03 Mayıs 2024

Üç ayrı rekolte tahmini

  • PDF

Fındık rekolte tahminlerinde üç ayrı sonuç veriliyor.

İhracatçılar Birliği 733 bin ton, Tarım İl Müdürlükleri 680 bin ton, Ziraat Odaları 593 bin ton tahmin açıkladı.

Bu tahminler oluşturulan ekiplerin incelemeleri sonucunda açıklanıyor.

Üç ayrı kurum - üç ayrı rakam.

İhracatçılar Birliklerinin rekolte tahmin raporunu anlamak mümkün. Çünkü onlar rekolteyi yüksek tahmin edip, başlangıçta fiyatların düşük seviyede olmasını sağlamak isterler. Fındığı ucuza kapatmayı düşünürler. Doğal olarak kendi karlarını hesap ederler.

2014 yılı fındık ürünü 20 liranın üstünde alım satım gördüğüne göre bu sezonda bu fiyata dur demek için çeşitli spekülasyonlar yapılması olasıdır. Başta rekoltenin yüksek tahmin edilmesi fiyatı en aşağı çekmenin bir taktiğidir. İhracatçılar ilk ayak olarak buradan vurmaya başlamışlardır.

Bu oyunları üretici temsilcisi kuruluşlar ve üreticilerin kendisi bozacaktır. Nasıl ki fındık 20 liraya satılıyorsa, bu yıl da bu fiyatların en yakın rakamlarına satılacaktır. Oyuna gelmemek gerekir.

Dün Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ali Feyzi gazetemize yaptığı açıklamada da spekülasyonlara kanmamak gerektiğinin altını çizerek, “fındık ürünü gerçek değerinde alınıp satılmalıdır” dedi. Kendisinin de bir üretici olduğunu ve aynı zamanda fındık ticaretçisi olduğunu vurgulayan Ali Feyzi, “Fiyat düşük profilde başlarsa bu düşüşe devletin müdahale etmesi kaçınılmaz olmalıdır.” beyanında bulundu.

Fındık olmadığında bölgemizdeki sıkıntıların farkındayız. Geçen yıl bu olumsuz durumu somut olarak yaşadık. Fındık olmasın da fiyat 20 bin olsun diyenlerden de değiliz. Dengeli olsun hepimizde olsun. 20 bin değil, 10 bin de olmasın bunun ortası bir rakam olan 15 bin ve üzeri olsun.

Zaten Türkiye 600 bin ton fındığı satmaya muktedir. Rekoltemiz de bu civarda. Kimse panik yapmamalı. Fındık iyi yolda gidecek.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde