02 Mayıs 2024

“İki belediye olacak”

  • PDF

“Büyükşehir olmak, iki belediyeye sahip olmak demektir.

”Bu söylemler Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan’a ait.

Geçen hafta sonu başkan Anlayan ile uzun bir sohbet yaptık. Daha ziyade büyük şehir olmak ve yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunduk.

Tabii ki son günlerde en parlak gündem büyük şehir olma meselesi. Başta siyasi çevreler olmak üzere tüm tartışmalar ve yorumlar büyük şehir üzerine. Yarın yasa teklifi meclis genel kuruluna geliyor ve büyük olasılıkla mecliste onaylanıyor. Bu talimat Sayın Başbakanımıza ait. Dolayısıyla mecliste takılması söz konusu olamaz.

Büyük şehir oluyoruz, o halde biz de sayın başkana durumun resmi boyutunu sorduk ve çeşitli cevaplar aldık. Sohbetimizde, Anlayan’ın en dikkat çekici söylemi “iki belediye olacak” söylemi idi.

Anlaşılan birincisi büyük şehir belediyesi, ikincisi ilçe belediyesi. Büyük şehir sadece merkeze değil tüm il geneline hizmet götürecek, ilçe belediyeleri de ilçe sınırları tabanında hizmet götürecek.

Belediye gelirleri en az yüzde 80 artıyor. Ancak her belediyenin hizmet sınırları da genişliyor. Köyler mahalle oluyor ve hizmeti büyükşehir belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerinden alıyor. Belediye gelirleri ilçe nüfusunun tamamı baz alınarak geliyor. Örneğin Fatsa’nın ilçe nüfusunun toplamı karşılığında para gelecek. Aynı zamanda tüm ilçelerin ilçe sınırları içinde oturanlar hem ilçe belediyesi için hem de büyük şehir belediyesi için oy kullanacak. Büyük şehir belediyesi ve ilçe belediyesi gelirlerinde de yüzde 80 artış olacak. Şu an Ordu merkez belediyesine ve tüm ilçe belediyelerine örneğin ‘100 lira geliyorsa büyük şehir yasası çıktıktan sonra 180 lira’ gelecek. Tabii ki bu parasal avantajlar ilimizin gereksinim duyduğu hizmetlerin daha çabuk yapılmasına vesile olacak.

*        *        *

Sayın başkan yerel seçimlerde aday adayı olacağını daha önceden açıklamıştı. Üçüncü dönem adaylığını da ustalık dönemi olarak taçlandırmak istediğini beyan etmişti. Ancak siyaset bu, bugünden yarına ne olacağı belli olmuyor. Hatta siyasi kulislerde yapılan yorumlar her geçen gün değişebiliyor. Hatta başkanın aday olamayacağı yorumları bile yapılıyor. Tüm bu ve benzer konular etrafında başkanla soru cevap şeklinde konuştuk. Ve sonuç olarak benim tahminime göre başkan Anlayan’ın aday olamayacağı anlayışının şu an itibariyle ciddiyetinin olmadığını düşünenlere katılmak isterim. Çünkü Başkan Anlayan iki dönemdir başarılı işler yapmıştır. Eleştirilecek yanları yok mudur? Tabii ki hepimiz gibi yöneticiler de hata yapabilirler. Önemli olan görev sürelerinde beklenen hizmetlerin yapılabilirliğidir ve ne yaptıklarıdır. Zaten seçmen her seçimde olduğu gibi bir tercih yaparken çok yönlü değerlendirmelerde bulunarak oyunu kullanmaktadır.

*        *        *

Büyük şehir yasasının çıkmasıyla ilimiz ve ilçelerimiz yeni statülere kavuşacak. Artık bütün işler sil baştan yapılandırılacaktır. Umarım geçiş dönemimde sancılar yaşanmaz, olumsuzluklarla karşı karşıya kalınmaz.

 

Dursun Ali Akınet’in 50. Sanat Yılı

İlimiz ve ilçelerimiz sanatsal gelişmişlik bakımından ülkemizin ön sıralarında yer almakta. Sanatın her dalında değerli sanatçılarımızın olduğu bir gerçek.

11 Mart günü Valiliğimiz öncülüğünde Dursun Ali Akınet adına sanatının 50. Yılı için özel bir kutlama proğramı yapıldı. Ordu Kültür Merkezinde yapılan proğram Valimiz Sayın Orhan Düzgün öncülüğünde organize edildi.

Değerli Dursun Ali Akınet için bu etkinlikler hak edilmiş sayılmalı ki Sayın valimiz ve ilgili kuruluşlar böyle bir değerli sanatçıyı sanatının 50. Yılında yalnız bırakmadı. Gecede Musa Eroğlu, Mehmet Gümüş ve bir çok değerli sanatçı sahne aldı. Sanatçılar bir anlamda türkü sözü yazarı, şair-besteci abilerini sanatının 50. yılında onurlandırmış oldular.

Başta Valimiz Orhan Düzgün olmak üzere emeği geçenleri tekrar kutluyoruz.

Son Güncelleme: Çarşamba, 13 Mart 2013 10:41

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde