02 Mayıs 2024

İnşaat Sektörü, Piyasanın Can Simidi

  • PDF

Bir merkezde üretim alanları her ne kadar gelişirse yaşam standartları da aynı derecede yükselecektir.

Fatsa’da da bu yükselti gözle görülür boyutlara ulaşmaktadır.

İlçemizdeki konutlaşma ve inşaat alanlarındaki hareketlilik bunun en somut göstergesidir.

Hızla gelişen inşaat sektörü Fatsa’mızın ticari alanda can simidi halindedir. Her mahallede ciddi boyutlarda yükselen binaları görmek mümkündür. Bu gelişme kesinlikle ilçemizin merkezi konumu itibariyle üretim sektörlerinin dikkatini çekmesindendir. Organize Sanayi Bölgesi üretim artışının temel taşlarını oluşturmaktadır. Başta tekstil dikim atölyeleri olmak üzere çeşitli dallarda fabrikalar bacalarını tüttürmektedirler. Organize sanayide yaklaşık olarak 2 bin kişi istihdam edilmektedir. Bu istihdamın var oluşu, Fatsa’ya da ciddi manada hareket getirmektedir.

Dolayısıyla üretimin olduğu yerlerde hareketlilikler doğal olarak kendiliğinden oluşmaktadır.

Geçen hafta Fatsa Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Anlayan’la bir dizi şehir turu yaparken, kendisinin bir beyanıyla inşaat sektöründeki gelişmeyi rakamsal olarak da öğrenmiş olduk. En çok gelişen mahallemizin Kurtuluş mahallemiz olduğunu öğrendik. Nüfus olarak şu an Fatsa’nın en büyük mahallesi Kurtuluş Mahallesi görünüyor. Büyüme görsel olarak da tespit edilebilmekte.

Esas itibariyle bu denli büyümeye yerel yönetimler aynı oranda hizmet verebiliyor mu?

Genel olarak büyüme hızında hizmet üretilmediği olası değil. Çünkü hiç bir mahalleden büyük çaplı şikayetler duyamıyoruz. Tabii ki; şikayet olacak. Ancak yaşam alanlarını etkileyecek boyutlarda bir olumsuzluk söz konusu olmuyor.

Bu hızlı gelişmeler karşısında Fatsa’mızın büyüyerek yoluna devam etmesi sanırım tüm ilçe halkını mutlu etmektedir. İnşaat sektörü başta olmak üzere her alanda hareketlilik yaşanması dileği ile...

Kapanan beldelerde yeni dönem başlayacak

Büyükşehir yasası yürürlüğe girdikten sonra ilimiz genelinde 23 belde belediyesi kapanacak. Kapanacak olan belde belediyelerinin sorumluluk alanlarındaki hizmetleri İl Özel İdaresi üstlenecek.

Fatsa’da da 4 belde belediyesi kapanacak.

Geyikçeli, İslamdağ, Kösebucağı ve Aslancami. Bu dört belde artık özel idareden hizmet alacak.

Kapanan belediyelerin belde nüfusları 2 binin altında. Bu beldeler kurulurken tabii ki nüfusları daha fazlaydı. Anlaşılıyor ki; ilimizdeki “göç” belde merkezlerini ciddi manada etkilemiş.

Belde Belediyelerdeki personel bakımından bir sorun olmayacak. Çalışanlar devletin çeşitli kurumlarında istihdam edilecek. Hem daha rahat edecekler. Çünkü bu belediyelerde çalışanlar maaşlarını bile düzenli bir şekilde alamıyorlardı. Artık diğer kurumlarda düzenli maaşlarını alabilecekler.

Aslında en büyük sorunu beldelerde yaşayan vatandaşlar yaşayacaklar. Alışık oldukları bir sistemi unutacaklar, belediyeden aldıkları hizmetler bakımından ezberleri bozulacak.

Tabii ki; kapanan belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşlar öksüz kalmayacaklar. Hizmetsiz kalmayacaklar. Özel İdare müdürlükleri olanakları ölçüsünde hizmetlerin devamını sağlayacaklar. Umarım belediyelerin verdiği hizmetler hızında ve kalitesinde işler yapılır.

Bir süre sıkıntı çekilebilir. Ancak sistem eksiklerin belirlenmesiyle beraber yeniden işlev kazanacak.

Cumartesi günü 24 Kasım Öğretmenler Günü…

Bilindiği üzere genelde her mesleğin bir özel günü var. Öğretmenler için de 24 Kasım’ı belirlemişler. Bu özel günlerde meslek sahipleri örgütlü yapıları çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapıyorlar.

Aslında öğretmenler durumlarının iyileştirmesi, özlük haklarının genişletilmesi, mesleki değerlerinin sürdürülebilmesi, mesleki kalitenin yükseltilmesi gibi alanlarda hak aramalılar. Çünkü çok önemli bir mesleği icra etmekteler. Dolayısıyla hem yaşam koşulları, hem mesleki yeterlilikleri, hem de mesleğin önemine binaen kendilerini geliştirmeleri gelecek kuşakları yetiştirmekteki duyarlılıklarını da arttıracaktır.

Örgütlü yapılarını da oluşturan öğretmenler her sendikanın siyasal anlayışına göre oradan oraya savrulmaktalar. Bu sendikalarda bir nevi açık siyaset yapılmakta. Oysa bu örgütlü yapı siyasi değil, mesleki alanlarda duyarlılık göstermeli.

Değerli öğretmenlerimizin mesleki olarak toplumda hak ettikleri değeri görmeleri ve kişilik olarak da mesleklerinin önemine varmaları dileklerimle tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutluyorum.

Değerli eğitim neferlerimiz, siz mesleğinizin önemine varmazsanız, toplum bilinçlenemez. Önce siz mesleğinize değer verirseniz, toplum zaten sizi hak ettiğiniz yere taşıyacaktır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde