02 Mayıs 2024

Başkanlık binası bile hazır

  • PDF

Büyükşehir olma belirsizliği artık yerini “yetkililerin beyanlarına bakılırsa” belirginliğe bırakıyor.

Aylardır ilimizin siyasi gündeminin birinci maddesi olan büyükşehir olma çalışmaları “başbakanın oluruyla” meclise verilecek bir yasa tasarısıyla sonlanmış olacak. Şu an itibariyle büyükşehir tamamdır. Hatta AK Parti milletvekili Fatih Han Ünal’ın beyanlarına göre büyükşehir belediyesinin kurulacağı bina bile belirlenmiş. Ordu Özel İdare İl binası. Başkanlık binası bile hazır.

*             *             *

İktidar kanadının ciddi büyükşehir çalışmaları neticesinde ilimizin nüfusunu 770 bin 71 oldu. Bir nevi nüfus transferi çalışmaları başarıyla noktalandı. İktidar kanadı siyasetçilerini takdir etmek gerekir. Çünkü hedefledikleri amaçlarına adım adım her vesileyle ulaşmayı başarıyorlar. Bu başarılar ister yasal, ister gayri yasal olsun. Yeter ki hizmet daha geniş çerçevede gelsin!...

*             *             *

Büyükşehir olduğunda 53 belde kapanıyor, 485 köy mahalle oluyor. Zaten dağınık bir coğrafyaya sahip olan ilimiz büyükşehir belediyesi eliyle ihtiyaç duyduğu hizmetleri alabilecek mi, alamayacak mı? İyi mi olacak kötü mü olacak? Bunu zaman gösterecek. Ancak bir geçiş dönemi sıkıntısının yaşanacağını aklımızdan çıkarmayalım. Akkuş ilçemizin Salman Beldesi ile Mesudiye ilçemizin Sivas sınırındaki bir köyü büyükşehir belediyesinden anında hizmet alabilecek mi? Benzer olumsuzlukları çoğaltmak mümkün.

*             *             *

Hiç mi getirisi olmayacak? Hiç mi olumlu kazanımları olmayacak?

Tabii ki kaynaklar bakımından getirisi mevcut. Yasalara göre büyükşehirler genel bütçeden daha fazla pay alıyorlar. Maddi olarak belki şu anki gelen payın yarı fazlası gelecek. Fakat gelirin adil dağıtılması sağlanabilecek mi? Büyük olan büyük pasta küçük olan küçük pasta mı alacak? Akkuş ile Mesudiye’nin iki yakası bir araya gelebilecek mi? Yoksa sahil kesimi mi pastayı paylaşacak? Olacağı da budur. Güç kimdeyse pastayı yiyecektir.

*             *             *

Sormak lazım büyükşehir için can hıraç çalışan ilçe ve belde belediye başkanlarına… Beldeler kapandı, geçmiş olsun… Kendinize yeni siyasi alanlar arayın. İlçe belediye başkanları da dar alanda değil daha geniş alanda seçimlere girecek. İlçe sınırları ilçenin tamamının sınırları sayılacak. Bu durumda az sayıda mahallede politika yaparken ve hizmet vaadinde bulunurken bu sefer daha geniş alanlarda ve daha geniş kitlelere politika üretecekler. İşleri daha da zorlaşacak. Daha doğrusu yetkilerinin birçoğunu da büyükşehir belediyesine devredecekler.

*             *             *

Uzatmadan denilebilir ki; büyükşehir olma çalışmaları her yönüyle iktidar partisinin gelecek adına siyasi başarı elde edebilmesi zemini yaratmak için yapılmaktadır. 2004 ve 2009 yerel seçimlerini il merkezinde kazanamayan iktidar partisi bu oluşumla 2014 yerel seçimlerini kazanabilmenin altyapısını oluşturuyor. Bu durum ayan beyan bellidir. Demek ki siyasette kazanabilmek için her yol mubah oluyor!... Siyasi kulislere bakıldığında yazılanların doğruluğu da anlaşılacaktır.

Umarım hizmet ön planda tutulur… Biz vatandaşlar için önemli olan cennet memleketimizin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin hayata geçmesinin sağlanmasıdır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde