29 Nisan 2024

zeki-sarihan

CHP İÇİN VERİLEN KAVGANIN ANLAMI

  • PDF

 

CHP için, partinin içinde ve dışında dikkate alınması gereken bir kavga veriliyor. Bu mücadele CHP yoluyla Türkiye’nin geleceğine de damga vurmak istiyor.

 

Geçtiğimiz yıla kadar, internet üzerinden sürekli iletiler gönderen bir avukat “Bir CHP’li olarak” “CHP’yi kurtarmak için” uğraşıyordu. Fakat CHP yönetimi için kullandığı suçlayıcı dil o kadar ağırdı ve hakaret doluydu ki, bunun bir CHP’li olmadığını fark etmekte gecikmedim ve bunu kendisine “kullandığınız dil bir CHP dili değil” diye yazdım. Bana verdiği özel yanıtta “Ben zaten CHP’li değilim. Bu partiyi yola getirmek için CHP’li görünüyorum” demez mi? Onu CHP içine bir istihbarat örgütü mü yoksa başka bir parti mi yerleştirdi meraka değer. Bu konumda bir kişiyle görüş alışverişi yapmanın bir anlamı olamazdı. Bu yanıtından sonra gönderilerini engelledim. Sanırım o CHP hakkındaki derin tahlillerine hâlâ devam ediyordur. Galiba CHP Ankara İl başkanlığınca ihraç isteğiyle disiplin kuruluna da sevk edildi.

 

İşin dikkate değer tarafı, CHP yönetimiyle anlaşamadığı, aday gösterilmediği veya kazanamadığı için CHP ile üyelik bağını korumakla birlikte aynı keskin suçlamalarla CHP’ye hücum edenlerin bunu bir meslek haline getirmiş olmaları. Şeklen bir CHP’li gibi görünmekle birlikte bunların bedenleri CHP içindeyse de beyinleri tamamen başka yerde. CHP’yi bütünüyle “yola getirmek”, bunu yapamazlarsa ondan büyük bir parça koparmak isteyenlerle ittifaklara giriyor, onlarla aynı dili kullanıyorlar, onlarla aynı kanallarda buluşuyor, uzatılan mikrofonlara konuşuyorlar. 

 

CHP, parti içinde demokratik tartışmanın varlığı açısından diğer partilerden çok farklı. Bu, onun geniş bir yelpaze partisi olmasından da kaynaklanıyor. Buna rağmen, CHP yönetiminin bu tip CHP’lilere nasıl tahammül ettikleri şaşılacak bir durum.

 

CHP için bu kavga niçin veriliyor? Partiyi beğenmeyenler için politika yapılacak aynı üslubu kullandıkları başka partiler de var. Ama hayır. Bunun nedenini CHP muhalifi birinden duyduğum şu söz olmalı: “CHP’nin ölüsü bile çok para eder!”

 

Peki, gerek parti üyesi görünerek, gerekse başka bir partinin yöneticisi, sözcüsü olup işi gücü bırakarak CHP’ye muhalefet yapan diğer çevreler CHP’den ne istiyorlar? Ne istediklerini, onların ideolojik gıdayı aldıkları ve son zamanlarda “Tayyip Erdoğan’la aynı politikada buluştuk” diyenlerin sözlerinden anlamak mümkündür. CHP’den bir Nihat Erim, Turhan Feyzioğlu partisi veya laik bir MHP çıkarmak istedikleri anlaşılıyor.

 

CHP içinden geçmişte birçok parti çıktı. Bunların bir kısmı iktidara da geldiler. Dünyanın ve Türkiye’nin geçirdiği değişim CHP’yi de hep değişime zorladı. Bu değişime Atatürk ve İnönü dönemleri de dâhildir. Bugün CHP’ye en şiddetli muhalefeti yapan çevrelerin en çok kullandıkları Atatürk adıdır. CHP’li kitleler üzerinde Atatürk adının büyük bir saygınlığı vardır. Ancak bu çevrelerin Atatürkçülüğü seçmenlere güven vermiyor. CHP’liler, sağduyularıyla CHP’den kopmuyorlar.

 

CHP’nin solunda partilere ihtiyaç vardır. Bunlar CHP’nin sola çekilmesinde olumlu bir rol da oynarlar. Gerektiğinde onunla belli konularda ittifak da yaparlar. Ancak günümüzdeki CHP’ye şiddetle muhalefet eden bu çevreler onu sola değil sağa çekmeye çalışıyor. Amaçlarına ulaşabilirlerse, Tayyip Erdoğan’la aynı noktada buluşan kitleler büyüyecektir.

 

Bana bu yazıyı yazmayı, geçen hafta bir konferansını dinlediğim CHP’nin eski bir  Uşak milletvekili ilham etti…

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde