29 Nisan 2024

zeki-sarihan

VATAN TÜRKÜSÜ KONFERANSLARI

  • PDF

  İstiklal Marşı için 1920 yılında söz yarışması alçınca Hakimiyeti Milliye gazetesi marşı ‘’Vatan Türküsü’’ olarak nitelemişti, Bu isabetli adlandırma çok hoşuma gitti. 1979’da marş yeniden tartışılmaya başlandığında geniş bir araştırma yaptım. Bir millî marşa neden ihtiyaç duyulmuştu? Türkçü Maarif Vekili Hamdullah Suphi, marşı neden İslamcı Mehmet Akif’e ısmarlamıştı? Konu hakkında Meclis’te hangi tartışmalar yapılmıştı? Bu marş ne söylüyordu? Bazılarının ileri sürdüğü gibi ırkçı mıydı? Cumhuriyet döneminde marş hakkında hangi tartışmalar yapıldı? Niçin yeni bir marş yazılmadı?

Araştırma Türkiye Gerçeği Dergisinin Ekim 1979 tarihli sayısında geniş bir makale halinde yayımlandı ve büyük ilgi gördü. 1984’te de bunun marşla ilgili kısmını genişleterek ve onu diğer bazı ülkelerin millî marşlarıyla karşılaştırarak ‘’Vatan Türküsü-İstiklal Marşı, Tarihi ve Anlamı’’ adıyla yayımladık. Kitap, ikisi Kültür Bakanlığı tarafından olmak üzere, geçen hafta 6. baskısını yaptı.

Şu işe bakın ki, 12 Eylül rejimi, sırf bu kitabı öğrencilere tavsiye ettiği için bir okulun değerli üç öğretmenini sürgüne göndermişti…      

*

Geçen ay, Aydın’a bağlı Didim Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Naşit Oskay’dan bir öneri geldi. Marş’ın kabulünün 95. yılı nedeniyle Didim’de bir konferans verir miydim? Tabii sevinerek kabul ettim. Yoksa dergicilik ve dernekçiliği arkadaşlarıma bırakıp kitapların ve bilgisayarı başına çöktüğüm dört yıldan beri evde çenem yosun tutmuş ve bacaklarım bayağı hamlamıştı. Öyle ki iki ay önce sağ dizimde hareketsizlikten kaynaklandığı sanılan bir menisküs yırtılmasına bile uğradım. Çağrıyı yapan dostlarım aksayan diz kapağımı fazla yormamak için beni ‘’Yere batırmayacaklarına’’ söz verdiler.

Bu çağrı üç ayrı yerde daha aynı konuda konferans programlanmasına vesile oldu.

Güzel yurdumun başka birçok yerinde olduğu gibi oralarda beni yazılarımdan tanıyan dostlarım olduğu için mutluyum. Didim Özgür Ses gazetesi birçok yazımı okurlarına ulaştırdı. Ayaklarına gitmişken bir mülakat da yapacaklar.

Konferanslarımın arkasından başta Vatan Türküsü olmak üzere, bazı kitaplarımı imzalayacağım. Konuşma yapacağım yerlerden biri olan okulun akıllı yöneticileri, kitapların bir hafta önceden ulaştırılmasını, 100 kadar öğrencinin bunları okumuş olarak toplantıya katılacağını ve soru soracaklarını bildirdiler.  Öğretmen Dünyası bu vesile ile mevcutları bitmiş olan Vatan Türküsü ve Kurtuluş Savaşı Öyküleri I. Kitap’ın yeni baskılarını yaptı ve kolileri okula gönderdi.

Görüp işittiklerimi dönünce anlatırım.

 

VATAN TÜRKÜSÜ-İSTİKLAL MARŞI KONFERANSLARI PROGRAMI

1)    10 Mart 2016 Perşembe

DİDİM

           Düzenleyen: Didim Özel YÖN-DER Ortaokulu

            Yer: Okul Konferans Salonu

 

2)    11 Mart 2016 Cuma. Saat: 14.00

           DİDİM

          Düzenleyen: Didim Belediyesi

          Yer: Ticaret Odası Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Salonu

 

3)    12 Mart 2016 Cumartesi, Saat: 14.00

KUŞADASI

     Düzenleyen: Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Kent Konseyi

    Yer: Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Salonu

 

4)    13 Mart 2016 Pazar, Saat: 14.00

 

MİLAS

 

Düzenleyen: CKD Milas Şubesi

 

Yer: Milas Belediyesi Profesör Aşkıdil Akarca Salonu

 

5)    14 Mart Pazartesi

 

BODRUM

(Pogramın netleşmesi bekleniyor)

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde