28 Nisan 2024

zeki-sarihan

ANCAK ŞİMDİ FATSALI OLDUM

  • PDF

5 Aralık 2015 günü Fatsa Dolunay Tesislerinde yaklaşık 250 kişinin katıldığı yemekli bir programda Fatsa tarihi ile ilgili bir görsel sunum yapıldıktan sonra “Fatsa’nın sosyal ve kültürel hayatına katkı yapmış” 37 kişiye törenle birer plaket verildi.

Fatsa Ortaokulunda 1974-1975 öğretim yılında Türkçe öğretmeni olduğum Celal Çukurlu’nun Fatsa tarihi ve Fatsa’daki yerleşik aileler hakkında yaptığı araştırmaları temel alan programın havası ve katılımcıların ilgisi, Fatsa’nın geçmişte yaşadığı stresi de üzerinden attığını, hemşehrilik ruhunun siyasi kutuplaşmayı törpülemiş olduğunu gösteriyor. Eski Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in Fatsa’ya hizmetleri için oğlu Naci Sönmez’e aynı plaketten verilmesi bunu doğruluyor.

Plaketlerde imzası bulunan İstanbul’daki Fatsalılar Derneği’nin yöneticileri de bu iş için Fatsa’ya gelmişler. Bizim plaketimizi Ankara’daki Fatsalılar Derneği Başkanı Fahri Çavuşoğlu sundu. Şenal, Fatsa’nın gelini olduğunu, benimle evlenmesinden son derece memnun olduğunu ve bu durumun onun önünü açtığını, Ankara milletvekili olmakla birlikte Fatsalıları da onurla temsil etmeye çalışacağını söyledi. O gün kadınlara siyasal haklarının verildiği günün yıl dönümü olduğunu hatırlatarak Ordu eski milletvekili Bahriye Üçok’u saygıyla andı.

Ben de dedim ki: Kendimi eskiden beri Fatsalı değil Beyceli köyünden saydım. Fatsalılığı hep Fatsa eşrafı temsil etmiştir. Bu her yerde böyledir. Ama madem ki Fatsa’nın sosyal ve kültürel hayatına katkı yapmış ve bundan ötürü Fatsalı sayılıyorum. Bundan gurur duyarım. Eğer Celal bu konuda bir kayırma yapmışsa bu da öğretmen olmanın verdiği bir avantajdır.

Sonra Öğretmen Okulu’nda tanık olduğum fıkra gibi bir olayı anlattım. Sınıf arkadaşlarımızdan ikisi ortaklaşa bir bisiklet almışlardı. Çocukları kira ile bindiriyorlardı. Bir gün kavga etmişler. Ortaklığa son vermişler. Çözüm olarak da bisikleti ikiyle bölmüşler. Onlardan biri bisikletin bir tekerleği ile zincirini alıp yatakhaneye geldi. “Bölüştük” dedi.

"Bizim aramızda da “Bir durum” olursa bu plaketi ikiye böleriz. Fatsalı olduğumu kanıtlamak için onun yarısı da bana yeter!” dedim. (7 Aralık 2015)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde