03 Mayıs 2024

Ceza yiyen feryat figan ediyor

  • PDF

Ordu il sınırlarında uygulanan hız limiti uygulaması sürücülerin canını iyice yakmış ki her taraf feryat figan kokuyor.

Bir günde on ceza yiyen, onbeş ceza yiyen soluğu medya kapılarında, siyasetci kapılarında alıyor.

Aslında feryat edilmeyecek cezalar da değil. Kimi 2 bin, kimi 5 bin, kimi 16 bin ceza yemiş.

Bu cezalar neden geliyor?

Hız limitine uyulmadığından.

Nedir hız limiti. Şehir geçişlerinde 70 kilometre hızla gideceksin. Bu limit geçildiğinde sistem tesbit ediyor ve cezai uygulama yapılıyor.

Uygulama 18 Kasım 2015 tarihinde başladı. Bildiğim kadarıyla 20 binden fazla ceza kesildi. Artı bu tarihten beri il sınırlarımızda trafik kazaları sıfıra indi.

Uygulamanın cep yakmasından sonra büyükşehir belediyesine ciddi tepkiler yağıyor. Hatta bu tepkiler meclis gündemine kadar girmiş durumda. Ordu, Giresun ve Trabzon’un CHP’li milletvekilleri konuyu meclise taşımışlardır.

Ulusal televizyon ve gazeteler vatandaşların tepkileri dile getirmektedirler.

“... Seçimle gelen yöneticiler, halkına cezai işlemlerle yaptırım uygulayamaz. Hatta bu cezalardan elde edilen gelirlerle hizmet yapma anlayışı olamaz...” diyen gazeteciler köşelerinde yazılar yazmışlardır.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz tüm bu tartışmaların odağında hedef haline getirilmiş konumda. Ancak şu ana kadar geri vites yapmış değil. Uygulamanın süreceği yönünde kararlılığını sürdürüyor.

Aslında doğru yapıyor.

Ancak hız limitleri konusunda bir tık esneme olabilir. 70 olan limit, yüzde on yukarı esneyebilir. 24 saat çalışan sistem gece 00’dan sabah 07 arası devre dışı kalabilir. Hatta gün içinde trafiğin az olduğu saatlarde sistem yine devre dışı kalabilir.

Tabii ki bu ayarlamaları yapacak mercii büyükşehirdir. Her ne kadar biz buradan bir öneri sunmuş olsak da bunun uygulayıcısı biz olamayız. Fakat vatandaşların canının yanmasına da duyarsız kalamayız. Uygulama esasında caydırıcılıktan öte cazaya dönüşmüşse burada bir maduriyet söz konusu olmuş demektir.

Sayın başkanımız Enver Yılmaz konuya bir çözüm getirecektir. Uygulamayı vatandaşı cezalandırmaktan çıkaracaktır.

Sayın başkanımızın bu uygulamadan kastı “Karadeniz sahil yolu içinde olan Fatsa ve Ordu çevreyollarının bir an öce yapılması” amacıyla yola çıktığını bilmekteyiz. Hedefi doğrudur. Çünkü her geçen gün artan trafik yükü bu iki merkezi yaşanmaz hale getiriyor. Trafik bu merkezlerde çile haline dönüşüyor.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde