28 Nisan 2024

zeki-sarihan

TÜRKLERİN VE KÜRTLERİN BAHTI AÇIK OLSUN

  • PDF

Son paylaştığım “Yayla Çiçeği” adlı yazımda, Orta Karadeniz bölgesi yaylalarında yetişen sarı renkli, solmayan ve kokusunu da kaybetmeyen bir çiçekten söz etmiştim. Arkadaşlardan Tuncelili Cemil Gündoğan, kendi memleketinde de buna benzer bir çiçek yetiştiğini ve Kürtçe adının Piltan olduğunu, kızına da bu adı verdiğini yazdı. Çiçeğin adını sabitlemek için adı hakkında daha fazla bilgi ve aynı çiçek olup olmadığını anlayabilmesi için daha net bir fotoğrafını göndermemi istedi.

Köydeki arkadaşım Necatı Sarıhan, isteğim üzerine bu çiçeğin demetinin bir fotoğrafını gönderdi. Bu çiçeğe Altın Otu dediklerini, Gümüşane taraflarında ise adının Cennet Çiçeği olduğunu öğrendim. Yurdun birçok yerinde daha başka adları varmış. Böbreklere şifa da veriyormuş. Bunları Sayın Gündoğan’a aktararak çiçeğin fotoğrafını da ilettim. “Çok güzel bir ad verdiğiniz kızınızın bahtı açık olsun” diye de yazdım. İyi dileklerim için bana, çiçeğin resmi için Necati’ye teşekkür ederek kızına ad olan Piltan çiçeğinin, işte bu Yayla Çiçeği olduğu bilgisini verdi.Türkçe'de de kızlara ne kadar çok çiçeğin adı verilir. Gül'den Nergis'e, Lale'den Menekşe'ye, Çiğdem'den Yasemin'e... 

Adları Türkçe veya Kürtçe, isterse başka bir dilden olsun yeryüzünün bütün çiçekleri kardeştir. İnsanlarının da kardeş olmamaları için hiçbir neden yoktur. Yeter ki, milli aç gözlülükten, üstünlük duygusundan kurtulsunlar. Bakmayın şu sıralarda Türklerle Kürtler arasındaymış gibi görünen bazı çatışmalara. Bu günler geçecek ve yaklaşık bin yıldır, iç içe, yan yana yaşayan bu iki halk el ele vererek Ortadoğu haklarına örnek olacak öyle bir uygarlık kuracak ki, başka milletler de parmak ısıracak! İşte şimdi tam da böyle zamanda bunları yazmaya ihtiyaç vardır. 

Necati’nin iki demetini bir araya getirerek çektiği yaylalarımızın bu güzel çiçeğininin bir demeti  Cemil Gündoğan arkadaşımızın kızı Piltan’ın, diğeri Necati’nin İstanbul'da oturan kızı Aslıhan’ın (Özakay) 15 günlük Ali Kağan’ın olsun. Hiç şüphe yok ki, çocuklarımız ve torunlarımız bugünkü büyüklerinden çok daha akıllı, gelecekleri de bu çiçek gibi güzel olacak. 

Türklerin ve Kürtlerin bahtı açık olsun… (7 Ağustos 2015)
-----------------------------------

8 Ağustos sabahı yola çıkarak Ağustos sonuna kadar Ayvalık’a tatile gidiyorum. Ankara’da yandık, biraz da Ayvalık’ta yansak ne yazar ki...

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde