28 Nisan 2024

zeki-sarihan

EN BÜYÜK SEKİZ ALÇAKLIK

  • PDF

 

İnsanların kötü eylemleri, derecelerine göre “hata”, kabahat”, “suç”, “rezillik”, “şerefsizlik”  gibi kavramlarla ifade edilir.

 

İçlerinde öyleleri vardır ki, bunlar için “Alçaklık”, bunları yapanlara da “Alçak” denir. Alçaklık yasalarda anılmaz. Yasa, “suç”tan söz eder. Alçaklık ise en büyük kötülüklerin ve suçlulukların kamunun vicdan mahkemesindeki adıdır. 

İnsanlığın tarihinde neyin alçaklık olduğu konusunda bir anlaşma yoktur. Bin veya beş yüz yıl önce marifet veya kahramanlık sayılan ve o zamanlar hiç de ayıplanmayan bazı eylemleri bugün hiç tereddüt etmeden alçaklık olarak niteleyebiliyoruz. Aşağıdaki listede, insan hak ve özgürlüklerinin geliştiği günümüzdeki anlayışlara göre belli başlı alçaklıkları anlatılmaktadır:

1.      İŞKENCE YAPMAK: İşkence kendini savunma olanakları elinden alınmış bir kişiye yapılan bedensel eziyettir. Bunun manevi işkence adını verdiğimiz bir çeşidi de vardır. İşkenceciler işkenceyi bir itiraf elde etmek, öç almak, korkutup sindirmek, cezalandırmak gibi gerekçelerle yapıyorlar. Bütün ilk ve Ortaçağ’da olduğu gibi günümüzde de bu alçaklığa başvuran, hem de bunu devlet adına yapan insanlar vardır.

2.      BAŞKALARININ VARLIKLARINA EL KOYMAK: Tarihte sıkça rastlanan savaşların başlıca nedenidir. Kendisinin kazanılmasında hiçbir emeği olmadığı halde, askeri veya siyasi güç kullanarak kişilerin ve topluluklarının, milletlerin hazineleri, toprakları, işletmeleri gasp edilmekte, insanlar yurtlarında sürülmektedir. Servetlerin bir kısmı bu yolla elde edilmiştir. Sömürgecilik bunun en tipik örneğidir. Soykırımların temelinde de bu alçakça hırs yatar.

3.      DİN DEĞİŞTİRMEYE ZORLAMAK VE ASİMİLASYON: Yalnızca kendi dinî inançlarını meşru görerek diğer inançları sapkınlık olarak görmek, düşünce olarak kaldığı sürece yalnızca bir yobazlık olarak adlandırılabilir. Fakat başkalarının dinlerini değiştirmeleri için zor kullanmak alçaklıktan başka bir şey değildir. Birçok milletin tarihinde böyle alçakça hareketler vardır. Başkalarının milliyetini yok etmek için onlara zorla asimilasyon uygulamak, onların dillerini yok saymak veya yasaklamak da sayılı alçaklıklardan biridir.

4.      IRZA GEÇMEK: Bir erkek tarafından bir kadının rızası olmadan, zor kullanarak onunla cinsel ilişkiye girmek günümüzde başvurulan en sok alçaklıklardan biridir. Zapt ettikleri kadınları cariye ve odalık olarak kullanmak, bunları başkalarına peşkeş çekmek, alıp satmak da buna dâhildir. Bu hareket İlk ve Ortaçağda galiplerin kılıç hakkı sayılıyordu. Günümüzde ise sistemli olarak IŞİD tarafından kullanılmaktadır. Bir kadını, zor bir durumdan kurtarmak için bunun bedeli olarak onu cinsel ilişkiye razı etmek de alçaklıktan başka bir şey değildir. Çocukları cinsel bir nesne olarak kullanmak da bunun bir çeşididir.

5.      IRK AYRIMI YAPMAK: Tarihte milyonlarca insanın katledilmesine, eziyet çekmesine, yerinden yurdundan edilmesine neden olan ırk ayrımcılığı, günümüzde değişik biçimlerde sürüyor. Bu alçaklığın esasi, kendi kabilesini, milletini ve ırkını doğuştan diğer kabilelerden, milletlerden ve ırklardan üstün görmekle kalmayıp bunlar arasında efendi-köle ilişkisi kurmaktır. İnsanlık bu alçaklıktan kurtulmadıkça barış yüzü göremeyecektir. Irkçılık, kişisel bencilliğin toplumsallaştırılmış halidir.

6.      İFTİRA ATMAK: Bir insana işlemediği bir suçtan ötürü iftira etmek, onun hakkında yalancı tanıklık yapmak kamu vicdanının affedemeyeceği bir alçaklıktır. Alçak bir insan bunu ya kendi işlediği bir suçtan kurtulmak, ya bir çıkar elde etmek, ya da başkalarına yaranmak için yapar. Hangi nedene dayanırsa dayansın, suçsuz bir insanın ceza almasına veya onun itibarı ile oynanmasına bu yolla yardım etmek siyasette ve yargıda sık kullanılan bir yöntemdir. Bunun için sahte kanıtlar bile üretilmektedir.

7.      BEYTÜLMALE EL KOYMAK: Bazı insanlar kendilerine emanet edilmiş kamu hazinesini imkânını bulunca çeşitli yöntemlerle kendi zimmetlerine geçiriyorlar. Bir kısmının zenginlik kaynağı budur. Kamu hazinesini eşe dosta dağıtanlar da vardır. Bu aynı zamanda emanete ihanet etmek ve hırsızlığa da girer. Bunlar büyük alçaklar olduğu halde toplum içinde itibarlı insanlar gibi gezerler. Hırsızlıkları ortaya çıktığı zaman ellerinde bulundurdukları devlet gücüne dayanarak bunları çıkaranları cezalandırma yoluna bile giderler. Bunlar için “Hem suçlu, hem güçlü” denir.

8.      GÜÇLÜYE DAYANIP ZAYIFI EZMEK: Tek tek insanlarda olduğu gibi devletler arasında da rastlanan bir durumdur. Emperyalist bir ülkenin gücüne yaslanarak kendi halkını ezen, zayıf gördüğü komşularına savaş açan devlet yöneticileri vardır. Bunlar, koruyuculuğu altına girdikleri devletin kendilerine vaat ettiği küçük çıkarlar karşılığında bir çeşit jandarmalık yaparlar. Bunlar öyle alçaklardır ki, zayıfın karşısında aslan, güçlünün karşısında ise kedi kesilirler.

 

Bu örnekler karşısında tarihte ve günümüzde insanların ne kadarının alçak olduğunu düşünecek olursak, bunların sayısının hiç de az olmadığını görürüz. Bunlar her meslekte ve makamda bolca bulunmaktadır. Bir kısmı bize gazete sütunlarından, televizyon ekranlarından seslenmektedir. Diğer bazıları devletin en etkili yerlerine çöreklenmiştir ve kendilerini namus timsali olarak göstermektedir. Global dünyaya ve ülkelerin çoğuna onlar hâkimdir

.

İnsanlığın kurtuluşu, alçakların alt edilmesine ve alçaklığı doğuran ortamların yok edilmesine bağlıdır. (Ayvalık, 14 Ağustos 2015)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde