02 Mayıs 2024

Fındık, çay ve balık

  • PDF

Fındık, çay ve balık üretimi Karadeniz Bölgesinin vazgeçilmez üretimleridir.

Balık avlama süreci 1 Eylül’de başladı. 15 Nisan’a kadar denizlerdeyiz.

Fındık ve çay kadar deniz ürünleri de geçim kaynaklarımızı oluşturan unsurlar arasında. Fındık kadar çok yoğun olmasa da binlerce aile balıkçılıktan geçimini sağlıyor.

1 Eylül günü itibariyle avlanma yasağı kalktı. Bütün balıkçı takımları vira bismillah dedi. Balıkçılıktan geçinen üreticiler denizlere açıldı.

“Vira bismillah” diyerek denize açılan denizciler ilk günden belki umduğunu bulamadı ancak umutsuz olmaya gerek yoktur. Bilinmeli ki; denizden binlerce aile geçim sağlıyor. Bu vesileyle deniz ürünlerine beslenme anlamında ihtiyaç duyan toplumumuz da bu gereksinimini gideriyor. Daha doğrusu deniz ürünleri alanında yatırım yapan birçok ticari işletme de ürünü daha geniş yelpazede mamul hale getiriyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde her ne kadar bu alanı üretimsel anlamda kullanamıyorsak ve bu alanda ciddi yatırımlar geliştiremiyorsak da, olanla yetinmekten bile gelir sağlanıyor.

Karadeniz bölgemizin en batısından en doğusuna kadar vira bismillah diyen tüm üreticilere bol bereketli bir avlanma sezonu geçirmelerini temenni ediyoruz.

Karadenizli için fındık ve çay üretimi ne kadar hayati önem taşıyorsa balıkçılıkta o kadar önem taşımaktadır.

 

İki yeni yönetici

İlçemizde iki önemli kurumun amiri değişti.

Artık İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü yeni yöneticileriyle hizmet verecek.

Milli Eğitimden sonra en fazla personele sahip olan ilçe müftülüğünde Hüseyin Can göreve başlarken, halkın huzur ve güvenliğini sağlayan ilçe emniyet müdürlüğünde İbrahim Cibelik görev yapacak.

İki kurumun yeni amirleri yakın hemşerimiz. Müftümüz Korganlı, Emniyet Müdürümüz Samsunlu.

Fatsa ilçemiz için önemli olan kurum yetkililerinin kendi görev alanlarında plan ve proje üretmeleridir. Ve vatandaşlarla sosyal ilişkilerdir. Yapılan işlerde istişare yaparak planlamalara yönelmek, kamuoyu beklentilerine ve duyarlılıklarına da kulak vermektir.

İlk intiba olarak; her iki yöneticimiz de tecrübeli olduklarından dolayı görevlerini noksansız yapacaklardır. Zaten ilgili kurumlardaki sistem tıkır tıkır işler haldedir. İlçemizdeki asayiş ve adli vakalara müdahalede polisimiz bir noksanlık göstermezken, diyanet işlerinde de müftülüğümüz üstlendiği görevleri yerine getirmektedir.

Her iki kurumun yeni yöneticilerine yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.

CHP’li Mustafa Darçın Hedefini Koymuş

Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa Belediye Başkan Aday Adayı Sayın Mustafa Darçın gazetemizi ziyaret etti.

Mustafa Darçın Yüksek Ziraat Mühendisi. 26 yıl Tarım Bakanlığı kadrosunda çalışmış ve şu an emekli olmuş.

Mustafa Darçın’ı Çamaş ilçemizde ‘İlçe Tarım Müdürlüğü’ yaptığı yıllardan tanıyorum. Çalışkan, azimli ve üretken bir kişilik. Deyim yerindeyse tam bir proje adamı.

Şimdi; bu bilgi, birikim ve üretkenliğini belediyecilikte sunmak istiyor. Fatsa’da CHP’den belediye başkanı seçilip, sosyal demokrat belediyecilik ilkelerini hayata geçirmek istiyor.

Şimdilik aday adayı. Ancak partisinden kendisi dışında her kim aday olursa olsun kendisi adaymış gibi çalışacağını açık yüreklilikle beyan ediyor. Sayın Darçın’ın bu söylemindeki samimiyetini anlamak gerekir. Gerçekten içtenlikle bu anlayışta olduğu açık. Şu da açık; kendisi aday olacakmış gibi de samimi ve içten. Bizi ziyaretinde de CHP’nin adayı olacakmış gibi davranış sergilemekte. Bunu da kendisine ve partisine olan güvenine bağlamak gerekir. Dolayısıyla ileriye dönük dersine çalışan bir aday profili ortaya koymakta.

Mart 2014 yerel seçimlerinde her ne olursa olsun CHP, AK Partiden sonra seçim kazanmaya en yakın aday parti. Çünkü 2011 genel seçim oylarına bakıldığında CHP’nin Fatsa genelinde aldığı oy 15 bin. Yani 2014 seçimlerinde yerel seçim için oy kullanılacak olan ilçe sınırlarında CHP ikinci parti.

AK Parti 31 bin, CHP 15 bin, MHP 7 bin. Bu rakamları aday adayları biliyordur sanırım.

Tabii ki; AK Parti 31 bin oy almış diye hiçbir parti ve o partilerin aday veya aday adayları teslim olmaz.

Seçmen doğal olarak hizmete bakacak. Eğer iktidar hizmet yapmamışsa onu hızla terk eder.

Türkiye’de buna benzer örnekler çok vardır.

1989 yerel seçimlerini bu gün gibi hatırlıyorum. İktidarda tek başına ANAP vardı. Ana muhalefette de SHP vardı. SHP, rahmetli Özal iktidarı karşısında 44 il belediyesi ve yüzlerce ilçe ile binlerce belde belediyesini kazanarak ANAVATAN Partisine fark atmıştı.

O halde; bugün “iktidar güçlüdür, teslim olalım” siyasi mantığı yanlıştır.

Elbette ki; muhalefet yarın seçim kazanacakmış gibi güven vererek çalışmalıdır. Dolayısıyla iktidara en yakın alternatif kendisidir.

CHP aday adayı Sayın Mustafa Darçın’ı da bu motivasyonda gördüm.

Başarılar dilerim.

Hakan Ateşli’ye acil şifalar

Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreteri, çok değerli dostum Hakan Ateşli beyin kanaması teşhisiyle 5 gündür Samsun Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görüyor.

Üzülmemek elde değil.

Hakan kardeşi tanıyanlar bilir; sosyal ilişkileri düzeyli ve seviyelidir. Hoşgörülü olduğunu bilirim. Beyefendiliği ha keza. İşinin uzmanı, görevinin sorumluluğundadır.

Hayatın hangimizi nereye savuracağı belli mi?

Değil…

Dostlarımız için yüreğimiz yanar…

Elimizde olsa ona canımızdan can versek.

Tek dileğimiz ve yapabileceğimiz; dua etmektir.

Allah sevgili Hakan’ımızı sağlığına kavuştursun.

Yakınlarına ve dostlarına geçmiş olsun…

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde