02 Mayıs 2024

Meclis tatil, vekiller bölgelerinde nabız yokluyor

  • PDF

Meclis tatile girdi.

Ankara merkezli siyaset bir süreliğine yerele devrolacak.

Milletvekilleri il ve ilçelerine döndüler.

Vekiller iki ay boyunca seçmenleriyle buluşacaklar. Merkezi Ankara’da bulunan siyaset bu vesileyle Anadoluya taşınmış olacak. Başta parti teşkilatları ve yerel medya ve basın kuruluşları ziyaret edilecek. İftar yemeklerinde kulisler yoğunlaşacak. Hatta sahur yemekleri bile verilecek. Bu yıl ilk defa bir sahur yemeği düzenlendi. Davetli olmama rağmen mazeretim nedeniyle katılamadığım Mustafa Hamarat yemeği bir sahur yemeği olarak düzenlendi. Hamarat bildiğimiz üzere büyükşehir belediye başkan aday adayı. Dolayısıyla yerel seçim öncesi meclis tatili bu açıdan aday adayları için önemli. Sayın Hamarat’da nabız yoklayacak.

Bu tatil yerel seçim öncesi son tatil. Tatil bitiminde vekiller illerindeki yerel seçim hazırlıkları ile ilgili çalışmalar da yapmış olacaklar. Dönüşlerinde çantalarında bir çok dosya olacak. Bu dosyaların büyük çoğunluğu yerel seçimlerle ilgili veri dosyaları olacak. Bilhassa iktidar partisi vekillerinin çantalarından sürprizler çıkacak. Çünkü teşkilat içerisinde sıkıntılı olan isimlerin yeniden aday olabilmelerinin önü kesilecek. Milletvekillerinin bu açıdan önemi artacak.

İlk kez büyük şehir seçimi yapacak olan ilimizde çeşitli heyecanları da ilk defa yaşayacağız. Özellikle büyükşehir kaynaklarına dikkat etmemiz gerekir. Yeniden yapılanacak olan büyükşehir teşkilatı hem kaynaklar açısından hem de kadro açısından önem arz etmekte. Çünkü yapılanmada uzman kişilikler yer almalı. Partizanca değil, liyakat esaslı bir oluşum tercih edilmeli. İçeride oluşacak birimlerin her biri kendi çalışma alanındaki akademik kariyerlerle donatılmalı. Kaynakları doğru yönlendirecek bilgili insanlar yönetimde yer almalı. Bu kriter hem iktidar, hem de muhalefet partilerinin birinci önceliği olmalı. Seçimleri kim kazanırsa kazansın teşkilat yapılanmasında uzman kadrolara yer vermeliler.

Büyükşehir için CHP ve MHP’nin adayları belli.

CHP’nin adayı Seyit Torun, MHP’ninki Cemal Enginyurt.

Sayın Seyit Torun 10 yıldır Ordu Belediye Başkanlığı yapmakta. Ordu halkı kendisini iki dönemdir seçiyor. Çok sevilen bir sima. Sosyal ilişkiler bakımından fevkalade bir insan. Ordu için başarılı hizmetlere de imza atmış bir başkan. Öyle olmasa iki dönemdir zaten seçilemezdi. Hem halkın sevgisini kazanmış hemde yaptığı hizmetler takdir edilmiş olamlı ki seçilebilmiş.

MHP adayı Cemal Enginyurt bir dönem milletvekilliği yapmış tecrübeli bir siyasetci. Halen MHP Ordu il başkanı. İl başkanı olduğu günden beri ilimiz sınırları içinde bulunan tüm yerleşim yerlerini dolaşan bir siyasi çalışma sergiliyor. Muhalefet görevini ciddi manada ortaya koyuyor.

Esas seçim AK Parti içinde olacak. AK Parti büyükşehir aday adaylığı, seçimlerden daha heyecanlı geçebilir. Yani AK Parti için esas seçim heyecanı aday belirlemede yaşanacak. Bu heyecan ilçe adaylıklarında da kendisini gösterecek. AK Parti aday belirlemelerini geçen seçimlerde teşkilat yoklaması, delege bazında önseçim, bağımsız kuruluşlara anket ve genel merkez yoklaması boyutuyla yapmaktaydı. Bu seçimde adaylar nasıl belirlenecek belli değil. Ancak Ekim ayı başında meclisin açılmasıyla yerel seçim süreci start alacak. Dolayısıyla kış ayları siyaset açısından sıcak geçecek.

Geçen Hafta AK Parti Ordu Milletvekili gazetemizi ziyaret etti. Sohbet sırasında yerel seçimler konu olunca, Sayın İhsan Şener’in bir beyanı dikkatimi çekti.

“Partimizden aday adayı olmak isteyen tüm partililerimiz, ‘Eğer Sayın Bakanımız İdris bey aday adayı olmayacaksa, aday adayıyım’ diye beyanda bulunuyorlar. Bu da gösteriyor ki partimiz içinde Sayın bakanımız için bir öncelik var. Kaldı ki İdris bey büyükşehir konusunda çok birikimli. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Genel Sekreterliği, Sakarya Büyük Şehir Belediyesi kuruluşunda genel koordinatörlük yapmış ve bu konuda büyük bir tecrübeye sahip. O halde ilk kez oluşacak olan büyükşehir teşkilatlanması ve kaynakların yönlendirilmesi ile hizmet planlamaları konusu tecrübeli ellerde hayata geçebilir. Biz bu yüzden büyük şehir belediyesini önemsiyoruz. Adayımızın da bu kriterlere uygun bir aday olacağı kanaatindeyim.”

İhsan Şener’in bu görüşleri adaylık konusunda adresi göstermiş oluyor zaten. Fakat süreç sırasında daha çok teori ve tahmin ortaya atılacaktır. Yine de AK Partide heyecan aday belirleme sırasında yaşanacak.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde