, aleyküm selam başladık tanışmaya.

Ahmet Tahir Satoğlu Kayserili. Memleketi doğaldır ki önemlidir kendisi için.

Ancak Ahmet Hocamın ofisinde “Fatsa” posteri var. Bu poster hasta muayene odasının en görünen yerinde.

Sorduk; “Hocam hayırdır başucunuzda Fatsa posteri neyin nesi” diye.

Çok özel kibarlığı ve mütevazılığı ile “o bir sevgidir” dedi.

‘İşte sözün bittiği yere en başında geldik bile’ diye geçirdim içimden.

Ahmet hocam o kadar derinden ve içtenlikle bu sözü etti ki; gel de konuş konuşabilirsen… Hiç de öyle olmadı. Sohbetin samimiyeti o kadar belliydi ki; hocam da bu hassasiyeti anladı ve karşılıklı samimiyet içinde dakikalar su gibi geçmeye başladı.

Tanıyan tanımayan, tüm Fatsalılara selam söyledi. Bu selamı buradan duyurayım. Üzerimde yük kalmasın. İsim isim değil de tümden bir selam faslı geçmeyi uygun görmekteyim.

Korgan, Kumru, Aybastı ilçelerini adım adım biliyor. Çok dostlukları olmuş.

Anladım ki; Fatsa deyince gözleri gülüyor.

Yaşı 80’in üzerinde. Kibarlığı, duyarlılığı, insani duruşu tartışılmaz.

Bir saatin üzerinde süren sohbetimiz sonucunda ben bu tespiti yaptım. Tanıyanlar zaten onun ne kadar kibar olduğunu biliyorlardır.

Oğlum Mehmet Emre ile ziyaretimizi gerçekleştirdik. Gençlere olan duyarlılığına da tanık olduk. Ben böyle bir insana az rastladım. Allah sağlık sıhhat versin.

Başlangıçta gazeteciyim deyince daha az konuştu sayın hocam. Fakat sohbeti mesleki anlayış dışına çıkardığımı anlayınca daha çok samimi ve açık konuşmaya başladık. Çünkü benim için sayın hocamın Fatsa’ya bakışı önemliydi. Zaten ben de o duyarlılığını aldım ve sohbeti bir gazeteci gibi değil de bir dost gibi yapmayı yeğledim.

Tabii ki Prof. Dr. Sayın Ahmet Tahir Satoğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün dayısı. Dolayısıyla tüm konuşmasını dikkatlice gerçekleştiriyor. Kelimeleri özenle seçiyor, cümleleri dikkatlice kuruyor. Yaşama dair de çok ders veriyor. 23 yaşındaki oğluma bile mütevazılık gösteriyor. İşte hepimizin sergilemesi gereken anlayış bu olmalı.

Ben çok dersler çıkardım.

Saygılarımla...

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde