03 Mayıs 2024

Direnmek yetmez, üretim başlamak üzere

  • PDF

Siyanürle altın aramaya karşı olan doğa dernekleri üyeleri ve CHP milletvekilleri Cumartesi günü altın çıkarılan Fatsa’nın Bahçeler köyünde buluştular.

Basın açıklamalarından sonra altın aranan alana girmek için direnen katılımcılar jandarma engeline takıldılar. Biber gazı ve tazyikli su ile engellenen katılımcılar bir süre slogan attıktan sonra alanı terk ettiler.

Son iki yıldır ciddi yatırımlarla alan çalışmasını tamamlayan ilgili şirket tüm yasal süreçleri bitirerek artık üretim sürecine geçmek üzere. Bu alandaki yapılanmaya karşı olan unsurlar da en başından beri direnişlerine devam etmekteler. Direnişlerinden bir milim bile geri adım atmış değiller. Cumartesi günü de aynı direnişi sergilemekten geri durmadılar. Ancak Jandarmanın engeli karşısında da yapacakları bir şey yoktu. Tazyikli su ve biber gazı yemekten öteye geçemediler.

Ben orada bulunan tüm unsurların direnişlerini saygı ile karşılıyorum. Doğaya ve çevreye, halkın sağlığına gösterdikleri ilgiye saygı duyuyorum. Zaten direnç gösteren unsurların sol görüşlü unsurlar olduğu görünüş itibariyle ortaya çıkıyor. Sol siyasette çevre ve insan sağlığına önem verildiği bu şekliyle bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.

CHP’li vekillerin bu direnişe desteğini de taktir etmeliyiz. Çünkü CHP’nin politikalarında Doğaya ve çevreye, insan sağlığına önem veren etkenler ön plandadır.

CHP’nin Ordu, Samsun, Sinop, Amasya, Trabzon ve HDP’nin İstanbul milletvekillerinin katıldığı eylemde, Ordu Milletvekili Seyit Torun basın açıklamasını okuduktan sonra su ve gazdan nasibini alan vekiller içindeydi.

Aslında can alıcı bir soru ile yazımı tamamlayayım.

Türkiye yer altı kaynaklarını çıkarmasın mı?

Tabii ki çıkarsın...

Ancak bu soruya tek taraflı bakarak cevap verecek olursak hep kavgacı duruma düşeriz. Oysa direnişlerimiz “maden çıkarmaya değil de, maden çıkarırken doğaya, çevreye ve insan sağlığına en az zarar verecek ürünleri nasıl kullanırız” temelinde olmalıdır.

Dolayısıyla benimde gazeteci olarak katıldığım Cumartesi günkü yapılan eylem haybeye yapılan bir etkinliktir. Çünkü oradaki madenin çıkarılmaması bu saatten sonra söz konusu olamaz. Dolayısıyla “Atı alan Üsküdarı çoktan geçmiş”

Bu maden artık daha az zehirle nasıl çıkarılır onun alternatifleri zorlanarak direniş yapılmalı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde